Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nawigacja Nokia N73 + Moduł GPS LD-3W (lubModuł GPS LD-1W)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostanio zainteresowałem sie takim zestawem:

Nawigacja Nokia N73 + Moduł GPS LD-3W (lubModuł GPS LD-1W)

1) http://www.nokia.com.pl/nokia/telefony/modele/n73/features.html

2) http://www.nokia.com.pl/nokia/telefony/dodatki/szczegolowo/ld_3w/

Oczywiście może też być inny telefon jak i moduł - jest klika możliwości konfiguracji. Ewentualnie wchodzi do sprzdaży coś takiego N6110 Nawigator http://www.nokia.com.pl/nokia/telefony/modele/6110_navigator/

Co do tytułowego zestawu to obsługuje protokuł NMEA0183 i wg informacji na stronie AutoMapy: http://www.automapa.com.pl/?PEI=10241&lng=PL powinienno owe oprogramowanie działać - tu moje pytanie może ktoś to porwierdzić.

Zainteresowałem sie bo zauważyłem to u wujaszka a dokładniej miał ten telefon Nokia N73 + Odbiornik GPS TomTom link: http://www.tom-tom.pl/index.php?module=katalog&kategoria=26&grupa=42&podgrupa=&strona=1&id=54

Zalety: obkupujemu sie w jedno urządzenie zawierające tel. nawigację i odtwarzacz mp3 oraz mały komputerek z tym telefonie. GPS jest przenośny oczywiście. W aucie nie musi być żadny instalacji ale wiadmo że w trasie warto telefon mieć na podstawce i z kabelkiem do ładowania. Do zalet bym zaliczył cenę - aparat na abonament można wyhaczyć u operatora GSM w przystępnej cenie moduł nie jest specjalnie drogi.

Wady: może nieco mały wyświetlacz (ale sa komunikaty głosowe), na ten telefon trzeba mieć oko i troszkę go oszczędzać.

Co wy na takie rozwiązanie?

[ Dodano: 21-03-2007, 09:30 ]

dodam że wygląda to jak w tej aukcji (lub szukac podobnych w dziale telonu N73):

http://www.allegro.pl/item174493089_n73_navigacja_tomtom_6_nawigacja_tom_tom.html

Opublikowano

Osobiście jeżeli będę kupował navi, to właśnie taki zestaw, jedynie wyświetlacz mały, mam 7610 i jak dla mnie to wcale tak źle nie powinno być, Zamiast wywalać kase na komórke i navigacje mam komórke z nawigacją i mini palmtop w jednym, moze nie high end navi ale wystarczającą...

Jedynie jak to działa i współpracuje ze sobąjest zagadką..

Opublikowano

Wszystko oparte jest na technologii Bluetooth. Żeby poszła Automapa potrzebne jest PDA (palmtop) z Windows Mobile. TomTom tylko jest na Symbiana. Do PDA weszła ostatnio nowa mapa - Autopilot.

Opublikowano

Wszystko oparte jest na technologii Bluetooth. Żeby poszła Automapa potrzebne jest PDA (palmtop) z Windows Mobile. TomTom tylko jest na Symbiana. Do PDA weszła ostatnio nowa mapa - Autopilot.

Zasade działania to ja znam :rotfl:

Chodziło mi o to czy to działa jk należy, czy tnie, jest niedokładne i wogóle śmierdoli.. ;)

Opublikowano

Zasade działania to ja znam :rotfl:

Chodziło mi o to czy to działa jk należy, czy tnie, jest niedokładne i wogóle śmierdoli.. ;)

testowalem na 6630 - dzialalo ok, ale jak dla mnie za maly wyswietlacz

Opublikowano

testowalem na 6630 - dzialalo ok, ale jak dla mnie za maly wyswietlacz

A komendy głosowe działają jako tako?

Opublikowano

aaa NOKIA E50 tez moze byc jako navi ??

:audi:

Opublikowano

hmm to pewnie z 9300i sie tez jakos by udalo? moze ktos rozwinac dokladnie ten temat? jaki soft i jakie typy nadajnikow sie nadaja

Opublikowano

Ja to tak pojmuje jak mi kolega opisał. W miare szybka komórka z symbianem czy z jakimś windowsem mobile, antena gps na bluetooth z allegro za max 300zł, programy to sobie psokojnie można załatwić 'hyyyp' , do tego ładowarka samochodowa, uchwyt i teoretycznie ma śmigać. Jedyny problem to dogrąc programy ze soba..

[ Komentarz dodany przez: pre_pl: 22-03-2007, 09:01 ]

zmieniony

Opublikowano
hmm to pewnie z 9300i sie tez jakos by udalo? moze ktos rozwinac dokladnie ten temat? jaki soft i jakie typy nadajnikow sie nadaja

jakie nadajniki masz na mysli ?

http://www.tomtom.com/products/product.php?ID=278&Category=2&Lid=9

troche informacji

[ Dodano: 21-03-2007, 22:38 ]

Ja to tak pojmuje jak mi kolega opisał. W miare szybka komórka z symbianem czy z jakimś windowsem mobile, antena gps na bluetooth z allegro za max 300zł, programy to sobie psokojnie można załatwić 'na lewo' , do tego ładowarka samochodowa, uchwyt i teoretycznie ma śmigać. Jedyny problem to dogrąc programy ze soba..

nie zapomnij jeszcze o karcie pam.

