Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wasze spalanie w A4 B9 TFSI / Problem z wyborem silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedługo zamierzam kupić A4 B9 i mam dylemat jaki silnik wybrać. 

Jeżdżę koło 20k kilometrów rocznie. 50% dalekie trasy i 50% "koło ogona" - zakupy, do pracy 15km, itd. 

1. Diesel 150KM i 190KM, tutaj podoba mi się silnik 190 KM bo spalanie jest względnie niskie (z internetu wynika, że około 6-8l/100km) ale nie chce ładować się w diesla. Afery w DE, zakazy wjazdu do niektórych miast, dodatkowo wg mnie cena dieslów spadnie w kolejnych latach (przez tą nagonkę na diesla), np. Volvo oświadczył, że to już koniec silników diesla w jego ofercie. Ja chce zrobić z 100k kilometrów i sprzedać auto. Dodatkowo tak jak pisałem 50% to trasy a 50% to 5-15 km i gaszony silnik. 

2. Silnik benzynowy 2.0 TFSI 190KM ULTRA. Martwi mnie to, że w internecie na forach/stronach w raportach spalania ludzie piszą, że spalanie jest około 9-10 litrów/100km i wiele osób pisało, że żałuje, że nie dopłacili i nie kupili 245KM (wtedy 252KM) bo spalanie jest o wiele wyższe niż oczekiwali i podaje producent. Jak jest u Was? Ile pali wasze 2.0 TFSI 190KM? Drugie pytanie, czy ten silnik nie jest przekombinowany? Chodzi mi o np. przesuwający się wałek rozrządu. Wg. opinii niektórych mechaników to silnik stworzony by się psuł. Co o tym sądzicie? 

3. Silnik benzynowy 2.0 TFSI 245KM. Standardowy silnik z cyklem Otta a nie Atkinsona (raczej stara konstrukcja bez "nowości"). Mamy quattro, mamy 245KM, auto droższe ale teraz pytanie: Czy jego spalanie jest o wiele wyższe niż 190KM? Czy może to różnica rzędu 1-2 litrów? 

Bardzo proszę o Wasze komentarze i jeśli możecie napisać o swoim realnym spalaniu. Chciałbym po prostu dobrze wybrać ale mam za dużo pytań, boje się, że kupie 190KM z nadzieją o tańszą eksploatacje a potem dołączę do klubu osób co żałują, że nie kupili 245KM.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie! 

Opublikowano

Ja użytkuję od prawie 3 lat silnik 2.0 190 km Ultra ze skrzynią manualną, czyli bez Quatro z połowy 2016 r. Obecnie mam przejechane ok 50 tys.km i spalanie jest na bardzo zadowalającym poziomie. Po miescie staram się jeździć z przeciętną dynamiką, gdy trzeba trochę przycisne i przy takiej jeździe spalanie kształtuje się na poziomie 7,5 -8,5 l/100 km.

W trasie wszystko zależy czy jedziesz autostradą czy normalną krajówką. Przy jeździe do 110 km/h spalanie nie przekracza 7 l/100 km (zazwyczaj kolo 6,5 l), ale już przy 130-150 km/h spalanie wzrasta do ok 7,7 a czasem 8 l/100 km. Też dużo zależy od paliwa jakie zalejesz, u mnie najmniejsze spalanie wychodzi na shell 95 V-power. (Róznica czasem nawet i 1 l/100km.

Co do konstrukcji silnika to mam mieszane uczucia. Oleju nie bierze, tylko raz przy awarii oddzielacza oleju (auto 2 lata i ok 40 tyś.km) wciągnął ok 1l przy staniu w ogromnym korku. Natomiast od przebiegu 15 tyś.km coś mi wyje z komory silnika przy stałym podtrzymaniu prędkości ok 95-105 km/h, a po ostatniej naprawie skrzyni biegów na gwarancji również przy prędkości ok 115-125 km/h. Usterka nie jest oczywista i już piąty raz wstawiam auto do serwisu, ale serwis nie wie skąd ten dzwięk bo procedury przysłane od producenta o takim problemie nie wspominają i szukają wiatru w polu, a gwarancja jeszcze tylko 3 m-ce. Podejżenia jednak wskazują raczej na skrzynię biegów niż na sam silniķ, choć wg.moich obserwacji dźwięk pojawił się po pierwszej wymianie oleju (15tyś.km) po zalaniu rzadszego oleju niż przyjechał w silniku z fabryki (tak twierdziła pani w tipsach w serwisie audi w Warszawie,na przyjęciu samochodu). Nowy olej to 0W20.

Wracając do samego silnika to dynamika jest na bardzo zadowalającym poziomie w zamian za niewygórowany apetet tego motoru.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Hej Fiziek, dzięki za komentarz, o to mi chodziło.To spalanie jest bajlando w Twoim egzemplarzu.

