Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Koszty utrzymania jakie audi z silnikiem 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przymierzam się do zakupu audi i decyzja padła na model a4/a6 z napędem uattro z silnikiem 1.8T
Mam ten silnik i w octavii pali 6.1-6.3l/100km przy prędkości 115km/h w trasie; tak naprawdę jeżdżę tak autostradą, tempomat i 8L LPG :P Przebieg mojej skody 927tys O1 z 99r. Poza regulacją gazu i eksploatacyjnymi rzeczami nie zrobione nic,  lakier 100% org. zakupiłem ją z przelotem 239kk, co 100kk robione zawieszenie ograniczające się do 2 tulei belki, wycięciu pilnikiem 2 tulei w wahaczu przednim i wstawienie nowych za 60zł i ustawieniu zbierzności. No bajka!

I teraz pytanie do was, czy A4 jest w stanie wiernie służyć i znalezienie zadbanego egzemplarza jest możliwe :D Już wiem, że quattro z tym motorem took +2L ale i tak nie jest to moja E39 która pali 15+ ...
Wymogi mam takie, żeby fura śmigała w miarę bezawaryjnie, byłanie bita w ory laku, i się zastanawiam czy szukać zadbanej A4b5 czy przycelować w nieco nowszą B6?

Ogólnie budżet mocno zrujnowany przez E60 pozwala mi wydać jakieś 14K na samochód + liczę 5K na serwis pozakupowy (2masa, olej, rozrząd, filtry,) i 3K na LPG :P

Niestety z doświadczenia wiem, że im nowsze auto tym drożśze części i bardziej awaryjne, tak jak w przypadku E39 nie psuło się nic, tak kupiłem E60 nie tanio sprawdziłem przebieg w autoryzowanym salonie były wpisy ze szwajcarii 370kk po 2 miesiącach wpakowałem równowartość auta sprzedałem i chce o tym zapomnieć jak najszybciej...
Jak się spisuje B5/B6? Jak ocynk, jak koszty części? W przypadku B5 widzę masę tutoriali zrób to sam. Co prawda wątpie, abym sam mechaniczył aczkolwiek dobry dostęp do gratów jest mile widziany. E60 z xdrivem to był wstęp do 4x4 i teraz już wiem,koła skręcone strzał ze sprzęgła, fura leci jak po szynach, a przód/tył mieli kołami auto stoi w miejscu, a kierowcy trąbią że zajeżdżam drogę...

Np w E60 żeby wymienić świecę trzeba ściągać podszbie. (5 razy w tym roku rozbierane) marki się zabezpieczają przednieautoryzowanymi naprawami i się zastanawiam czy nie lepiej poszukać starszy bardziej zadbany niż 2-3 lata młodszy, co przy 20 letnim aucie nie ma większego znaczenia. WIdzę, że B5 niezbyt trzymają cenę chyba teraz jest najlepszy okres bo jeszcze nie klasyk a już sporo jest nowszych. 12K jak na B5 myślę, że coś zadbanego się wyczai?

Edytowane przez michal883

Opublikowano
9 minut temu, michal883 napisał:

Ogólnie budżet mocno zrujnowany przez E60 pozwala mi wydać jakieś 14K na samochód + liczę 5K na serwis pozakupowy (2masa, olej, rozrząd, filtry,) i 3K na LPG :P

Przy tym budżecie o Q w 1,8 T możesz zapomnieć, 1,9 TDI też stoi pod wielkim znakiem zapytania... Nieudany zakup C5 też mnie wydrenował, auto sprzedane taniej niż kupione + duży wkład, znam to.

11 minut temu, michal883 napisał:

Mam ten silnik i w octavii pali 6.1-6.3l/100km przy prędkości 115km/h w trasie; tak naprawdę jeżdżę tak autostradą, tempomat i 8L LPG

B6 jest ciężkie i czuć to na zużyciu paliwa - patrz B5 vs. B6.

1,8 T wymaga troski w kwestii smoka olejowego tj. wyczyszczenie co jakiś czas (co 100 kkm) i zwrócenie uwagi na napinacz. 

14 minut temu, michal883 napisał:

Jak ocynk, jak koszty części?

Na klapie i rantach drzwi lubi zjawić się korozja. Błotniki przód to standard.

16 minut temu, michal883 napisał:

Wymogi mam takie, żeby fura śmigała w miarę bezawaryjnie, byłanie bita w ory laku, i się zastanawiam czy szukać zadbanej A4b5 czy przycelować w nieco nowszą B6?

