Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi a4 b6 3.0 asn tiptronic quattro - drgania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie i Panie, niedawno pojawił się u mnie dziwny problem. Posiadam Audi A4 B6 Avant 3.0 ASN Quattro, od kilku dni po zrobieniu długiej trasy 3000km - Polska - Chorwacja - Polska, pojawiły się u mnie dziwne drgania a raczej wibracja/buczenie podczas przyśpieszania przy małej prędkości w zakresie obrotowym 1200 - 2000rpm. Czuję to i słyszę jakby ze środka samochodu bądź tyłu przy delikatnym dodawaniu gazu w zakresie obrotowym 1200-2000 obrotów, czuć wibrację i buczenie, gdy dodam gazu gwałtownie skrzynia zredukuje i problemu nie ma tylko jak przyśpieszam delikatnie w tym zakresie obrotowym pojawią się to buczenie i czuć wibrowanie takie jakby z telefonu pod tyłkiem :) Dzieje się to tak jakby na 3 i 4 biegu przy prędkościach ok 40-70 km/h jak się jedzie szybciej lub wolniej tego problemu nie ma. Dodam iż dzieje się to tylko przy dłuższej jeździe, i po dłuższym staniu w korku - tak jakby coś się nagrzewało. Silnik pracuje normalnie, przyśpieszenie jest normalne ale tak jakby samochód zaczyna wtedy gwałtowniej z mniejsza gracją zmieniać biegi, nie są to jakieś gwałtowne trzaski czy szarpnięcia ale można wyczuć że te zmiany biegów nie są tak delikatne jak były do teraz i gwałtowniej czuć redukcję biegów. Czy to może być objaw złego stanu oleju lub zużytego już oleju w tiptronic. Samochód kupiłem w lutym tego roku i śmigał normalnie bez żadnych problemów, były właściciel twierdził, że olej w skrzyni był wymieniany 10tys. km przed zakupem samochodu a zrobiłem nim od tego czasu 20 tys. km.

Edytowane przez MaciejMakabra
Opublikowano

mało płynna zmiana biegów jest objawem zjechanego oleju. obecnie stoję sam przed tym objawem i przymierzam się do zmiany oleju. piszesz że olej był zmieniany, pytanie czy zaleli właściwy i jak to zrobili. dynamicznie czy statycznie. stawiam na tą drugą metodę niestety. mógł pozostać stary olej i cały sty. by być pewnym płukaj skrzynię, zmień filtr i dynamicznie olej. to nie zaszkodzi a na pewno pomoże skrzyni. czy objawy buczenie znikną? loteria. czerpanie na pewno tak.