Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podłączenie sterownika centralnego zamka w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w zamku pneumatycznym bagaznik musi byc otworzony poprzez nacisniecie zamka,a centralny otwiera mechanizm zamka centralnego ,a nie samego mechanizmu zatrzasku klapy,co juz eliminuje go do otwarcia z pilota-oczywiscie tak,jak pisze mily-da rade ,ale po przerobkach,silownik na mechanizm otwierania,lub central sterowany elektrycznie,ale w seryjnym centralu nie spotkalem B5 z takim czyms,co do zamykania sie samoistnego-moze byc taka opcja w centralnym-w seryjnym centralu tez mozna uruchomic podobne opcje antykradziezowe,(zeby na swiatlach nikt ci nic nie wyjal z auta,czy bagaznika) jak,zamykanie sie po przekroczeniu jakiejs predkosci ,lub po przekreceniu stacyjki zalezne od modelu-powinno byc opisane w instrukcji alarmu,o ile takowa dostales z alarmem

Opublikowano

w zamku pneumatycznym bagaznik musi byc otworzony poprzez nacisniecie zamka,a centralny otwiera mechanizm zamka centralnego ,a nie samego mechanizmu zatrzasku klapy,co juz eliminuje go do otwarcia z pilota-oczywiscie tak,jak pisze mily-da rade ,ale po przerobkach,silownik na mechanizm otwierania,lub central sterowany elektrycznie,ale w seryjnym centralu nie spotkalem B5 z takim czyms,co do zamykania sie samoistnego-moze byc taka opcja w centralnym-w seryjnym centralu tez mozna uruchomic podobne opcje antykradziezowe,(zeby na swiatlach nikt ci nic nie wyjal z auta,czy bagaznika) jak,zamykanie sie po przekroczeniu jakiejs predkosci ,lub po przekreceniu stacyjki zalezne od modelu-powinno byc opisane w instrukcji alarmu,o ile takowa dostales z alarmem

Ale jemu zamyka tylko bagażnik, i ja zgłupiałem, czyżby bagażnik był zamykany elektrycznie z siłownika a nie z pompki ?? No bo na pompce to by musiały iść dwa kanały. Precież nie ma opcji zamknięcia tylko bagażnika bez zamykania drzwi na pneumatycznym zamku.

Opublikowano

koledzy z mam bagażnik zamyka mi sie z pompki.. tylko jeszcze muszę zwrócić uwagę czy w momencie jak przekręcam stacyjkę to pompka pracuje i zamyka bagażnik.. rozmawialem z kolegą który pracuje jako elektromechanik i mówił że bez problemów można podłączyć tą dodatkową opcję do pilota (otwieranie bagażnika) ale trzeba zamontować dodatkowo jakiś przekaźnik...

Opublikowano

Ale jemu zamyka tylko bagażnik, i ja zgłupiałem, czyżby bagażnik był zamykany elektrycznie z siłownika a nie z pompki ?? No bo na pompce to by musiały iść dwa kanały. Precież nie ma opcji zamknięcia tylko bagażnika bez zamykania drzwi na pneumatycznym zamku.

jest tylko opcja,calkowitego odciecia impulsu-jak przekrecisz kluczyk w prawo(o ile dobrze pamietam) i go wyjmiesz w takiej pozycji,po otwarciu centrala,bagaznik dalej jest zamkniety,trzeba ponownie zamek w bagazniku przekrecic na ''srodek'' i wtedy wraca do normy-ale skoro jemu blokuje-musi byc albo elektryczny,albo osobne sterowanie pneumatyka-i tu moga byc dwa kanaly,jeden do calosci,drugi tylko do bagaznika-najlepiej to trzebaby to zobaczyc,bo teraz to tytlko mozna teoretyzowac
Opublikowano

1.mam kilka zastrzeżeń do tego opisu:

- mianowicie może nie działać jeśli sterownik będzie wyprodukowany przez inną firmę dlatego każdy powinien trzymać sie swojej instrukcji którą dostanie z urządzeniem bo w przeciwnym razie można łatwo spalić sterownik i nie dziwcie sie że wam nie działa, przecież nikt w chinach i innych państwach nie ustalił żadnej normy że na otwieranie ma być zielony kabel a na zamykanie niebieski !

Ja w swoim sterowniku wyjście na kierunkowskazy miałem 2 kolory żółte a kolega tu pisze że ma brązowo-czarny i brązowy !!!