Żeby żaden element nie był malowany to graniczy z cudem. B6 , które kupiłem miało malowany dół klapy i lewy błotnik. Za mojej kadencji wymagał on również naprawy - skutek spotkania ze zwierzyną, maska tak samo. Z kolei prawy korodował i dół prawych drzwi. Za to auto nie jest zmęczone życiem i z przyzwoitym wypasem. Nie przeszkadza mi w użytkowaniu druga warstwa lakieru. :) 

Opublikowano

Jako wieloletni użytkownik B5 dodam że jak znajdziesz egzemplarz z ori lakierem w większości, bo na 100% nie nastawiałbym się to będziesz Pan zadowolony. Znajdą się drobne wykwity pod blendą na tylnej klapie czy pod listwą na którychś drzwiach ale z tym sam poradzisz. Z grubszych rzeczy to przednie błotniki ale idzie jeszcze znaleźć oryginał bez rdzy do przemalowania w swój kolor. 

Tak jak mówisz znalezienie dobrej B5 w Q to ostatni dzwonek. Nie zamykaj się na 1.8T, myślę że z V6 będzie łatwiej znaleźć poszanowany egzemplarz.

P.S. Nawaliłeś km tą Skodziną ?

Edytowane przez krzysiek_f

Opublikowano

Przy tym budżecie to tylko B5 quattro (B6 to tak raczej od 20 w góreę a i to nie gwarantuje zadbanej sztuki). Znaleźć ładną to nie lada wyczyn. Ja znalazłem po 8 msc i kilku wyjazdach. No druga sprawa, że już ponad 12 koła w nią wsadziłem;] No ale to głównie moje widzimisie. Jeśli doprowadzisz 1.8t do ładu będziesz zadowolony z tego silnika. Jest i fun i rozsądne spalanie. Do tego duża bezawaryjność. Jeśli zabawy w podkręcanie Cię nie bawią szedłbym w 2.8 30v. To świetny motor w trasy. Tylko jeśli trafisz na słaby egzemplarz to popłyniesz trochę z kosztami (np dwa napinacze łańcuchów kosztują ok 5 tys w aso, a zamienniki padają). Miałem ten motor w poprzedniej skorupie i pisze to na swoim przykładzie.

Edytowane przez Randor

Opublikowano

Ciężki temat. Największym problemem będzie znalezienie dobrze utrzymanej sztuki w odpowiedniej konfiguracji. Jak już kupisz furę i zrobisz pakiet startowy, czyli ogarniesz wszystko "pod siebie" , to eksploatacja nie jest droga. Zużycie gazu musisz liczyć na poziomie 14l/100km. w trasie 11l./100km. plus benzyna. Specjalnie awarii nie ma się co obawiać, jak zrobisz wszystko po zakupie,  a części nie są drogie.

Powodzenia!

Opublikowano

B5 od B6 różnią się ogromnie.

Jednakże nie w taki sposób, że B6 jest lepsze - nic bardziej mylnego.

Jedno i drugie ma swoje zalety i wady i po pierwsze to warto się zastanowić co ci bardziej odpowiada.

Koszty utrzymania niskie jak już wszystko co było uszkodzone zostało wymienione, jednakże aby tak było to masz 2 opcje które wyglądają mniej więcej tak;

Kupujesz B6 1.8t Q za 15tys. i pakujesz 10 tys. aby było w pełni sprawne albo kupujesz za 25k już usprawnione.

Opublikowano

Wysoka cena zakupu, nie gwarantuje u nas niczego.Znowu niektórych ponosi z windowaniem cen tych staruchów.15 za B5,25 za B6.Skąd wy to bierzecie:glupek2:To są używane,wiekowe auta i choć dobre,to nie są w życiu już tyle warte ile sobie niektórzy wołają i czekają na jeleni.I nawet naprawdę dbając,czy rzekomo zadbany egzemplarz kupując nie wiesz,czy coś się i tak nie wykrzaczy.Tak,że ładując 25 w B6 licząc,że koszty eksploatacji będą tanie,to się można przejechać.I na odwrót kupując za 15,wcale nie musisz wrzucić 10.1,8 T tu niektórym pali tyle,co V6?.Koszty utrzymania 1,8T po kilku latach bezproblemowej taniej eksploatacji tez się potrafią zrobić 4 cyfrowe,bo w końcu jednak jest "coś" do zrobienia.:hi:.Części "niedrogie"w przypadku Audi,to pojęcie względne?