Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A6 4B AYM] Dźwięk skrzypiącej "gumy" przy kręceniu kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie tak nie piszczy, a czasmi jakiegoś tapczana w nocy nie nagrywałeś :kox: żart faktycznie slychac jakby guma o gume tarła

Opublikowano

Miałem podobny problem. Coś strasznie trzeszczało i piszczało przy kręceniu kierą. Pan magik w zaprzyjaźnionym warsztacie popsikał magicznym płynem w okolicach wahaczy szczególnie na gumach i jak ręką odją :good: Niestety w/g niego w niedalekiej przyszłości czeka mnie ich wymiana :wallbash: i nie mam powodu mu nie wierzyć :confused4:

U mnie też skrzypiało, w lutym 2008 ;), nasmarowane gumy wahaczy i śmigam ponad rok, a miało wystarczyć na miesiąc :naughty:

Oczywiście wsio sprawdzone, bo juz tak mam, że zawieszki sprawdzam co 3 miechy, a geometrię co 6 mscy, może wynika to z tego, że jeździłem wcześniej gorszymi/starszymi autami.

Najlepsze było na przeglądzie rejestracyjnym, w zeszłym roku diagnosta stwierdził luzy w tylnym zawieszeniu, w tym roku znikły (ten sam diagnosta badał, ale ma chłop rekę, pobujał pomacał i gra) :naughty:

co za auto ta a4 :polew:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

u mnie też taki dźwięk obcierającej gumy wydobywał sie przy skręcaniu w lewo. Też myślałem że to wahacze ale były prawie nowe ale psikałem i nic nie dało. Później kolega zobaczył na kanale że gumy na drążkach były poskręcane (nieprawidlowo założone przez co piszczalo). Mała poprawka gumek i wszystko ucichło :>

Opublikowano

Niestety problemu nie rozwiązała poprawa pogody :wallbash:

teraz będę wymieniał olej itd więc zobaczę na kanale czy coś będzie widać.

http://www.sendspace.pl/file/dHqJQD0X/ <--- skrzypienie

Opublikowano

po zimie czesto skrzypia gumy, trzeba wziac strzykawke z igla, napelnic ropa i wstrzykiwac w gumowe elementy :)

Opublikowano

U mnie też skrzypi, kiedy skręcam w prawą stronę. Niestety to wahacze. Muszę wymienić całe zawieszenie.

Opublikowano

mnie też zaczęła kierownica skrzypieć po zimie.

Tylko że ja jestem świeżo po wymianie zawieszenia i amorków.

i jak piszczało przed wymianą tak skrzypi dalej. Jedyne co nie zostało wymienione bo było w dobrym stanie to końcówki drążków.

Psikałem już wszędzie od strony kabiny białym smarem i nic nie pomaga. Jedyne co mi zostało i do czego mam dostęp to końcówki drążków. Wstrzyknę do nich ropę i opiszę czy przestało. A może lepiej wstrzyknąć jakiś smar?

Opublikowano

wymień koniecznie końcówki, nie proponuję niczego wstrzykiwać, bo i tak będziesz musiał wymienić drążki i tak. U mnie było dokładnie to samo. Wczoraj wymieniłem zawieszenie, a w sobotę bedę wymieniał drążki, mimo, że nie mam luzów, ale strasznie skrzypią. W jakiś dziwny sposób dostała się tam woda i końcówka zardzewiała i trze metal o metal. Brak smaru. Ale ja nie będę niczego tam wstrzykiwał.

Opublikowano

wymień koniecznie końcówki, nie proponuję niczego wstrzykiwać, bo i tak będziesz musiał wymienić drążki i tak. U mnie było dokładnie to samo. Wczoraj wymieniłem zawieszenie, a w sobotę bedę wymieniał drążki, mimo, że nie mam luzów, ale strasznie skrzypią. W jakiś dziwny sposób dostała się tam woda i końcówka zardzewiała i trze metal o metal. Brak smaru. Ale ja nie będę niczego tam wstrzykiwał.

nie wiem jak by tu coś zasugerować, ale gdyby to było tarcie metal o metal to chyba by nie było dźwięku podobnego do obcieranej gumy :gwizdanie:

Opublikowano

Witam, z tego co sie zorientowalam po przeczytaniu powyzszych postow, chodzi tu o dwa rodzaje skrzypienia o ktorych koledzy pisza.

Jeden dochodzi gdzies tam z dolu, a drugi spod kierownicy.

Mialam tez podobny przypadek ze przy skrecaniu w lewo i prawo dochodzil gdzies spod kierownicy bardzo nieprzyjemny skrzyp. Bylam w dwoch warsztatach... w jednym z nich zaproponowano mi wymiane jakichs tam gum pod kierownica w jej obudowie...

Natomiast w drugim zalatwiono to w 1 minute ustawiajac kierownice po srodku jej wysokosci, gdyz byla opuszczona calkiem na dol. Bylo to pare miesiecy temu i od tego czasu mam spokoj i cisze w aucie.

Serdecznie pozdrawiam fanow a4 Dana :)

Opublikowano

u mnie jest przepiszczenie jak skrece max w jedna ze stron i trzymam kiere ,szczegolnie w miejscu ale to chyba jeszcze cos innego bo cos czytalem wczesniej o tym :mysli:

Opublikowano

Jak skręcsz i trzymasz w skrajnym położeniu, to na bank pompa od wspomagania może wyć.

Opublikowano

u mnie jest przepiszczenie jak skrece max w jedna ze stron i trzymam kiere ,szczegolnie w miejscu ale to chyba jeszcze cos innego bo cos czytalem wczesniej o tym :mysli:

Generalnie nie powinno sie skrecac kierownicy na maks... bo wtedy najmocniej dostaje pompa wspomagania po tylku.

Opublikowano

no i tez tego unikam ,po co sie pozniej stresowac :naughty:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

kurcze, nawet o tym nie wiedzialem. słyszałem, żeby nie skręcać na max'a, ale żadnych konkretów. Teraz też będę uważał.[br]Dopisany: 30 Maj 2009, 22:36_________________________________________________u mnie były końcówki, kiedy wymieniłem .... cisza.... aż miło :-)

Opublikowano

witam!! jestem nowym posiadaczem audi:P i wlasnie mam podobny przypadek jak kolega wyzej:) z tam pompą to oznacza ze sie konczy jej zywot czy jak :)??

bwt. dokladnie po ilu kilosach wymieniac razrzad w diselku dzieki za odp z gory!!!

Opublikowano

ja np: nie wymieniałem rozrządu przez 1,5 roku od momentu zakupu auta (pełne zaufanie do osoby sprzedającej). Przejechałem 40 tys km i wymieniłem. Jeżeli kupiłeś auto z niepewnego źródła, to proponuję od razu wymienić rozrząd i sprawdzić zawieszenie.

Opublikowano

no dzieki:) w ksiazce byl wymieniany 90k a teraz juz nabijam 190k prawie, a reszte sprawdzalem przed zakupem auta wstawlem go na stacje diagnostyczno i padania bylo ok :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja miałem taki sam problem i tylko wstrzyknołem z różnych stron między kierownicą a kolumną kierownicy WD 40 i od razu skrzypienie ustało. Może u was też to pomoze. Spróbujcie