Splendor Opublikowano 8 Lutego 2009 Opublikowano 8 Lutego 2009 Witam oto wnętrze: Pytanie: kupować jakieś fajne radyjko które posiada możliwość odczytywania dvd czy kupić sobie ori dużą navi (przerobiłbym tak, żeby można było oglądać divx i dvd) ? Zastanawiam się, ponieważ w tą dużą navi można wgrać też moje ulubione oprogramowanie nawigacyjne TomTom, poza tym lepiej by to wyglądało niż radio + jakaś nawigacja przyklejona do szyby. Zdaję sobie sprawę że ta druga opcja jest droższa, ale lepiej wygląda i zawsze można wyciągnąć i powrócić do stanu które znajduje się na zdjęciu (w razie sprzedaży np.). Co myślicie?
jacekm Opublikowano 8 Lutego 2009 Opublikowano 8 Lutego 2009 Nie wiem czy czytałes ten watek : http://www.a4-klub.pl/smf/rnse_od_a_do_z-t12081.0.html Tam jest wszystko o RNS-E. Jest troszkę roboty ale zapewniam Cie, że warto. Do RNS-E możesz podpiąc DVD (przyjmuje też divx) Nie ma chyba opcji TOT-TOM w RNS-E (na 99%) ale może ja czegoś nie doczytałem w tej kwestii
Młody Opublikowano 8 Lutego 2009 Opublikowano 8 Lutego 2009 Ale pytanie wiadomo że nawi RNS-e ale czy tak szybo powrócisz do radia to nie wiem musisz zmieniać kosz , panel kilimy. jest trochę roboty jak już to można sprzedać z symphony.
martin a4 Opublikowano 9 Lutego 2009 Opublikowano 9 Lutego 2009 tylko rns-e a nie jakies badziewie pozdr
AndyN Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 tylko rns-e a nie jakies badziewie pozdr Porównajcie łączne koszty jednego i drugiego wariantu: * RNS - koszt RNS, koszt kosza, panelu klimy, anteny(?), ewentualnej przeróbki, jeśli ma być DVD - koszt DVD i adaptera * Dobre radio - koszt radia, koszt nawigacji
jacekm Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 tylko rns-e a nie jakies badziewie pozdr Porównajcie łączne koszty jednego i drugiego wariantu: * RNS - koszt RNS, koszt kosza, panelu klimy, anteny(?), ewentualnej przeróbki, jeśli ma być DVD - koszt DVD i adaptera * Dobre radio - koszt radia, koszt nawigacji Autor tematu nie napisał, że koszty mu przeszkadzają. Dobre kosztuje
AndyN Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 Powinien je w swych rozważaniach jednak wziąć pod uwagę
jarko Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 RNS-E do 1din z przeróbkami to koszt jakieś 2k do tego dvd to 600, 700. Żeby kupić jakieś radio na 1din z wysuwanym ekranem to za używkę tez trzeba dać min. 2k, a jak ma być w dobrym stanie to troszku więcej... Koszty są więc podobne, a jak juz to niewiele sie różnią... Jest jednak jeden problem z radiem na 1din. Jak Ci sie ekran będzie do góry wysuwał to musisz uważać na nawiewy, bo to nie zdrowo jak coś wieje na lcd gorącego lub zimnego... Poza tym RNS-E jak dla mnie dużo lepiej się prezentuje - i taką właśnie opcję na przyszłość wybrałem do mojej B5
jacekm Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 Powinien je w swych rozważaniach jednak wziąć pod uwagę Zdaję sobie sprawę że ta druga opcja jest droższa, ale lepiej wygląda i zawsze można wyciągnąć i powrócić do stanu które znajduje się na zdjęciu (w razie sprzedaży np.). Co myślicie? Owszem, nawet to zrobił
AndyN Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 Jarko, kalkulacja pod tezę robiona Na Allegro sam RNS (podobno legalny itp ) to 2 tys. Plus kosz i dodatki. Ewentualnie plus montaż. DVD może i 600, 700 zł A gdzie adapter do tego DVD by móc podłączyć do RNS? ----- Nie chcę flamewars. Ale w czym lepszy jest RNS od nawigacji na palmtopie z naprawdę dobrymi mapami? Np. z zaznaczonymi fotoradami? Tym, że muszę odrywać wzrok w czasie jazdy i gapić się w dół żeby spojrzeć na ekran RNS? TMC w Polsce nie ma. Legalne mapy w ASO są drooogie
jarko Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 Kolega zakładał ostatnio w B7 - miał 1din, koszt to 2k z założeniem nic więcej aktualnie jest na etapie dvd, jak zrobi to podam koszty Nie pisze jak nie wiem
jacekm Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 Wszystko ma plusy i minusy. Autor wspomina o dvd-divx, na palmie ma sie wpatrywać w w ekranik rozmiarów 2 pudełek od zapałek ? Przy RNS-E nie musisz wpatrywać się w ekran, strzałki są na fis-ie i są też dobre wskazówki głosowe Fakt, nie można wgrać fotoradarów i suszarek ale to chyba nie jest duzy problem
Splendor Opublikowano 11 Lutego 2009 Autor Opublikowano 11 Lutego 2009 Pytanie Nie działa mi mała navi, nie można nawet wejść do menu. Ostatnio wymieniałem cały licznik z salonu i po tym zabiegu nie wyświetla mi utworów z cd ani słuchanej w tym momencie stacji radiowej, może być ta awaria spowodowana wymianą licznika?
AndyN Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 Czy po tej wymianie licznika sprawdzono poprawność zakodowania? Czy podłączany był komputer z VAGiem/VAS?
Splendor Opublikowano 11 Lutego 2009 Autor Opublikowano 11 Lutego 2009 Tak był, ogólnie to komputer działa (spalanie, czas podróży, prędkość...itp ok 7 opcji), po wymienieniu nie wyświetla mi jedynie utworów/radia, no i tej nawigacji (nie sprawdzałem czy działa navi wcześniej). Teraz mam płytki na polskę/czechy/niemcy (osobne płyty) i chciałem to odpalić i zonk...
Kocky Opublikowano 12 Lutego 2009 Opublikowano 12 Lutego 2009 RNS Dokładnie. Nie ma jak dobra funkcjonalność i standardowy wygląd komponujący się z całą deską rozdzielczą.
jarko Opublikowano 12 Lutego 2009 Opublikowano 12 Lutego 2009 RNS Dokładnie. Nie ma jak dobra funkcjonalność i standardowy wygląd komponujący się z całą deską rozdzielczą. Szczególnie pasujący do B6 i B7
AndyN Opublikowano 12 Lutego 2009 Opublikowano 12 Lutego 2009 Tja, i przy okazji napędzać popyt na kradzione RNS. Pokażcie mi LEGALNE RNS w tej cenie
jacekm Opublikowano 12 Lutego 2009 Opublikowano 12 Lutego 2009 AndyN czy Tobie ukradli RNS-e ? Jeżeli tak, to rozumiem Twoje negatywne nastawienie. Jeżeli nie, to 6 miechów temu miałeś inne zdanie : http://www.a4-klub.pl/smf/all_rnse_vs_nawigacja_na_szybie-t33394.0.html
Rekomendowane odpowiedzi