tadziak Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 (edytowane) WItam serdecznie, Ostatnio zacząłem się wsłuchiwać w dźwięk silnika w swoim A4 B9 (190 TDI) i zauważyłem, że gdy delikatnie/powoli przyśpieszam to w pewnym zakresie obrotów silnik trochę 'gwiżdże'. Chodzi o taki dźwięk, jak np. wydają przejeżdzające obok ciężarówki. Trochę szukałem na ten temat w sieci i nie jest to jakiś taki ostry świst, czy pisk, jaki ludzie często publikują przy okazji padania turbo. Nie jestem w stanie tego uzyskać na postoju. Nie mam za bardzo porównania z innym egzemplarzem, z podobnym silnikiem - może to jest norma? Podobny dźwięk mam chwilami, gdy np. jadę powoli z górki i samochód hamuje silnikiem... Druga sprawa (chyba niezwiązana, ale może?) to jakiś ostry pisk, gdy mam uruchomiony silnik na postoju z tyłu podwozia. Nie wiem z czego dokładnie to może się wydobywać, ale wydaje się dochodzić gdzieś z podwozia na poziomie tylnych kół. Przykład w załączniku (ruszałem telefonem, stąd pukanie i szuranie). Z góry dziękuję za pomoc. IMG_5203.m4a Edytowane 28 Marca 2018 przez tadziak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin4x4 Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 u mnie czegoś takiego nie ma, jedyny świst jaki jest to podczas ostrego przesypiania na niskich biegach słychać turbo. Jeszcze sprawdzę bo auto mam bardzo krótko. Mi się nie podoba cykliczne "cykanie" w okolicach turbosprężarki i dość duży luz na kole pasowym ale może ten typ tak ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrsob1 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 (edytowane) Jedyne co mi przychodzi do głowy słuchając tego to odgłos pracującej pompki paliwa w zbiorniku Edytowane 10 Czerwca 2018 przez piotrsob1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi