Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Rzuca silnikiem przy odpalaniu i gaszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pytanko odnośnie rzucania silnikiem w Audi A4 B6 1,9 tdi 130 km rocznik 2002/2003 silnik avf

Na zimnym jak i na ciepłym silniku bardzo mi rzuca silnikiem przy odpalaniu i gaszeniu auta .

Dużo osób pisze o poduszkach silnika, czy da się to jakoś sprawdzić ?

Jakie są koszty poduszek bo się dowiadywałem ze są 2 rodzaje , droższe i tańsze.

Druga sprawa hamulec, wciska  się z oporem od początku i hamulce są słabe , pompa vacum była uszczelniana przy króćcu , teraz pedał lepiej chodzi ale mimo to nie jest tak jak powinno być co może być tego przyczyną ?

Opublikowano

Przydałoby się zmierzyć podciśnienie na vacum, może jak i hamulce słabe to i klapa gasząca nie działa przy gaszeniu ? Sprawdzales ją ?

Poduszki w ASO dla TDI, żadne zamienniki, cena za 2 szt ok 800 - 900 zł...

Opublikowano

Bardziej bym obstawiał klapę gaszącą niż poduszki. 

Opublikowano
  • Autor

Kupiłem ostatnio egr i wymianialem bo w swoim mam membranę peknietą i wymieniłem na inny ale sprzedawca był nie słowy i przysłał mi zepsuty egr po założeniu auto pracowało jakby był tlumik przepalony i założyłem znowu stary egr. 

Teraz jeszcze pytanie o tą gruszke, czy prawidłowe działanie to przy wciśnięciu jej powinna działać jak pompka czy nie? 

W starym egr po wciskaniu dźwigienki nie było słychać pompowania a w tym co kupiłem było słychac, więc zamieniłem te gruszki ale nic się nie zmieniło 

612163301_2_644x461_gruszki-podcisnieniowe-egr-klapa-gaszaca-przepustnice-avb-awx-avf-inne-dodaj-zdjecia.jpg

Opublikowano

Poproś kogoś o zgaszenie auta, a Ty zobacz czy cięgno tej gruszki się wciąga w momencie gaszenia. To jest właśnie sterowanie klapy gaszącej.

Opublikowano
  • Autor

A jak się nie wciąga to wtedy co egr do wymiany? 

Opublikowano

Albo ta gruszka z cięgnem, albo zaworek, albo podcisnienie słabe...

Opublikowano
12 godzin temu, Salin92 napisał:

Witam.

Pytanko odnośnie rzucania silnikiem w Audi A4 B6 1,9 tdi 130 km rocznik 2002/2003 silnik avf

Na zimnym jak i na ciepłym silniku bardzo mi rzuca silnikiem przy odpalaniu i gaszeniu auta .

Dużo osób pisze o poduszkach silnika, czy da się to jakoś sprawdzić ?

Jakie są koszty poduszek bo się dowiadywałem ze są 2 rodzaje , droższe i tańsze.

Druga sprawa hamulec, wciska  się z oporem od początku i hamulce są słabe , pompa vacum była uszczelniana przy króćcu , teraz pedał lepiej chodzi ale mimo to nie jest tak jak powinno być co może być tego przyczyną ?

Ten film pokazuje że rzuca lewarkiem zmiany biegów a nie silnikiem :P:hi:

Równie dobrze z zawieszeniem silnika może być wszystko OK, a problemem są luzy w mechanizmie zmiany biegów, albo z poduszką skrzyni biegów .....:naughty:

Co do skuteczności hamulców to kluczowym jest wartość podciśnienia w jego wspomaganiu, podpięty do niego wakuometr i wyprowadzony w widoczne miejsce do kabiny, pozwoli je obserwować w czasie jazdy i właściwie ocenić ewentualny problem z nim .:whistling:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Tak się zachowuje klapa podczas opalania i gaszenia 

Opublikowano

Ona nie działa w ogóle. Weź końską dużą strzykawkę i kawałek wężyka podciśnienia. Załóż wężyk na ten króciec gruszki i spróbuj zassać i zobacz czy cięgno się porusza. 

Druga opcja, znajdź gdzie idzie ten wężyk od tej gruszki - podpowiem, że można wyjąć prawą lampę od razu - dojdziesz po nim do zaworka, dochodzi do niego drugi wężyk zdejmij go, przystaw do palca/policzka i zobacz czy ssie jak auto odpalone... 

Druga sprawa, auto pewnie sporo bez klapy jeździło i już widać na filmiku, że i poduszki dostały po d*pie :P

Ty nawaliłeś tego czerwonego silikonu ? ? ? Wygląda to tragicznie :P

Opublikowano
  • Autor

Jak nie będzie ssało to trzeba egr z gruszka wymianac? 

Czy samo zaslepienie pomoże? 

Opublikowano
1 minutę temu, Salin92 napisał:

Jak nie będzie ssało to trzeba egr z gruszka wymianac? 

Czy samo zaslepienie pomoże? 

Kolego widzę pojęcia nie masz czym jest EGR i klapa gasząca w TDI - to są dwie różne rzeczy w jednej obudowie... klapa gasząca ma działać, przy gaszeniu ma się wciągać cięgno - to zmniejsza drgania silnika przy gaszeniu, silnik gaśnie łagodnie, poduszki nie dostają po d*pie... 

Sam EGR od spodu możesz blaszką zaślepić... w Twoim roczniku nie będzie wywalało błędu...

