Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Co to za część silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie zauważyłem, iż ta część jest cała w jakimś smarze lub oleju czy też benzynie, czy ktoś mogłby mi wyjaśnić co to jest za część oraz co jest z nią nie tak że cała jest w jakimś smarze, domniemywam, że nie powinna być.

czy jest to coś poważnego i co wymaga naprawy, chciałbym dodać iż samochód jeździ sprawnie i wszystko jest w porządku.

Z góry dzięki za odp.

nie wiedziałem co to za część, więc dlatego założyłem nowy wątek...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ce505ba257d186c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c63a932564a0368.html

Opublikowano

Siłownik klapy gaszącej, a upierdzelony jest zapewne dlatego, że cieknie EGR przez górne otwory. Zapewne już jest niesprawny bo olej rozpuszcza gumę membramy. :cool1:

Opublikowano

Skiper9 powiedz mi dlaczego w pojeździe napędzanym ON części silnika miły by być uwalone benzyną. Z doświadczenia wiem, że sypnął się Tobie EGR. Diagnoza!!!! Wymiana zaworu lub zaślepienie dziury. Drugi sposób jest bardziej ekonomiczny lecz wybór należy do Ciebie.

Opublikowano
  • Autor

:) dobre pytanie o tą benzyne...chodziło oczywiscie o ropę,

czy z tym można jeżdzić? czy wymaga jakiejś natychmiastowej wymiany....?

jakie mogą być skutki dalszej jazdy z tym cieknącym egr?

czy to może mieć jakieś przyełożenie na osiągi samochodu? spadek mocy?

Opublikowano

niestety mam to samo i nie wiem czy moge z tym jezdzic czy nie.Nie cieknie tragicznie ale jednak co jakis czas wycieram tam szmatka.Na czym polega zaslepienie tego zaworu?

Opublikowano

przeciez to nie olej napedowy, tylko olej silnikowy :cool1:

jezeli EGR zacznie sie zacinac moze spowodowac spadek mocy, nieregularna prace silnika, zwiekszone zuzycie paliwa, dymienie z rury wydechowej

Opublikowano

przeciez to nie olej napedowy, tylko olej silnikowy :cool1:

jezeli EGR zacznie sie zacinac moze spowodowac spadek mocy, nieregularna prace silnika, zwiekszone zuzycie paliwa, dymienie z rury wydechowej

poki co u mnie nie wystepuje zaden z opisanych przez ciebie objawow

wiec chyba bede sie martwil jak zacznie sie cos takiego dziac

Opublikowano

Mam pyt. odnośnie tego zaślepiania..... o co z tym kaman? z tego co sie doczytałem, to ten zawór powinien działać na wolnych obrotach i zmniejszać kopcenie? a gdyby zdjąć przewodzić idący do gruszki od egr i zaślepi ten wężyk to egr nadal by działał?? to mnie nurtuje, bo zauważyłem że właśnie czasem jak go zimnego odpale<jak narazie w minusowych temp> to jednego dnia dymi i to na gróbo, a następnego dnia praktycznie w ogóle a temp są bardzo zbliżone. Wydaje mi sie że jest spadek mocy i więcej spala więc zaczęło mnie to martwić. Mam egr w 2 silniku<w starym> ale jeszcze nie dobierałęm się do wymiany. Chcę trochę sie poinformować. Jeśli ktoś by mógł to proszę o wyt. co daje zaślepienie?

z Góry thx;]

Opublikowano

widzę, że tak jak mówił Sztomel nie jestem osamotniony w problemie oleju w dolocie.

Skiper9 ja też poruszyłem ten wątek, poczytaj opinie doświadczonych użytkowników to na pewno Ci się przyda. Mam nadzieję że wspólnie poradzimy sobie z tym problemem.

Opublikowano

zaślepienie EGR nic tu nie poprawi w kwestii wycieku tego oleju, wyciek jest na tulei ośki obrotu klapy gaszącej, jeśli ktoś jest zainteresowany usunięciem wycieku to może sobie sprawdzić moje i Musashiego odpowiedzi na podobne tematy w moim profilu.

Opublikowano

zaślepienie EGR nic tu nie poprawi w kwestii wycieku tego oleju, wyciek jest na tulei ośki obrotu klapy gaszącej, jeśli ktoś jest zainteresowany usunięciem wycieku to może sobie sprawdzić moje i Musashiego odpowiedzi na podobne tematy w moim profilu.

mozna by zrozumiec ze ta oska jest smarownana olejem :tongue4:

po zalozeniu catch tanka olej przestanie wylatywac przez boczne otwory egr ?

Opublikowano

oczywiście, że przestanie ale najpierw trzeba rozebrać dolot począwszy od rury z filtra powietrza do turbiny potem rury od turbiny do intercoolera, wypłukać sam intercooler i dalej rurę oraz wnętrze obudowy EGR.

Opublikowano

oczywiście, że przestanie ale najpierw trzeba rozebrać dolot począwszy od rury z filtra powietrza do turbiny potem rury od turbiny do intercoolera, wypłukać sam intercooler i dalej rurę oraz wnętrze obudowy EGR.

o kurcze roboty co nie miara :gwizdanie:

najbardziej chyba trzeba sie meczyc z wyciaganiem icka w 1.9 pd...

poki co auto jezdzi dobrze i nic go nie boli wiec nie bede tego ruszal ale kiedy juz zacznie nawalac egr to wtedy chyba zorbie tak jak piszesz i zamontuje catch tank

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

ok, a czy jeżeli macie ten sam problem co ja tzn. cieknący egr to pali wam się pomarańczowa kontrolka silnika???

bo mi się pali cały czas i nie wiem co to może być bo samochód jeżdzi bez zarzutów tzn. tak jak przed zapaleniem które nastąpiło 6 m-cy temu.

Opublikowano

Prawdopodobnie zaślepiony jest wężyk podciśnieniowy do EGR lub spadł z grzybka. Poszukaj i poczytaj - to typowa usterka w naszych autach i jest już morze postów na ten temat.

Opublikowano

EGR jest umiejscowiony prosto nad plecionką od wydechu i o ile zawór się tylko poci to pół biedy, natomiast jak zaczyna z niego kapać to prosto na tą plecionkę i istnieje niebezpieczeństwo, że się przepali (informacja od mojego mechanika)