Piszesz, że wycie masz przy 95-105 km/h, masz tak na jakimś konkretnym biegu? Czy na każdym? Kolega w innym aucie miał podobne objawy i było to łożysko 5tego biegu. Wymienili na nowe i była cisza. Masz 3-mce, ja bym tematu nie odpuszczał. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam 190KM ultra z DSG (z połowy 2018r i obecnie ok. 18 tys. km przebiegu). Jak dla mnie tem silnik to idealny kompromis między spalaniem a dynamiką - mam średnią z całego okresu 7,6l i to bez zbytniego oszczędzania - 80% trasa, reszta miasto i tereny podmiejskie. Popatrz jak to wygląda na autostradzie przy stałej prędkości:

spalanie_A4.jpg

Co prawda było to pustym samochodem ale jeśli jadę z rodziną i pełnym bagażnikiem to jest to ciągle 7 z kawałkiem. Jeśli chodzi o inne silniki to nie wiem jak ceny wyglądają teraz ale jak ja wybierałem auto to:

- diesel 190 KM był 16 tys. droższy - moim zdaniem warty uwagi tylko jeśli ktoś robi bardzo duże przebiegi autostradowe

- do 2.0 252KM i quattro trzeba było dołożyc ok 20 tys. i spalanie bedzie conajmniej o 1litr większe - napewno frajda będzie wieksza ale to blisko 10% dopłaty do ceny i jeszcze więcej do kosztów paliwa

Opublikowano
1 godzinę temu, proarnes napisał:

do 2.0 252KM i quattro trzeba było dołożyc ok 20 tys. i spalanie bedzie conajmniej o 1litr większe - napewno frajda będzie wieksza ale to blisko 10% dopłaty do ceny i jeszcze więcej do kosztów paliwa

Dzisiaj dołożyłbym bez mrugnięcia okiem. Też mam 190 KM ultra (tyle, że w A5) i bardzo brakuje quattro.

U mnie spalanie wygląda następująco: 8 - 13 w mieście; 6,5 - 8 na trasie. Przy wyjątkowo agresywnej, zero-jedynkowej jeździe autostradą Wrocław - Katowice zazwyczaj mieszczę się w 9 litrach (to dziwne, bo wcześniej miałem diesla podobnej mocy, który na tej samej trasie przy dużym pośpiechu zużywał ponad 11l/100).

Najniższe zaobserwowane u mnie na dłuższym odcinku to 6,2 (latem trasa Sosnowiec - Tychy a więc miasto-trasa-miasto)

20181006_165749.jpg

Edytowane przez fio

Opublikowano
  • Autor

No to mamy trzech użytkowników tego silnika u których spalanie jest podobne. Dzięki, pozytywna informacja. Poczekajmy, może ktoś z użytkowników 252KM lub 245KM napisze coś. 

Opublikowano

Ja mam 2.0 TFSI 252KM w Quattro, tankuje na Orlenie 98 i do tej pory:

Najniższe uzyskane spalanie: 6,5l/100km wg. komputera, trasa 400km, w większości prędkości 90-120kmh

Autostrada tempomat 180-190kmh: 9,9l/100km wg. komputera

Trasa tempomat 140kmh: 8,5l/100km

Miasto (Warszawa): śr. 10l/100km (jeżdżę raczej dynamicznie)

Z reguły jeżdżę z jednym pasażerem, bez większego bagażu. Start stop wyłączam. Nie staram się jakoś specjalnie oszczędzać paliwa - nie po to brałem taki silnik by teraz patrzeć na spalanie :P

Edytowane przez zb0oj

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć, też mam 2.0 TFSI ultrę 190KM w skrzyni automatycznej - dopiero 12 tysia przejechane ale pare obserwacji:

silniki mi się układał prawie do przejechanych prawie 6 tysięcy kilometrów (kiedy to wymieniłem olej i dopiero wtedy troche spalanie mi spadło ;O).

na ten moment wygląda to tak jak wyżej piszą Panowie - przy oszczędnej jeździe około 90km/h da się zrobić około 6,2l

przy nazwijmy to jeździe po pustej autostradzie ale prędkościach 140-160 km/h nie dam rady zejść poniżej 7,3l

najgorzej mi pali w mieście bo komputer pokazuje zużycie poniżej 10 tylko kiedy wskocze na dłuższy kawałek obwodnicy...

narazie z tych 12 tysia - 75% trasy and 25% miasto pokazuje mi 8,4 litra.. (tylko uwzględnione jest docieranie kiedy naprawdę przynajmniej litr na plusie).

Podaje wyniki na paliwie E95, wiadomo zalać droższe paliwo to da się trochę zejść z tego.