Opublikowano
  • Autor

Jak uwzczelnialem wyryskiwacze i te vacum to mechanik mówił że membrana jest peknieta od egr i puszcza powietrze, zamówiłem ostatnio egr ale gość przysłał zje..ny 

Opublikowano

Klapa nie działa , tak jak napisał Kamil :P

1 godzinę temu, kamil-vag napisał:

Ty nawaliłeś tego czerwonego silikonu ? ? ? Wygląda to tragicznie :P

Kuwa , jak patrzę to chyba nastała era silikonomanii :naughty:

Przecież tam jest o-ring uszczelniający, jak nie trzyma to stracił elastyczność , jest pewnie wytarty  i  należy go wymienić ...

Pakowanie slikonu w takie miejsca niczego nie gwarantuje , a wręcz może pogorszyć sytuację bo blokuje o-ring w jego rowku i nie pozwala na jego prawidłowe ułożenie się .

Pod wpływem ciśnienia na niego oddziałującego o-ring jest dociskany do szczeliny i uszczelnia połączenie :cool1:

Jak ma to zrobić jak nie może się przesuwać , bo jest przyklejony silikonem ?

W sumie dotyczy to wszystkich uszczelnień gumowych i gumopodobnych tam się nie stosuje silikonów !!!:glupek2:

No ale życie pokazuje co innego, na silikon przykleja się wszystko, uszczelki pokryw zaworów, a nawet uszczelki pod głowicą .....

Ostatnio zwalałem głowicę w A2 1,4 tdi i nawet tam nie silikonu nie żałowali :facepalm::)

Dodatkowym minusem paćkania wszystkiego silikonem jest to że kładą go w takich ilościach że wyłazi wszędzie na boki, jak na tym filmiku ...

I nikt się nie zastanowi, że jak wyłazi na zewnątrz to zazwyczaj tyle samo włazi do środka , a później jak takie frędzle się pourywają to silnik czy tam inne uszczelniane arterie muszą to przełknąć , albo się coś zatka, skrzywi lub po prostu spier**li :tongue4:

A co do szarpania silnikiem przy odpalaniu to patrząc na ten filmik z klapą, to problem według mnie jest w tym że pompki się przypowietrzają i dla tego tak nim szarpie podczas odpalania :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Zaślepkę możesz dać od spodu - niebieskie zaznaczenie - odkręcasz dwie śruby, wsuwasz zaślepkę z podkładką - skręcasz - temat EGR załatwiony:

1fc4326646078c8770a07c27a9c5

zaslepkaj_arwawxn.jpg

Ale to nie przywróci działania klapy gaszącej i dalej będzie problem z telepaniem przy gaszeniu...

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, piotrsob1 napisał:

Klapa nie działa , tak jak napisał Kamil :P

Kuwa , jak patrzę to chyba nastała era silikonomanii :naughty:

Przecież tam jest o-ring uszczelniający, jak nie trzyma to stracił elastyczność , jest pewnie wytarty  i  należy go wymienić ...

Pakowanie slikonu w takie miejsca niczego nie gwarantuje , a wręcz może pogorszyć sytuację bo blokuje o-ring w jego rowku i nie pozwala na jego prawidłowe ułożenie się .

Pod wpływem ciśnienia na niego oddziałującego o-ring jest dociskany do szczeliny i uszczelnia połączenie :cool1:

Jak ma to zrobić jak nie może się przesuwać , bo jest przyklejony silikonem ?

W sumie dotyczy to wszystkich uszczelnień gumowych i gumopodobnych tam się nie stosuje silikonów !!!:glupek2:

No ale życie pokazuje co innego, na silikon przykleja się wszystko, uszczelki pokryw zaworów, a nawet uszczelki pod głowicą .....

Ostatnio zwalałem głowicę w A2 1,4 tdi i nawet tam nie silikonu nie żałowali :facepalm::)

Dodatkowym minusem paćkania wszystkiego silikonem jest to że kładą go w takich ilościach że wyłazi wszędzie na boki, jak na tym filmiku ...

I nikt się nie zastanowi, że jak wyłazi na zewnątrz to zazwyczaj tyle samo włazi do środka , a później jak takie frędzle się pourywają to silnik czy tam inne uszczelniane arterie muszą to przełknąć , albo się coś zatka, skrzywi lub po prostu spier**li :tongue4:

A co do szarpania silnikiem przy odpalaniu to patrząc na ten filmik z klapą, to problem według mnie jest w tym że pompki się przypowietrzają i dla tego tak nim szarpie podczas odpalania :hi:

Z tym sylikonem to wiem że lipa ale nie miałem gdzie kupic oringa a mój był już porwany i tak na dniach będę to rozbierać więc zrobię już na czysto mam oring i uszczelki 

Opublikowano
  • Autor

Zamawiam nowy egr są na allegro. Po 330 zł, mam peknietą membranę w egr i w klapie gaszacej

Opublikowano
18 godzin temu, Salin92 napisał:

Zamawiam nowy egr są na allegro. Po 330 zł, mam peknietą membranę w egr i w klapie gaszacej

A co to za zamiennik ?

Możesz dać linka ?

Opublikowano
  • Autor

https://allegro.pl/zawor-egr-7372d-vw-passat-b5-fl-1-9tdi-awx-avf-i5641654157.html 330 zł dziwne że tak tanio , brat co pracuje w hurtowni motoryzacyjnen mówi że ten egr za 330 zł jest tańszy niż jego hurtownia kupuje ;)

Gwarancja 2 lata

Opublikowano

Z tymi tanimi egr-ami trzeba uważać , kiedyś ktoś już kupił tu z forum tani egr i zwrócił, bo był od razu uszkodzony