mateuszlipinski Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Witam, Mam problem w swoim A4 B6 2.5 V6 , mianowicie chciałem wymienić podporę wału, wał zdjąłem rozpołowiłem na dwie części ale nie mam pojęcia jak zdjąć z wieloklina łożysko , siedzi bardzo mocno, nawet prasą nie idzie zdjąć, czy jedyna opcją jest kupno całego wału z podporą ?
majkel_majki Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Kątówka twoim przyjacielem? ja pamiętam, że nacinałem bieżnię starego łożyska, która została na wale i jak już była mocno nacięta to po paru uderzeniach zestawem młotek + przecinak pękła.
mateuszlipinski Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2018 a gdzie kupiłeś nowe części jak już rozciołeś je ?
majkel_majki Opublikowano 12 Czerwca 2018 Opublikowano 12 Czerwca 2018 ja kupiłem na allegro, do dyspozycji niestety same tureckie i chińskie zamienniki. Kupiłem Akusan Transpart, łożysko nawet ok, guma też, w każdym razie do sprzedania auta jeździło cicho i bez drgań. Mam nadzieję, że nie zapomniałeś zaznaczyć połówek wału przed rozłożeniem. Jak złożysz je w innej pozycji to wyważenie wału pójdzie w kosmos i będą drgania.
mateuszlipinski Opublikowano 13 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2018 z tego co widzę to są same podpory wału tej firmy , wstawiam kilka zdjęć żeby dobrze wytłumaczyć co jest nie tak, nie mogę dostać się do podpory bo na wiloklinie na zębach siedzi mocno taki metal z łożyska, na zdjęciu to nie widać ale siedzi mocno na zdjęciu pierwszym tak jakby w czerwonym kole numer 2 Czy inne wały z oznaczeniem naprzyklad D lub A ( u mnie jest E ) mogą pasować?
majkel_majki Opublikowano 13 Czerwca 2018 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Fajnie gdybyś mógł zrobić zdjęcie bo nie pamiętam co może tam blokować. Jaką literę ma wał nie jest istotne, ważna jest długość wału- np. automaty miały krótszy.
MemberA4 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Opublikowano 13 Czerwca 2018 (edytowane) 10 godzin temu, mateuszlipinski napisał: nie mogę dostać się do podpory bo na wiloklinie na zębach siedzi mocno taki metal z łożyska, na zdjęciu to nie widać ale siedzi mocno na zdjęciu pierwszym tak jakby w czerwonym kole numer 2 a cz ty kolego nie rozwaliłeś przypadkiem przegubu środkowego? napisz w jaki sposób rozdzieliłeś wał? zegera rozchylałeś? mógłbyś zdjęcie podrzucić po rozcięciu starej podpory do samego wału wszystko schodzi łatwo i montuje się nową podporę po tym łączysz dwie połówki wału razem. Edytowane 13 Czerwca 2018 przez MemberA4
Rekomendowane odpowiedzi