Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czarna BEXA / MF B7 / Android

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. We wrześniu stałem się posiadaczem Małysza z 1.8T 190km na pokładzie. Auto jest do dopieszczenia mechanicznego i wizualnego. Temat zakładam jako taki swój blog/pamiętnik. Wcześniej jeździłem A4 B5 1.8 ADR +LPG. Chciałem coś nowszego i szybszego. b5 zostaje w rodzinie :) Ciekawostka- Miałem nie kupować audi jako następne auto. Polowałem na S60 2.5T 210KM lecz padło na małysza którą od razu nazwałem BEXĄ. Może mało oryginalnie ale jakoś trzeba :)

Po zakupie zrobione:

-Alu 17" z letnimi w miare spoko oponkami

-Synchronizatory 2 i 3 bieg + nowy olej 

-czujnik biegu wstecznego

-komplecik Sprzęgło + dwumas LUK

-Termostat + obudowa i czujnik 

-Pęknięta odma

-urwany przewód od klimy (kupiona używka czeka na montaż)

-przepalający się lewy przedni kierunkowskaz (okazało się, że wcale się nie przepalał tylko nie było styku. Wyczyszczone i nagięte blaszki i na razie cisza działa piknie. 

-nowe wycieraczki bosh (kupiłem negotti okazało się, że mam inne zaczepy i musiałem wymienić...)

-po operacji wyjmowania skrzyni okazało się, że śruba mocująca skrzynie do łapy ma uwalony gwint. Skleili ją klejem do gwintów i przez tydzien auto stało gdyż nie chciałem z tym tak jeździć bo potwornie skrzypiało. Inny warsztat nawiercił mi to i dał grubszą śrubę (z 12 na 14). Teraz trzyma jak powinno. 

Plany na 2018r.  (update 18.05.19)

-wahacze przód komplet

-tył sprężyny + amorki (autko do góry)

-regulacja gwintu z przodu  z uwagi na stan gwintu, został on wywalony i zastąpiony normalną zawiechą. 

-ogarnięcie elektryki auta (prawdopodobne problemy spowodowane przez niefabryczne radio - kiedy jest podłączone podświetlenia migają a głośniki bzykają. 

-Ogarnięcie instalacji pod suba(generalnie bajzel i jakieś druciarstwo wszędzie wychodzą wiązki kabli w bagażniku spod osłon/foteli itp. 

-Wyciek z półosi 

-klima założenie przewodu + nabicie + pakiet czyszczenie

-opony zima nowe uniroyal 

-Downpipe (na hamowni kat się posypał...)

-sprawdzenie kompresji + ciśnienia oleju (narzędzia zakupione)  Zrobione w 2019r. Kompresja równa 11,3, 11,1, 10,8, 11,0

-Powrót do serii (Na hamowni posypał się katalizator, diagnosta powiedział, że był on zapchany. Wyniki Fatalne na LPG 172/271 na PB 142/240) Kolega @Łukasz13 podesłał sterownik serie po wymianie auto chodzi trochę lepiej czekamy na logi. 

-Jedna z listew sline zewn. odchodzi od drzwi, może wyskoczyła z zaczepów lub ma je połamane. Trzeba zobaczyć. 

-problemy z modułem komfortu (sypie błędy)

-Listwy progowe sline (już kupione)

-regeneracja panelu klimatronika  powiedzmy, że się udało. Na pewno jest lepiej niż było... alee :)

-Serwis gazu, jakiś wyciek bo daje gazem na postoju. 

-Zapowietrzony układ??. Nawiew grzeje dopiero po daniu w piz...  zaczął grzać sam z siebie po przejechaniu ~1km 
-Skrzypiące przeguby 

-Ogarnięcie LAMP - wysłane do regeneracji, wpadnie bix. 

Plany (update 15.05.20)

-Rozrząd 

-UPG

-Napinacz i łańcuch

-Ogarnąć dolot

-felgi 17 sline 

-Zderzak sline ze spryskami 

-Tył dokładka b7

-błąd poduszki pasażera 

-klima coś nie chce współpracować - do sprawdzenia.

-usunięcie rys z lakieru i ogniska korozji 

-zerwanie i na nowo przyciemnienie szyb. teraz się odkleja prawdopodobnie robione przez januszka w stodole...

