bubbba Opublikowano 12 Marca 2009 Opublikowano 12 Marca 2009 Pytanie jak w tytule. Natrafiłem na informację, że podłączjąc interfejs VAG do gniazda w samochodzie istnieje możliwość wystapienia przepięcia i może zostać spalone (uszkodzone) albo gniazgo OBDII w aucie albo gniazdo w laptopie. Czy miał ktoś takie nieszczęście (chodzi o gniazgo w samochodzie bo z walniętym laptopem łatwiej sobie poradzić) ?? Jak ewentualnie się uchronić przed tym (pomijając zakup VAGA na transoptorach bo mam już VAGA 2 linie K(KKL-line) firmy Viaken) ? Może podłączać na wyłączonym laptopie i dopiero po podłączeniu podnosić system ??
adamq Opublikowano 12 Marca 2009 Opublikowano 12 Marca 2009 Ja robię zawsze tak i nic się nie dzieje: *zapłon wyłączony, interface odłączony, *wkładam wtyczkę interfejsu do gniazda OBD, *podłączam do portu USB (w twoim przypadku RS232), *włączam zapłon, *robię diagnozę, *po skończonej diagnozie wyłączam zapłon, *odłączam interface od portu USB/RS232, *wyciągam wtyczkę z gniazda OBD. Jeżeli tak będziesz łączył samochód z komputerem przez interface, to na 100% nic się nigdy nie stanie. Nic się nie stanie podczas wkładania i wyciągania wtyczki do gniazda OBD, ponieważ zapłon jest wyłączony i co najwyżej spali się bezpiecznik (ale to przy wadliwym interfejsie).
bubbba Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Opublikowano 12 Marca 2009 Ja robię zawsze tak i nic się nie dzieje: *zapłon wyłączony, interface odłączony, *wkładam wtyczkę interfejsu do gniazda OBD, *podłączam do portu USB (w twoim przypadku RS232), *włączam zapłon, *robię diagnozę, *po skończonej diagnozie wyłączam zapłon, *odłączam interface od portu USB/RS232, *wyciągam wtyczkę z gniazda OBD. Jeżeli tak będziesz łączył samochód z komputerem przez interface, to na 100% nic się nigdy nie stanie. Nic się nie stanie podczas wkładania i wyciągania wtyczki do gniazda OBD, ponieważ zapłon jest wyłączony i co najwyżej spali się bezpiecznik (ale to przy wadliwym interfejsie). Czy przy podłączaniu/odłączaniu interfejsu do laptopa, do USB, to laptopa masz włączonego czy wyłączonego ? Ps. Ja interfejs też mam na USB
adamq Opublikowano 12 Marca 2009 Opublikowano 12 Marca 2009 Nie musisz niczego wyłączać. Podłączasz interfejs do pracującego sprzętu. Nie musisz się o nic bać. Interfejs jest na pewno zabezpieczony
Musashi Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 podłączam jak popadnie, nic się nie dzieje. problemów można się by było ew. spodziewać gdyby podłączony został komputer stacjonarny - zasilany z sieci energetycznej.
aramis Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 Interfejsy są między innymi po to żeby była separacja między kompem a samochodem. Jest to robione przez układ MAX albo optotriaki. Sygnał jest jakby przekazywany świetlnie. Bardzo mało prawdopodobne uszkodzenie, chociaż jak by się coś po drodze zwarło to możliwe.
truckmaniac Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 U siebie również podłączam jak popadnie i nic się nie dzieje
grzanek85 Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 Zalezy wszystko jaki macie fejs, droższe mają zabezpieczenie przed przepięciem oraz przed zmianą polaryzacji zasilania.
bubbba Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Opublikowano 13 Marca 2009 Interfejsy są między innymi po to żeby była separacja między kompem a samochodem. Jest to robione przez układ MAX albo optotriaki. Sygnał jest jakby przekazywany świetlnie. Bardzo mało prawdopodobne uszkodzenie, chociaż jak by się coś po drodze zwarło to możliwe. Niestety, KKL nie jest separowane od auta galwanicznie, tu o tym piszą http://www.viaken.pl/artykuly.php?strona=5&lang=pl [br]Dopisany: 13 Marzec 2009, 11:54_________________________________________________ podłączam jak popadnie, nic się nie dzieje. problemów można się by było ew. spodziewać gdyby podłączony został komputer stacjonarny - zasilany z sieci energetycznej. Właśnie mam lapka z padniętą baterią więc zasilanie ciągnę z sieci 230V
aramis Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 Ja ma interfejs na MAX-ie z linią K i laptop zasilany z sieci. Setki razy podłączałem po uruchomieniu laptopa i na włączonym zapłonie, a nawet często zmieniam w trakcie interfejsy z gazowym i zamykam tylko programy. Do tej pory nic się nie stało , może miałem szczęście
Rekomendowane odpowiedzi