2. z tego co wyczytałem z instrukcji w B5 wychodziła z opcją centralnego zamka która po 1 przyciśnieciu pilota otwierała tylko drzwi kierowcy i klapkę wlewu paliwa a dopiero za drugim razem resztę drzwi i klapę bagażnika, pompka w bagażniku miała wtedy 2 kanały powietrzne, jakaś opcja komfortu chyba taka była...

....może kolega ma tą opcje ale coś skopane jest i nie działa to prawidłowo

Opublikowano

No bo on pisał na swoim przykładzie, oczywiście schemat producenta jest ważniejszy. A co do drugiego punktu to nie mam pojęcia ale może i faktycznie tak było. Z tego co ja się orientuję to takie auta wychodziły na rynek amerykański, bo u nich to standard, że po otworzeniu z pilota otwierają się drzwi kierowcy. Dopiero drugie naciśnięcie otwiera resztę. Ale u nas w Europie to chyba tak nie było, ale nie wiem na 100%.

Moim zdaniem nie ma co gdybać, tylko podjechać do elektryka.

Opublikowano

Ale u nas w Europie to chyba tak nie było, ale nie wiem na 100%

bylo ,jako opcja dodatkowa,poprzez zmiane kodowania w sterowniku i to sie nazywa selektywne otwieranie-nie we wszystkich modelach mozna to zastosowac,ale glownie chodzilo o to,ze po zamknieciu zamkow -pierwsze otwarcie drzwi kierowcy,nastepne reszta zamkow,tak samo w srodku zamkniecie przyciskiem,lub po okreslonej predkosci -otworzenie raz pociagniecie klamki(drzwi kierowcy) nastepne odblokowuje reszte,zmiana kodowania w sterowniku -o ile dobrze pamietam +00004 ki tutaj moze byc konflikt,bo zamek jest do tego przystosowany,ale kodowanie jest inne-ale to tylko moja teoria...[br]Dopisany: 02 Kwiecień 2009, 22:59_________________________________________________dzisiaj tak myslalem i moze mozna sprobowac zmienic kodowanie w sterowniku,bez wzgledu na to,jakie jest kodowanie(zapisac najlepiej przed jakimkolwiek dzialaniem) i odjac od tej wartosci -00016-ta funkcja w sterowniku jest odpowiedzialna za zamykanie bagaznika po przekroczeniu 5 km/h...zawsze mozna sprobowac-moze pomoze :wink4: a jak nie bedzie zadnej pozadanej reakcji-powrocic do wartosci,jaka byla wczesniej...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Mam inny problem z tym podłączeniem.

Podłączyłem dokładnie z opisem a A4 1995 sedanie i działa jak należy. Ale podłączałem wczoraj koledze w A4 avant 2000r i jest dziwny objaw. Zamyka, szyby dojeżdżają, ale jak otwieram, to wszytsko fajnie, oprócz tego, że otwiera mi bagażnik. Słychać takie kliknięcie i klapa lata luźno.. Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Opublikowano

ja bym sprawdzil polaczenie przy pompce,a wlasciwie przy mechanizmie otwierania zamka

Opublikowano

W mechanizmie klapy sterownik podaje impuls bezpośrednio na siłownik, a powinien tylko na mikrostyk, który odryglowuje w momencie naciśnięcia.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

panowie a co zrobic jak u mnie nie ma tych kabli od zamykania i otwierania jak pokazuje kolega z pierwszego posta???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

A masz centralkę ? :kox:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

dzisaj wlasnie podlaczylem wg opisu powyzszego i jest OK :D

tez kupilem moj zestaw dokladnie taki sam jak kolega za 1 euro na ebey :polew:

chcialbym tylko dodac ze u mnie bylo tak ze bialo-czyrny kabelek pasuje do bialo szarego w aucie a bialy do niebiesko-czerwonego , inaczej przyciski dzialaja odwrotnie- moze sie komus przyda ta informacja.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mentos pytanie za milion punktów co w końcu zrobiłeś z tym imo?? :gwizdanie: te piloty mają miejsce na to aby przełożyć oryginalną pestke??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podobnie do użytkownika kasal mam problem że zamyka się z pilota lecz otworzy już nie otwiera. Sterownik pyka lecz pompki nie załącza. Co radzicie ?