-Większe hamulce (320/288) - Kupione, czekają na lepsze czasy 

-Kosz na navi Jednak wpadnie nowe radio. To co mam nie spełnia oczekiwań do tego dostać do niego pasującą ramkę jest niemożliwe... Kupiony android - dużo lepiej :)
-Multifunkcja wpadła z B7 :)

-Nowa gałka i mieszek

-Tunel środkowy(wymiana) Nie wymieniłem, ściągnąłem zdarłem gumę wygląda dużo lepiej :)
-Przyciski i schowki konsoli środkowej (schodzący lakier) no - wygląda to lepiej ;)

-Czujniki parkowania tył(naprawa) 

- felgi 18" 

- ezektor

-Ogarnięcie dolotu

Fotki:
Tak wyglądała po zakupie:
po zakupie.jpg

Nalypka z wypo:

nalypka.jpg

Zabawa ze skrzynią:

luk.jpg

Urwany gwint śruby: (niestety nie mam zdjęcia samej śruby bo ją wyrzuciłem ale zjechana ostro...

uwalony gwint śruby.jpg

Przygota z wężem od klimy... złapany na trytę i na podnośnik. Urwany całkowicie po obu stronach. Zakupiony używany czeka na zamontowanie

urwany wąż.jpg

Pierwsze mini spa:

spa 1.jpgspa 2.jpg

Była też walka z klimatronikiem. Zachęcony tutorialami i opisami w necie zabrałem się za to. Wyszło mi KOSZMARNIE, jednak na razie musi starczyć. Wygląda troszkę lepiej niż było
klim1.jpgklim2.jpgklim3.jpg

Ramka grilla również oberwała. Była pomalowana jakimś czarnym badziewiem. Oczyszczone i wstawione. Trochę zmatowiało ale malowanie jest bardzo drogie pytałem u lakiernika a używanego oddzielnie nikt nie sprzedaje tylko z całym grilem... Z daleka nie widać :)
ramka grill przed.jpgramka grill po.jpg

Po przemyśleniu sytuacji 19" idą prawdopodobnie pod młotek. Kupiłem używki 17 z w miarę dobrymi oponkami. Komfort jazdy nie do porównania. Obecnie zamówione nowe sprężyny i amortyzatory na tył aby trochę podnieść auto bo jest zbyt nisko na moje okoliczne garby...

tył.jpg

nowe koła 2.jpgnowe koła.jpg

To by było na tyle. Jak będą jakieś zmiany w aucie bądź robocizna to na pewno odświeżę. Plany na bank będą zmienne(ale raczej tylko nowe rzeczy dojdą.. :) ). Wiadomo jak się coś zaczyna ruszać w aucie to zaraz wychodzi milion rzeczy które też wypadałoby zrobić. 

Edytowane przez Patryks25

Opublikowano

Fajnie siedzi . Co tam masz za zawias ? 

Opublikowano
  • Autor

z przodu i z tyłu gwint. Ale jaki i jakiej firmy to nie wiem. Na niebieskich sprężynach 

Opublikowano
5 godzin temu, Patryks25 napisał:

z przodu i z tyłu gwint. Ale jaki i jakiej firmy to nie wiem. Na niebieskich sprężynach

H&R pewnie gwint.

Fajnie się prezentuje na tych pierwszych alusach. 

Opublikowano

co to za 19tka i ile byś cenił :)
Aż tak strasznie podczas jazdy na tych 19tkach?

Opublikowano
  • Autor

Strasznie nie, ale nie ma porównania do 17. Felgi to Tomason TN1 19" jaka szerokość itp to nie wiem musiałbym na feldze sprawdzić a na razie mam je w piwnicy. Co do ceny to nie wiem. Brakuje 2 dekielków i są dosyć porysowane więc na pewno do odnowienia i odmalowania. 

Opublikowano
21 godzin temu, Patryks25 napisał:

Strasznie nie, ale nie ma porównania do 17. Felgi to Tomason TN1 19" jaka szerokość itp to nie wiem musiałbym na feldze sprawdzić a na razie mam je w piwnicy. Co do ceny to nie wiem. Brakuje 2 dekielków i są dosyć porysowane więc na pewno do odnowienia i odmalowania. 

zerknij jaka szerokość etc i parametry opon i pomyśl nad ceną ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wpadło całe zawieszenie na przód, kpl, wahaczy + amory i sprężyny. Trochę za wysoko poszedł ale dam mu trochę czasu może delikatnie siądzie. Wygląda jak 1BA jednak sprężyny i amory są od 1be/bv. 
przod zawiecha.jpgprzód po.jpgtył po.jpg

Następne co muszę ogarnąć to, wywalenie kata i wstawienie DP, czujniki parkowania tył, podświetlenie rejestracji i wyciek ze skrzyni. 

