Sztomel Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Denerwujące jest posługiwanie się przy diagnostyce samochodu laptopem zasilanym jego własnym akumulatorem bo ogranicza on czas jego pracy do zaledwie 45 minut. Zastanawiam się nad zakupem zasilacza podłączanego do gniazda zapalniczki lub przetwornicy napięcia, osobiście skłaniałbym się ku zasilaczu ale wyczytałem w necie, że w ich przypadku istnieje ryzyko zjarania płyty głównej i innych podzespołów laptopa, odnośnie przetwornicy podobno nie jest wskazane przetwarzanie 12 V na 230 V a następnie zasilaczem laptopa jeszcze raz na 19 V, w związku z tym mam pytanie jak Wy rozwiązaliście ten problem u siebie i jakiej marki polecacie zasilacze lub przetwornice, czy miał ktoś z was przypadek uszkodzenia sprzętu zasilanego zasilaczem ?
Yelo Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Jeżeli kupisz przetwornicę masz taką zaletę, że możesz podłączyć w aucie nie tylko zasilacz do laptopa, ale też każde inne urządzenie, które nie pobiera zbyt wielkiej mocy (zależnej oczywiście od wybranej przetwornicy). Przy zasilaczu masa samochodu jest połączona galwanicznie z masą laptopa (prawdopodobnie), może to być źródlłem problemów, choć jest to mało prawdopodobne. Należy pamiętać o innej rzeczy, która może spowodować uszkodzenie laptopa, właśnie płyty głównej. NIE WOLNO włączać laptopa (ani żadnego innego komputera), kiedy jest zimny. Teraz na dworze robi się coraz cieplej, ale komputer w temp . kilku stopni po włączeniu potrafi ulec zniszczeniu.
GRazny Opublikowano 9 Maja 2009 Opublikowano 9 Maja 2009 też sie ostatnio nad tym zastanawiałem i wezmę raczej przetwornicę... bedzie problem z głowy z wszystkimi ładowarkami (telefony, dvd, laptop, kamera, aparat - jest tego troche...)[br]Dopisany: 08 Marzec 2009, 09:10_________________________________________________używa ktoś takiego sprzętu? bo nadszedł czas zakupu... znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item623295620_sklep_2w1_przetwornica_prostownik_12_220_1200w_spi.html
Rekomendowane odpowiedzi