Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bagażnik w A4 B9 otwierany gestem nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystarczy dolną osłonę zderzaka odkręcić

W dniu 7.10.2023 o 13:48, firefighter79 napisał(a):

wygląda na to ze mi wysiadł czujnik poprostu nie otwiera sie klapa, nie wiem prawdopodobnie czujnik,

Podłączałeś auto pod kompa w celu sczytania błędów? Od tego się zaczyna a nie od wymiany elementów.

Opublikowano (edytowane)

Zaczołem od wjazdu na kanał 😛, co sie okazało czujnik był bardzo mokry na całej płaskiej powierzchni zebrała sie woda, po przetarciu szmatka działa bez problemu ,nie zczytywał gestów ,wtyczki suche.

Edytowane przez firefighter79
Opublikowano

Tak dla pewności - jak wyłączę keyless to bagażnik gestem też nie będzie działać?

Opublikowano

a powiedzcie czy guzik na drzwiach to tylko otwiera klapę a już jej nie zamyka? czy trzeba jakoś zaprogramować guzik żeby otwierał i zamykał klapę?

bo jak tylko otwiera słaby ten komfort ktoś obmyślił :(

Opublikowano
4 minuty temu, Mockery napisał(a):

czy guzik na drzwiach to tylko otwiera klapę a już jej nie zamyka?

Tylko otwiera. Nie da się tego zmienić kodowaniem. Są ra rynku dodatkowe moduły (nie OEM), które należy zainstalować i wtedy jest także możliwość zamykania przyciskiem drzwioym, ale kosztują 95€

https://carat-garage.de/index.php/shop-deutsch/audi/a4/a4-b9-8w/a4-b9-8w-bis-07-2019/a4-b9-8w-avant-bis-07-2019/audi-a4-b9-8w-avant-komfort-heckklappenmodul-fernbedienung-html

Opublikowano (edytowane)

zaskakujące jest to wszystko, że konstruktor nie pomyślał. przecież to logiczne się wydaje, że jak jest guzik otwierania to i powinien być do zamykania. w aucie z 2005r już tak miałem i nie trzeba było niczego dokupywać.

a do tego nie mogę tego zainstalować bo mam klape sterowaną gestem a "...Tylko dla pojazdów bez sterowanej czujnikiem klapę tylną (kontrola ruchu stóp / gese)"

Edytowane przez Mockery
Opublikowano

Jest to deaktywowane (niemożliwe) ze względów bezpieczeństwa Abyś nikogo nie przytrzasnął klapą siedząc na fotelu kierowcy i nie mając tym pełnego obrazu na to, co dzieje się za samochodem. Dlatego zamykanie klapy pilotem zostało także ograniczone do dystansu 10 m za samochodem. Musisz stać max. 10 m za samochodem (nie przed i nie z boku) aby móc pilotem zamknąć klapę bagażnika.

Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Jest to deaktywowane (niemożliwe) ze względów bezpieczeństwa Abyś nikogo nie przytrzasnął klapą siedząc na fotelu kierowcy i nie mając tym pełnego obrazu na to, co dzieje się za samochodem. Dlatego zamykanie klapy pilotem zostało także ograniczone do dystansu 10 m za samochodem. Musisz stać max. 10 m za samochodem (nie przed i nie z boku) aby móc pilotem zamknąć klapę bagażnika.

ale ja mówię tu o fizycznym guziku na drzwiach kierowcy nie o pilocie ;)

Opublikowano

Ja też mówię o przycisku w drzwiach, oraz jako przykład podałem także pilota, bo tam też zostało to ograniczone i z tego samego powodu nie jest to możliwe z przycisku w drzwiach. Czytaj ze zrozumieniem😉

Opublikowano
7 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Ja też mówię o przycisku w drzwiach, oraz jako przykład podałem także pilota, bo tam też zostało to ograniczone i z tego samego powodu nie jest to możliwe z przycisku w drzwiach. Czytaj ze zrozumieniem😉

i tak uważam, że to jest słabe wytłumaczenie, otwierając klapę też możesz nią kogoś potrącić.

jet to dla mnie osobiście duża niedogodność. wyjeżdżając z pracy ochrona chce żeby pokazać  bagażnik, do tej pory siedziałem za kierownicą i otwierałem i zamykałem z kabiny i jechałem, a teraz będę musiał wysiądź z kabiny żeby zamknąć czy to w deszcze czy mróz .....nie komfortowe rozwiązanie, asystentów ja mrówków w tym aucie a tu taki zonk 🙈

Opublikowano
22 minuty temu, Mockery napisał(a):

ale ja mówię tu o fizycznym guziku na drzwiach kierowcy nie o pilocie ;)

U mnie przy dlugim przytrzymaniu przycisku w boczku drzwi klapa sie normalnie zamyka.... 🫣

Opublikowano
3 minuty temu, simon__75 napisał(a):

U mnie przy dlugim przytrzymaniu przycisku w boczku drzwi klapa sie normalnie zamyka.... 🫣

a ja próbowałem ale nic się nie dzieje :(
pytanie czy coś nie trzeba nauczyć...miałem akumulator przez miesiąc odłączony (okna trzeba było np nauczyć) ?

Opublikowano

4 minuty temu, Mockery napisał(a):

a ja próbowałem ale nic się nie dzieje

Masz klucz komfortowy? (Keyless)

Ile masz przycisków w klapie bagażnika? Jeden czy dwa?

Opublikowano
21 minut temu, Muskel1 napisał(a):

U mnie są 2

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Muskel1 napisał(a):

tak.

2.

Edytowane przez Mockery
Opublikowano

To macie w takim razie też klucz komfortowy i keyless. 

Z tym długim przytrzymaniem przycisku w drzwiach muszę wypróbować u siebie ale dopiero w środe, bo oddałem auto do lakiernika.

Opublikowano

Mam dwa przyciski w klapie i również mam możliwość zamknięcia klapy z wnętrza auta. 

• Lubię to 1
Opublikowano
10 minut temu, duzy616 napisał(a):

Mam dwa przyciski w klapie i również mam możliwość zamknięcia klapy z wnętrza auta. 

Trzeba tylko dłużej przytrzymać, tak jak na pilocie.

• Lubię to 1
Opublikowano
14 minut temu, simon__75 napisał(a):

Trzeba tylko dłużej przytrzymać, tak jak na pilocie.

sprawdzę  jeszcze raz przy wyjeździe z pracy, może za krótko przytrzymałem.

Opublikowano

Zgodnie z tym co jest napisane w instrukcji obsługi,  powinno zadziałać.

"Zamykanie pokrywy bagażnika:

Przy włączonym zapłonie pociągnąć przycisk < w drzwiach kierowcy tak długo, aż pokrywa bagażnika będzie zamknięta" 

• Lubię to 1