Przyczyne znalazłem ! Otóż w moim przypadku na kabel otwierania masa musi byc podana dwukrotnie, natomiast sterownik podaje tylko raz, teraz myślę jak zrobi aby było ok

Opublikowano

Mentos pytanie za milion punktów co w końcu zrobiłeś z tym imo?? :gwizdanie: te piloty mają miejsce na to aby przełożyć oryginalną pestke??

maja miejsce kolego na 100% sam to zrobilem u siebie, mozesz ta pestke przykleic izolacja delikatnie lub klejem (ja sie balem klejem zeby nie uszkodzic) ale miejsca w piloscie duz i najlepiej jak najblizej kluczyka, bo jak dalem gdzies dalej to po odpalenie silnika zaraz gasna wiec musi byc immo blisko kluczyka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jeszcze jedno, kolory kabli nie zawsze sa takie same, u mnie bylo tak, ze sterowanie centralnym zamkiem bylo tak jak opisal mentos, natomiast domykanie szyb w moim przypadku to kabel bialo brazowy(mam troszke inna kostke ktora musialem rozebrac, ale jest to ta sama kostka), a jesli chodzi o awaryjne to kable koloru: bialo-czarny i zielono czarny.Ale Twoj opis Mentos very good !

Opublikowano

Witam,

zakupiłem sterownik centralnego zamka MAXICAR 686. Na początku podłączyłem zgodnie ze schematem sterowania zamkiem pneumatycznym. Efekt był taki, że działało zamykanie a otwieranie już nie, trzeba było otwierać kluczykiem. Następnie podłączyłem zgodnie ze schematem sterowania "minusem". I tutaj jest tak, że pilot zamyka wszystkie zamki, ale podczas otwierania otwiera dodatkowo klapę bagażnika (jest luźna). Nie wiem czy to istotne ale podczas otwierania z pilota światła migają 3 razy zamiast dwóch.

Co muszę zrobić żeby podczas otwierania klapa się tylko odblokowała ale nie otworzyła, tzn nie była luźna???

Dodam, że zamykanie i otwieranie oraz domykanie szyb działa w 100% "z kluczyka". Wszystkie zamki są w 100% sprawne.

Proszę o jakąś sugestię i radę.

Pozdrawiam,

Iras.

Opublikowano

Był ten problem opisywany nie raz. Podłączyłeś się pod kabel który otwiera wszystko. Musisz znaleźć kabel na otwarcie, który otwiera tylko drzwi.

Czy masz gdzieś przycisk centralny który zamyka i otwiera drzwi?? U mnie jest on zlokalizowany przy klamce otwierania drzwi kierowcy. Pod te kable się wepnij są najpewniejsze.

Opublikowano

Dzięki za info.

Dziś oko ło 18 podepnę się jeszcze pod kostkę z kablami: SZARO/BIAŁY - OTWIERANIE i BRĄZOWO/BIAŁY - ZAMYKANIE (sterowanie minusami). Dostałem jeszcze info od człowieka , od którego kupiłem sterownik żeby ustawić czas impulsu na 0,5 sek.

Wieczorem opiszę co i jak, mam nadzieję, że będzie ok.

Pzdr,

Iras

-----------------------------------------------------------------------------------------

Problem rozwiązany, "mily" dzięki za naprowadzenie odnośnie podłączenia pod właściwy kabel.

Podłączyłem się do kostki z kablem: SZARO/BIAŁY - OTWIERANIE. Natomiast nie było wniej kabla BRĄZOWO/BIAŁY - ZAMYKANIE, ale okazało się że funkcja ZAMYKANIE jest realizowana przy zamykaniu szyb, a dokładnie (tu cytat z postu "wituxa":

"Może zdarzyć się że w aucie na przewodzie zamykania - brązowy z białym paskiem (-) będzie też domykanie szyb (-), w takim przypadku przewód zamykania idący od sterownika można pominąć bo przewód domykania impuls 30 sek. masy (-) zamknie zamek i domknie szyby. W przypadku gdy nasze auto nie posiada domykania szyb należy podłączyć przewód zg. ze schematem ( czyli nie pomijać przewodu zamykania wychodzącego ze sterownika )".

Dodatkowo czas impulsu sterownika ustawiłem na 0,5 sek.

Pozdrawiam, i dzięki za pomoć.

Iras.