Opublikowano

Cześć, fajne autko. Pytanie. dlaczego wymieniałeś dwumas? jakie były objawy jego uszkodzenia. czy profilaktycznie ? ile zaplaciles za dwumase luka ? 

Opublikowano
  • Autor

@soul87

Hej, dziękuję. 
Dwumas wymieniłem bo miało już delikatne luzy a, że miałem skrzynie rozebraną to będzie spokój. dałem 2400 ale w tym jeszcze olej i montaż prócz skrzyni. 

Edytowane przez Patryks25

Opublikowano

Gratuluję auta!

Ogarnięcie po poprzednim właścicielu, to zawsze droga przez mękę i wydatki, których nie widać. Później zostaje Ci czysta przyjemność z modzenia pod siebie. Powodzenia i wytrwałości!

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję @dayd_4  Poprzedni właściciel niby dbał - ale jednak do zrobienia masa rzeczy. Trochę ciężko się dziwić, autko ma 15 lat ale... Auto po wizycie u znajomego na kanale tydzień stało pod blokiem z takiego otóż powodu:
IMG_20181102_192624.jpg

Po demontażu okazało się, że nie tylko tu był problem:

IMG_20181102_192610.jpg

Masakra jakaś. 

Jest sporo do zrobienia ale już bliżej niż dalej. Mody będą wpadać przy okazji :)
Zamówiłem listwy na progi Sline a właśnie przyszły nowe felgi.

nowa felga.jpg

w/w felgi będą docelowo na lato po uprzednim odwiedzeniu speca od regeneracji. Felgi obecne na aucie(zdj w 1 poście), będą przeznaczone jako zimówki.  

Opublikowano

Masz kogoś kto ci polakieruje te felgi? 

Opublikowano
  • Autor

Zamierzam powierzyć felgi firmie ze strzegomskiej o nazwie KlinikaFelg. Ma bardzo dobre opinie, zobaczymy. 

Opublikowano

Ok. Jak coś, to mój przyjaciel ma warsztat lakierniczy. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dobra, chyba czas na kolejny updejcik. Dużo się nie działo ze względu na sporo spraw prywatnych jednak coś się udało. 

Na pierwszy rzut podmianka sterownika seria od @łukasz13 W tym samym czasie wymieniałem Świece i cewki (NGK LASER PLATINUM PFR6Q, cewki BERU) Auto zaczęło normalnie chodzić szczególnie na zimnym silniku. Wpadł też DP... Okazyjnie kupiłem listwy progowe wewnętrzne sline + zamówione z prolumo kompletne oświetlenie wewnętrzne. 

To tyle z pozytywów teraz czas na negatywy.  Skrzypią Przeguby przy skręconych kołach i ruszaniu..., instalacja lpg chyba się rozszczelniła bo daje gazem na światłach, posypały się osłony termiczne pod wydechem + te plastikowe osłony. Niestety nie mam na co dzień dostępu do kanału/podnośnika więc na patencie pospinane trytkami. Powyżej 100km/h słychać jak się łomocą.  Auto nie grzeje z nawiewu dopóki nie da się mu w palnik. Po mocnym przyciśnięciu coś zaskakuje i już grzeje normalnie (albo aż za bardzo...) Płyn stan ok, nie ubywa podejrzewam, że zapowietrzony ale odpowietrzałem z przewodu gdzie wchodzi do nagrzewnicy- brak poprawy. 

Troszkę fotek dodaję:
Ostatnie chwile ciepła:

jesienne.jpg

Spalanie na odcinku 30km (70-90km/h + tempomat) 

spalanie.jpg

Downpipe zamontowany:

dp siedzi.jpg

cewki + świece zamontowane: (jeden przewód owinięty ze względu na ułamanie kabla)

cewki i świece.jpg

Po zmianie na setup zimowy:
felgi + zima.jpg

Opublikowano

Czy DP wyłączyłeś sondę komputerowo? czy zostawiłeś? 

Opublikowano
  • Autor

Wyłączona 

Opublikowano
  • Autor

Wpadły ledy od prolumo :)

IMG_20181123_201600.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wpadły listy sline na progi :)

listwy 2.jpglistwy.jpg