Pozdrawiam

Opublikowano

252KM - głównie miasto

14w693c.jpg

Edytowane przez JFH

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trasa 270km drogą wojewódzką wyszło ok 6.1l/100km przy średniej prędkości 45km/h, zauważyłem że stosowanie się do wskazań samochodu jeżeli chodzi o zdejmowanie nogi z gazu ma najwięcej sensu jeżeli robisz trasę powyżej 30km. Naturalnie nie zawsze ma racje ale w większości przypadków sugestie są dobre. Do pracy jeżdżę 12km w jedną stronę i ta funkcja przestaje działać ponieważ często, gęsto ludzie tutaj jeżdżą 40km na ograniczeniu 70 czy 90km/h więc tracisz na wyprzedzaniu i powolnej jeździe (brak możliwości wyprzedzenia na większości trasy).

Paliwo bezołowiowa 98 ultimate z BP

Obecna średnia jak widać przy prędkości ~38km/h ale niestety tak u nas jeżdżą. Przy jeździe po Krakowie średnia wychodzi na poziomie 8l/100km

Jest to wersja 252KM z USA więc brakuje jej pośredniego wtrysku paliwa i ma zwykły wałek wydechowy w przeciwieństwie do wersji EU. Koła 245/35 19"

spacer.png

Opublikowano

TFSI 252 KM, S-Tronic, Allroad. Po ponad 40 tys km (mniej-więcej 50/50 miasto i trasa) średnie spalanie oscyluje w okolicach 10.0 litrów. Z tym, że mam raczej ciężką nogę i nie stosuję żadnego eco-drivingu. Dla testu przejechałem oszczędnie trasę ~80 km  i zszedłem do około 6.5 - 6.8.

Tankuję najzwyklejszą 95 na sieciowych stacjach.

Edytowane przez sowiq

Opublikowano

Jeżdżę spokojnie i głównie w trasie po lokalnych drogach. Trochę po Warszawie. Odcinki najczęściej po 120 km. Średnie rzeczywiste spalanie po 20541 km to 6,6 l/100 km. Ostatni bak najwyraźniej przejechałem wyjątkowo spokojnie bo wyszło 5,98 l. Jak jest więcej jazdy po ekspresówkach to wychodzi powyżej 7. Tankowania zapisuję w Fuelio choć komputer samochodowy pokazuje podobnie. Zwykła benzyna ze stacji Tesco.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

190 TFSI, ultra DSG

Bieszczady, prędkość wakacyjna średnio 50km/h górka  - dołek - dołek - górka. Tryb E, żadnych wcześniejszych resetów. Trasa ok. 20km.

IMG_20190724_163133.jpgIMG_20190724_191727.jpg

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witojcie :kox:

Jako że przymierzam sie przesiadkę z b8 na b9 benzynke 252, ( chodz nie wykluczam 190 w diesliu )mam pytanie intersuje mnie koszt wymiany rozrzadu ktos wymieniał?oraz zapytanie o silnik czy sie sprawuje? z obecnego diesla 170 koni po mapie na 200 jest zadowolony max ale wiadomo z autem nikt sie nie żeni :decayed:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja na chwilę obecną docieram silnik. 50% miasto i 50 % trasa (z tego ok. 25% autostrada). Silnik 2,0 TFSI 150 KM i manualna skrzynia biegów.

20200418_092420.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Takie spalanie osiągnąłem dzisiaj:whistling:. Silnik nadal docieram:grin:

20200516_151305.jpg

Opublikowano
W dniu 19.03.2020 o 11:25, firefighter79 napisał:

Witojcie :kox:

Jako że przymierzam sie przesiadkę z b8 na b9 benzynke 252, ( chodz nie wykluczam 190 w diesliu )mam pytanie intersuje mnie koszt wymiany rozrzadu ktos wymieniał?oraz zapytanie o silnik czy sie sprawuje? z obecnego diesla 170 koni po mapie na 200 jest zadowolony max ale wiadomo z autem nikt sie nie żeni :decayed:

Coś się dowiedziałeś?

Opublikowano

Jak do tej pory w zasadzie nic :/

Opublikowano

A co się ma dowiedzieć ? Kupi to zobaczy. Niektóre spalania, to w moim przypadku abstrakcja. Większość zależy od posiadacza i jego stylu jazdy. ?

Opublikowano
12 minut temu, vvalery napisał:

A co się ma dowiedzieć ? Kupi to zobaczy. Niektóre spalania, to w moim przypadku abstrakcja. Większość zależy od posiadacza i jego stylu jazdy. ?

Spalanie racja. Wydaje mi się że chodzi o "specyficzne" koszty, skrzynia, napęd.... Rozrząd w 252 km wersji to pasek, right? Są samochody, w których proste "wymiany" kończą sie rozbieraniem połowy samochodu :). Olwiki trzeba pilnować i w silniku i w skrzyni i będzie "tanio". Gorzej jak kupisz używkę, i ktoś nie pilnował :(.