Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL TDI PD] Wpadł klucz w kanał olejowy głowicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nowe krzywki mają, 61,7 mm, jak brakuje więcej niż 0,2 mm to przy wymianie szklanek nie ma sensu takiego środa zakładać .

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze jedna sprawa o której nie wspomniałem, bo przez moją nieuwagę i złe przygotowanie się w wiedzę odkręciłem bodajże 3 albo 4 szpilki od głowicy zacząłem odkręcać i coś mi nie pasowało i po jakimś czasie wkręciłem spowrotem, ale czy przypadkiem nie narobiłem sobie tym problemów ? Mowa o nieszczęsnej uszczelce, są szanse że będzie teraz puszczać ??

Opublikowano
3 godziny temu, Mundy96 napisał:

Jeszcze jedna sprawa o której nie wspomniałem, bo przez moją nieuwagę i złe przygotowanie się w wiedzę odkręciłem bodajże 3 albo 4 szpilki od głowicy zacząłem odkręcać i coś mi nie pasowało i po jakimś czasie wkręciłem spowrotem, ale czy przypadkiem nie narobiłem sobie tym problemów ? Mowa o nieszczęsnej uszczelce, są szanse że będzie teraz puszczać ??

:facepalm::naughty:

No niestety wykluczyć tego nie można ...

Dowiesz się jak poskładasz motorówkę i trochę pojeździsz, jak nie będzie wywalać płynu z układu chłodzenia to będzie znaczyć że jest OK :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Te śruby tak siedziały w tym mocowaniu walka że złudzeniem było ze trzeba je odkręcić... A ja głupi i niedoinformowany tak tez zrobiłem no cuż pośpiech swoje zrobił, teraz za swoje błędy będę płacił , ale ponadto wole to sam robić niż dać to mechanikowi bo tym ludziom ode mnie nie ufam przynajmniej  nie ma nikogo porządnego kto by nie oszukał in i wcisnął jakiś kit... 

Wiem jakie mnie teraz wydatki czekają, teraz zacznie się odkładanie ale w tym momencie najgorszy jest ten klucz bo od wczoraj walczę z nim, kolega dał mi magnez giętki ale on nawet nie zanurza się w oleju i strasznie ciężka ta operacja i powoli w to watpie.

Macie jakieś sposoby aby nie rozbierać miski ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Mundy96 napisał:

Te śruby tak siedziały w tym mocowaniu walka że złudzeniem było ze trzeba je odkręcić... A ja głupi i niedoinformowany tak tez zrobiłem no cuż pośpiech swoje zrobił, teraz za swoje błędy będę płacił , ale ponadto wole to sam robić niż dać to mechanikowi bo tym ludziom ode mnie nie ufam przynajmniej  nie ma nikogo porządnego kto by nie oszukał in i wcisnął jakiś kit... 

Wiem jakie mnie teraz wydatki czekają, teraz zacznie się odkładanie ale w tym momencie najgorszy jest ten klucz bo od wczoraj walczę z nim, kolega dał mi magnez giętki ale on nawet nie zanurza się w oleju i strasznie ciężka ta operacja i powoli w to watpie.

Macie jakieś sposoby aby nie rozbierać miski ?

Spuścić olej i przez czujnik go wyjąć, z góry nie dasz rady, albo więcej kłopotów sobie narobisz, te śruby od głowicy chociaż kluczem dynamometrycznym dokręciłeś 

Edytowane przez greg2505

Opublikowano
  • Autor

Dokrecilem w miare solidnie jak poprzednio z racji ze tego klucza nie posiadam mam zamiar kupić i wtedy dokręcić a puki co to przecież nic się nie dzieje bo silnik nie pracuje 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Cześć wszystkim,  w sobotę będę się brał za składanie wszystkiego do kupy, odnośnie wałka, popychaczy itd itd to wiem co i jak zakręcać oraz postępować, ale chodzi mi o rozrząd, czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć jak to dobrze ustawić i co robić krok po korku oraz na co uważać ? Dodam, że tylko poluzowałem napinacz i ściągnąłem pasek z wałka , ale ze lekko go zarysowałem to wymienię wiec raczej ta sytuacja będzie mniej skomplikowana bo to tylko wymiana paska rozrządu i ustawienia ( przynajmniej tak mi się wydaje ) :D 

Jeśli jest ktoś kto mi to wytłumaczy na chłopski rozum krok po kroku to będę niezmiernie wdzięczny :) 

Aaa i czy poradzę sobie bez ściągania całego przodu ? 

Opublikowano

Patrząc na Twoje perypetie ze szpilkami głowicy to soory, ale chyba nie powinieneś się za tą robotę brać, jak Ci to auto jeszcze miłe :D

Z taką wiedzą ( a raczej jej brakiem ) i roztargnieniem to lepiej dać zarobić komuś innemu :decayed:

Chyba że wychodzisz z założenia że ewentualne dalsze nieprzewidziane koszty wynikające z powyższego zaksięgujesz jako koszty nauki profesji mechanika samochodowego ....:D

Do ustawienia rozrządu trzeba sobie kupić bokady za ok 50 PLN-ów, robiąc to pierwszy raz na pewno nie zrobisz tego dobrze bez zwalenia przodu .

Cała potrzeba wiedza jest do znalezienia w necie :)

A jak Ci się nie chce szukać to napisz do kolegi kamil-vag może Ci podeśle jakąś instrukcję serwisową w PDF-ie :hi:

Opublikowano

Jak miałeś zmieniać rozrząd , odrazu trzeba było zwalić lub odsunąć przód i założyć blokady, ogólnie wymiana rozrządu nie jest jakaś skomplikowana ,w necie jak Piotrek napisał wszystko pokazane krok po kroku

Opublikowano

Nawet u nas jest zbiorczy temat... co do rozrządu, to więcej rozbierania, niż samej tej wymiany hehe :)

Opublikowano
  • Autor

Każdy popełnia błędy i w moim przypadku zajechało  totalną amatorszczyzną, ale uwierz  mi jak już coś mam wytłumaczone bądź mam materiały do nauki to przeważnie robię to bezbłędnie i sądzę, że poradzę sobie z tym sam mam już zakupione materiały i niezbędne narzędzia.Mialem już kilka napraw w tym samochodzie niektóre były naprawdę trudne, ale z pomocą internetu i ludzi poradziłem sobie, poza tym uwielbiam spędzać czas przy takich rzeczach i oczywiście uczę się na wlasnych błędach a ta sytuacja ze szpilkami to oczywiście mój pośpiech i złe przygotowanie się. Mógłbym to zaprowadzić do mechanika owszem, ale jaka jest później satysfakcja jeśli zrobi się to to dobrze samemu ;)

Tak powracając do tematu to chce tylko wymienić pasek, żadnych rolek nie ściągałem i nie będę sciągał, poluzowałem tylko napinacz i zdjąłem pasek a odkąd samochód zgasiłem wał nie był ruszany a wałek akurat ustawił sie szczerbinką do góry wiec teraz chce  tylko założyć pasek  i upewnić się ze jest wszystko w normie wiec potrzebuje tylko porad gdzie i na co patrzeć, jeśli będzie z tym dużo zabawy i będzie to wymagało profesjonalnej wiedzy to oddam mechanikowi, ale chce spróbować sam mam nadzieje , że z pomocy tych artykułów i waszej pomocy pod poradzę sobie i gdybyście mieli jeszcze jakieś cenne porady to piszcie śmiało bez zastanowiania, póki co to dzięki każdemu z osobna za taką pomoc :)