Opublikowano

hmm jako ze sie na tym dosyc znam to sie wypowiem :)

Po pierwsze to musi byc dobry odbiornik GPS czy to na USB czy bluetooth, i tak tu kwestia jest jedna , szukajcie tylko i wylacznie cos na czipie Sirf Star III , najlepiej zbiera sygnal i praktycznie go nie traci nawet jak wjedziecie w las lub inne zadupia (mozna schowac do schowka czy gdzie wam pasuje) i bedzie trzymal sygnal i bedzie calkiem dokladny, czyli w praktyce ok. 4-5 m.

Co do telefonu czy pocket pc czy smartphona, wszystkie te urzadzonka moga sluzyc jako navi oczywiscie jesli posiadaja jeden z w/w modulow. Natomiast sa praktycznie dwa sensowne programy czyli Automapa (pod PC lub Pocket PC lub Smartphone) czyli wylacznie Windows, Tomtom (wszystko co ma w sobie symbiana).

Jesli chodzi o tomtoma to testowalem i uzywalem go na kilku komorkach i na zadnej nie bylo mowy o jakims zacinaniu itp.

Jesli chodzi o Automape tutaj juz sie troche zmienia sytuacja, gdyz na slabym PPC z prockiem kolo 100-150MHz czasem moze sie przyciac i.. dlugo sie laduje wyliczanie trasy, tak to dziala normalnie.

I jeszcze na koniec w tym momencie pokrycie polski przez Automape to: 99% wszystkiego , a Tomtom to pokrycie: 28%.

Jak by ktos chcial cos wiedziec wiecej to pisac, bo nie bede tu pisal lektury :)

Opublikowano

Czyli na jakim fonie poleci Automapa ?

Opublikowano
  • Autor

Czyli wniosek taki że na komórkach opartych na Symbianie Automapa nie pójdzie?

Opublikowano
Automapa (pod PC lub Pocket PC lub Smartphone) czyli wylacznie Windows, Tomtom (wszystko co ma w sobie symbiana).

eeeeeeeeee, czyli co?

Jak masz win, to TT nie odpali?

Co zatem z mapami Europy?

Automapa?

Opublikowano

Witam

Przeczytalem wszystkie posty i mam pytanie czy ktos slyszal moze cos o automapach jakichkolwiek na telefon XDA IIi. Probowalem znalesc cos w sieci ale niestety :frown: . Telefonik ten ma chyba wszystkie opcje apropo komunikowania sie z urzadzeniami zewnetrznymi jakie mozna sobie wymyslic : port na podczerwien , bluetooth, wireless no i oczywiscie dostep do interku plus kilka innych rzeczy.

Pozdro

Opublikowano

TT idzie zarowno na symbianie jak i na windows czyli na wszystkich dostepnych platformach mozna uruchomic TT. Automapa tylko na windowsie.

Do XDA IIi kazda wersja automapy podejdzie jak i kazdy tomtom of kos pod ppc.

[ Dodano: 22-03-2007, 17:34 ]

Czyli na jakim fonie poleci Automapa ?

Na kazdym z windows mobile.

[ Dodano: 22-03-2007, 17:35 ]

Czyli wniosek taki że na komórkach opartych na Symbianie Automapa nie pójdzie?

Tak jest :)

[ Dodano: 22-03-2007, 17:37 ]

eeeeeeeeee, czyli co?

Jak masz win, to TT nie odpali?

Co zatem z mapami Europy?

Automapa?

tt odpali na w/w czyli na win tez.

Mapy europy oczywiscie na TT i innych tego typu programach, nie wiem czy w najnowszej wersji automapy nie dali map europy.

Opublikowano

Automapa 4 to będzie podobno jazda...... Widok 3D i mapy Europy. Nic, tylko czekać :biggrin:

nie wiem czy w najnowszej wersji automapy nie dali map europy.

Najnowsza Automapa ma numer 3.9.7.1 - tam nie ma map Europy. W Autopilocie są główne Europejskie drogi.

Opublikowano

brrr chodzilo mi o wersje 4 :) Tomtom ma zdecydowanie lepsze pokrycie i odwzorowanie drog europejskich ktore jest na poziomie 100% :)

Opublikowano
  • Autor

Wysłałem zapytanie do AutoMapy o treści:

"Czy w niedługiej przyszłości szykowane jest oprogramowanie AutoMapa pod system Symbian?"

Odp.: "Niestety w najblizszej przyszlosci nie jest planowane wydanie AM na Symbiana."

No i lipa jak nic.

TomTom się rozwija ale chyba do AM traci znacznie, więc może jakiś inne oprogramowania?