Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy w A4 B8 2.0TDI 120KM występuje usterka mechanizmu napędu pompy olejowej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znalazłem takiego tematu a pytanie brzmi:

Czy w Audi A4 B8, 2.0TDI - 120KM, produkcja wrzesień 2009 - występuje usterka z mechanizmem napędu pompy olejowej? Czy trzeba tam zajrzeć profilaktycznie przy przebiegu około 100-120 tysięcy?

Opublikowano

Usterek nie ma (przynajmniej mi nic nie wiadomo) ale imbus jest :wink: profilaktycznie mozna zajrzec .

Gdzies jest temat na Forum o tym .

Opublikowano

imbusik w napedzie pompy oleju jest w wielu silnikach vw takze benzynowych (np audi rs4 4.2L) tyle ze slawe nadalo mu 2,0tdi PD.

W wielkim skrocie:

2.0tdi CR do 10.2009 mialy naped pompy oleju (imbusik 77mm, wchodzace w walek napedowy tylko na chyba okolo 3.5cm) z 2.0TDI PD, pozniej zmieniono walki, imbusik (100mm) i pompe oleju*). Oficjalna forma naprawy dla silnikow 2.0tdi PD i pierwszych CRow jest wymiana wszystkiego na graty od 2.0tdi cr po 10.2009 (poniewaz stare walki wyr produkowane do 10.2009 nie sa juz sprzedawane jak czesc zamienna)

Przemek

*)

sa silniki 2.0tdi pd jak i 2.0tdi cr bez walkow wyr (silniki poprzeczne poza paroma wyjatkami) i z pompa oleju napedzana lancuchem ale maja inne waly (przeciwwagi??? na wale przejmuja role walkow wyr.)

przy wymianie rozrzadu rozebrac, sprawdzic stan i zadzialac jak cos sie dzieje albo uspokoic sie i jezdzic dalej. Regeneracja tego to kilka stow ...+robota mechanika

wymiana rozradu jest chyba przy 180tys... jezeli to nie bylo taxi jezdzace po miescie w korkach 100tys km to nie widze sensu specjalnie ze wzgledu na "imbusik" przyspieszac wymiane rozrzadu

Z relacji na tym forum wynika, ze zabieraki/gniazda w walu w CRach "pierwszych" przy wymianie rozrzadu nosily slady zuzycia wiec nie zlewaj

Opublikowano
  • Autor

No mój jest akurat z września, więc jak 100 tysi stuknie to jednak profilaktycznie tam chyba zajrzę. Wolę mieć spokojny łeb, niz myśleć, ze stanę na drodze. Znajomy 3 dni temu zatarł passata z podobnym silnikiem.

Opublikowano
No mój jest akurat z września, więc jak 100 tysi stuknie to jednak profilaktycznie tam chyba zajrzę. Wolę mieć spokojny łeb, niz myśleć, ze stanę na drodze. Znajomy 3 dni temu zatarł passata z podobnym silnikiem.

Z którego roku był ten "pasek"?

Opublikowano
  • Autor

2008

Opublikowano

Wymiana wszystkiego tzn całej pompy czy tylko tego imbusu ? Podaj dokładnie jakie części należy wymienić.

Opublikowano
  • Autor

Z tego co napisał, to skoro wszystkie graty, tak więc komplet cały, czyli pompa również.

Opublikowano

no to ładne mi to kilka stów :)

Opublikowano
no to ładne mi to kilka stów :)

wymiana a regeneracja to 2 rozne rzeczy takze cenowo. Mysle, ze umiesz obslugiwac google + szukaj forumowe i latwo bez dopytywania sie namierzysz detale

Opublikowano
  • Autor

Wyczytałem, ze przy wymianie rozrządu najlepiej wymienić wałek imbusa i po problemie :decayed:

Opublikowano

ja tego nie zrobiłem :facepalm: tyle, że ja rozrząd zmieniałem wcześniej (przy 132 tys). będę musiał mojego mechanika kiedyś poprosić żeby spojrzał na imbus..

Opublikowano
Wyczytałem, ze przy wymianie rozrządu najlepiej wymienić wałek imbusa i po problemie :decayed:

a gdzie wsadzisz sobie ten nowy walek?

Pozdrawiam,

Przemek

P.S.

nie szybciej w szukajce wszystko namierzysz niz powielajac pytania?

Opublikowano
ja tego nie zrobiłem :facepalm: tyle, że ja rozrząd zmieniałem wcześniej (przy 132 tys). będę musiał mojego mechanika kiedyś poprosić żeby spojrzał na imbus..

Ja też rozrząd wymieniałem i wałka :polew: nie zrobiłem, trzeba będzie do tego wrócić:wink:

Opublikowano

Ja przy 171 kkm wymieniłem rozrząd i wałek:wink: Był tylko minimalnie wyrobiony, ale co nowy to nowy! koszt wałka to kilkanaście złotych a wymiana trochę droższa bo trzeba miche ściągać:D

Opublikowano

Mnie też czeka wymiana rozrządu a więc już od razu wymienię wałek. Jaki ten wałek ma numer ma ktoś może ?

Opublikowano

Zabierak 77mm ma nr: 03G 115 281 F

Opublikowano

ale wymieniałeś na ten 100mm ?

---------- Post dopisany at 21:22 ---------- Poprzedni post napisany at 21:21 ----------

Cena brutto 18zł xD

Opublikowano

A kogo pytasz? Niewiem na jaki bo to znajomy mi robił. A mozna na 100mm?

Opublikowano

Nie wiem czy mam rację ale te z początku roku mają 77mm długości a te po 09.2009 mają już 100mm, ale niech ktoś to potwierdzi.