OlekS Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Jak wiadomo, płyn hamulcowy jest higroskopijny, czyli lubi pochłaniać wilgoć. Normalna zawartość poniżej 1% wilgoci w płynie, są do tego mierniki. U Ciebie układ zawiera dużo wody, dla tego na korku masz taki kondensat. Pomoże płukanie i wymiana płynu hamulcowego w całym układzie hamulcowym
hager84 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Dzięki kolego za odpowiedź.
Tibos Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 14 godzin temu, OlekS napisał: Jak wiadomo, płyn hamulcowy jest higroskopijny, czyli lubi pochłaniać wilgoć. Normalna zawartość poniżej 1% wilgoci w płynie, są do tego mierniki. U Ciebie układ zawiera dużo wody, dla tego na korku masz taki kondensat. Pomoże płukanie i wymiana płynu hamulcowego w całym układzie hamulcowym jak mam podobny nalot to też należało by zrobić tak jak piszesz czy się tym nie przejmować ?
OlekS Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 3 minuty temu, Tibos napisał: jak mam podobny nalot to też należało by zrobić tak jak piszesz czy się tym nie przejmować ? To jest normalne zjawisko w wyniku eksploatacji, ale jest zalecenie wymieniać płyn hamulcowy co 2 lata, a czy ktoś to robi czy nie, to już inna sprawa, napewno hamować od tego nie przestanie. Ja rok temu wymieniłem płyn i jest tak pod korkiem
Tibos Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 a płyn hamulcowy z upływem czasu zmienia swoje właściwości ?
OlekS Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Napewno zmieniają się właściwości, płyn potrafi wbierac wilgoć w układzie zamkniętym, przez to zmniejsza się punkt gotowania płynu, zwłaszcza przy zaciskach hamulcowych, z upływem czasu robi się czarny. Może i w codziennym użytkowaniu różnicy w hamowaniu nie będzie, ale przy ostrej jeździe poprostu płyn będzie gotować się i zmniejsza się skuteczność hamowania, pedał się robi miękki
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się