fredrish Opublikowano 17 Października 2019 Opublikowano 17 Października 2019 Witam. Od niedawna gdy przyspieszam dynamicznie na drugim biegu słyszę głuche uderzenia z tyłu samochodu. Uderzenia pojawiają się przy obrotach 2-3tys. (2 stuknięcia i cisza) Ostatnio wymieniłem wszystkie tuleje wahaczy z tyłu, amortyzatory, sprężyny i poduszkę pod skrzynią(Ori). Dodaje, że objawy pojawiły się już wcześniej przed zmianą cześć. Demontowane były sanki i wszystko było rozkręcone co do nich było przykręcone. Wydaje mi się, że stuknięcia pojawiły się jak jechałem z dosyć mocno obładowanym tyłem na dystansie 1500km. Zastanawiam się czy to nie wał, bo jak obracałem jedną cześć to słyszałem w nim stuk. Jak ktoś oriętuje się co to może być to proszę o jakieś sugestie. Szukałem już coś na ten temat ale nic nie znalazłem. Pozdrawiam
fredrish Opublikowano 19 Października 2019 Autor Opublikowano 19 Października 2019 (edytowane) Wczoraj stuki, a może to przeskoki pojawiły się na trzecim biegu. Edytowane 19 Października 2019 przez fredrish
matres85 Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 Skłaniał bym się ku wałowi, zważywszy że jak napisałeś słychać stuki przy obracaniu.
fredrish Opublikowano 22 Października 2019 Autor Opublikowano 22 Października 2019 Pytałem sie u okolicznych magików i sugerują przegub wewnętrzny aby sprawdzić. Wał to już chyba grubsza sprawa. Myslisz że w wale by coś przeskakiwało >?
soul87 Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 na wszystkich kołach masz identyczne opony? tzn marka model etc
fredrish Opublikowano 22 Października 2019 Autor Opublikowano 22 Października 2019 Mam z przodu jednej marki a z tyłu innej marki. Reszta parametrów ta sama. Opony były zakładane w tym samym czasie i wszystkie nowe.
fredrish Opublikowano 22 Października 2019 Autor Opublikowano 22 Października 2019 Jeszcze do tych stuków dochodzi to że jak gwałtowniej puszcze sprzęgło to też jest głuche stukniecie. ale to już chyba inna usterka
Mordeliuss Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Może przegub tylny? Podpora wału? Nie ma wibracji przy mocnym dodawaniu gazu na wyższych biegach? Edytowane 22 Października 2019 przez Mordeliuss
soul87 Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) 44 minuty temu, fredrish napisał: Mam z przodu jednej marki a z tyłu innej marki. Reszta parametrów ta sama. Opony były zakładane w tym samym czasie i wszystkie nowe. miałem takie same jazdy przy oponach roznych marek mimo tych samych parametrów pod względem rozmiarów. Okazało się ze mimo tych samych parametrów opony innego producenta były 2-3mm nizsze, to powodowalo stuki w napędzie podczas przyspieszania do okolo 50kmh po zalozeniu 4 takich samych ziomek jak reka odjal. Edytowane 22 Października 2019 przez soul87
fredrish Opublikowano 22 Października 2019 Autor Opublikowano 22 Października 2019 32 minuty temu, Mordeliuss napisał: Może przegub tylny? Podpora wału? Nie ma wibracji przy mocnym dodawaniu gazu na wyższych biegach? -Podejrzewam przegub z tyłu. Nie długo zamówię jakieś używane i zobaczę czy będzie jakaś zmiana - Podpora wału wygląda jeszcze dobrze , ale z tym raczej wiązałyby się wibracje. - Wibracje nie występują . 19 minut temu, soul87 napisał: miałem takie same jazdy przy oponach roznych marek mimo tych samych parametrów pod względem rozmiarów. Okazało się ze mimo tych samych parametrów opony innego producenta były 2-3mm nizsze, to powodowalo stuki w napędzie podczas przyspieszania do okolo 50kmh po zalozeniu 4 takich samych ziomek jak reka odjal. Całkiem ciekawa teoria . Pewnie trzeba będzie też ją sprawdzić.
Mordeliuss Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 Kolega dobrze wspomniał wyżej, że w quattro trzeba mieć 4 takie same opony bo potem są takie cyrki. Ja jednak obstawiałbym przegub tylny, kup nowy nie są jakoś drastycznie drogie. Troche tylko zabawy z wymianą :D
fredrish Opublikowano 22 Października 2019 Autor Opublikowano 22 Października 2019 W sklepie przegub wewnętrzny lepszej firmy 240 a zewnętrzny 140+. . Ale zobaczymy. A co do wymiany przegubu to po wymianie zbieżność jest potrzebna czy obejdzie się >? Nie długo zmienię na zimówki to zobaczymy Kiedyś słyszałem z tymi oponami do Q , że lepiej jest jak są identyczne. Ale jeszcze niepokoi mnie ten głuchy stuk przy puszczaniu sprzęgła (puszczanie takie szybsze nie powolne).
soul87 Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 Przy Q tak bywa, mam podobnie, zalezy jak sie "ulozy". Daj koniecznie znac co bylo przyczyną.
przem8 Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Dobrze sprawdź tą podporę wału. U mnie wali jak ruszam wałem do góry i czuć drgania jak się rusza pod górkę z minimalnym gazem. Przy ruszaniu normalne, że słychać jakby stuk od wału przy energicznym puszczeniu sprzęgła. Edytowane 22 Października 2019 przez przem8
fredrish Opublikowano 22 Października 2019 Autor Opublikowano 22 Października 2019 NA dniach postaram się sprawdzić jak najwięcej. Jak coś będę wiedział to Bede pisał po każdej wymianie zamianie Dzięki chłopaki za podpowiedzi. Postaram się jak najszybciej dać znać
Emejcz Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 Sprawdź sobie jeszcze na wszelki wypadek czy wszystkie śruby wahaczy i sanek są podokręcane. Jak u mnie była jedna niedokręcona to stukało.
fredrish Opublikowano 23 Października 2019 Autor Opublikowano 23 Października 2019 Dzieki. Ale to muszę wykluczyć. Jak wyciągałem 3 tyg temu sanki i wymieniałem tuleje to wszystko było dokręcone a stuki były takie same jak teraz.
fredrish Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Opublikowano 7 Listopada 2019 Witam wszystkich . Po zmianie opon na 4 takie same stuknięcia przy przyspieszaniu zniknęły. Dodam że z przodu miałem inny komplet jak z tyłu. Po zmianie z ciekawości sprawdziłem różnice w obwodzie kół. Przednie miały około 3mm większy obwód.
soul87 Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 dobrze ze się udalo rozwiązac problem
fredrish Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Opublikowano 8 Listopada 2019 Nom, fajna sprawa. Już nerwowo się kończyłem a tu taka niespodzianka Dzięki wielkie wszystkim za rady
Rekomendowane odpowiedzi