Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Speech Dialogue System SDS w RNS E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Cześć, podłączyłem SDS, działa super, ale mam jeden problem. Zapisałem sobie komendę do wyboru stacji radiowej i chciałbym ją zmienić albo wykasować, ale nie wiem jak :confused4: Macie może na to jakiś sposób? Dzięki za pomoc.

Wejdź do radia, kliknij PTT i powiedz "Help". Pani ładnie Ci poda wszystkie komendy.

Opublikowano

Chciałbym sprawdzić jaką wersję BT mam u siebie - czy jest jakiś sposób aby to zweryfikować bez ściągania podłogi pasażera?

Opublikowano

czy kktoś uruchomił SDSa w B6 ??

Opublikowano

Chciałbym sprawdzić jaką wersję BT mam u siebie - czy jest jakiś sposób aby to zweryfikować bez ściągania podłogi pasażera?

no jak - VAGiem

Opublikowano
  • Autor

Piotrze, daruj sobie. Ciebie i tak pani z SDSa nie zrozumie :decayed:

:polew:

Opublikowano

:polew: :polew: :polew: mówiłem mu żeby nie zaczynał komend " Cześć to znowu Ja - Piotrek - możesz włączyć radio ? "

Opublikowano

spokojnie Ciebie jakos tez u mnie nie chciała zrozumieć ;)

nie jest tak źle numery jakos rozumie wiec problemu nie bedzie

[br]Dopisany: 28 Październik 2009, 11:28_________________________________________________

:polew: :polew: :polew: mówiłem mu żeby nie zaczynał komend " Cześć to znowu Ja - Piotrek - możesz włączyć radio ? "

nie nie nie

jak mówiłem do niej SUCK ME :)

ale poważnie pytam kto uruchomił SDSa w B6

Opublikowano

no jak - VAGiem

Próbowałem i nie znalazłem - pewnie właziłem nie tam gdzie trzeba. Mogę prosić o dokładniejszą instrukcję? :)

Opublikowano
15431521.th.jpg
Opublikowano

Dzięki AndyN :) Kurcze wydaje mi się że tam wchodziłem i niestety nie udało się podłączyć... Zaraz spróbuję jeszcze raz...[br]Dopisany: 28 Październik 2009, 15:22_________________________________________________No więc u mnie końcówka F - jakie to ma braki w stosunku do Q (i wyższych) czyli czego nie obsługuje?

Opublikowano

Dzięki AndyN :) Kurcze wydaje mi się że tam wchodziłem i niestety nie udało się podłączyć... Zaraz spróbuję jeszcze raz...[br]Dopisany: 28 Październik 2009, 15:22_________________________________________________No więc u mnie końcówka F - jakie to ma braki w stosunku do Q (i wyższych) czyli czego nie obsługuje?

BT: http://www.a4-klub.pl/smf/b6b7_instalacja_fabrycznego_modulu_bluetooth-t32362.0.html

Opublikowano

Dziękuję, właśnie skończyłem przerabiać :notworthy:

Andy - gdybyś znalazł dziś chwilę aby odpisać na temat który podesłałem Ci w PW...[br]Dopisany: 29 Październik 2009, 00:52_________________________________________________Dzięki za wszystkie wskazówki - dziś zrobiłem update navi do 660. Nie rezałem instalacji a jedynie odpaliłem poszczególne funkcje w module BT (kodowanie z 0000811 na 0010822 / wyświetlacz i polecenia w języku angielskim). Obsługa głosowa telefonu pięknie zadziałała - na dzień dobry wydarłem się HELP a za chwilę bejbe podała mi dostępne komendy :decayed:

Zapisałem kilka znaczników w pamięci BT, wszystko działa poprawnie (Select Name -> Znacznik -> Dial). Oczywiście standardowo pojawiło się troszkę problemów z "komunikacją" (podając numer mówię np. three a tu odczyt eight :wallbash:). Potestowałem trochę i... wydaje mi się że w znacznym stopniu pomaga praca na stosunkowo małej głośności - gdy regulacja była podkręcona bardzo często dostawałem prośbę o powtórzenie polecenia. Natomiast gdy skręciłem trochę głośność udało się w końcu nawiązać bezproblemowy dialog (nie przypominam sobie żeby panienka zastrajkowała choć raz). Wniosek z tego taki że wraz ze zwiększeniem głośności podnosimy też proporcjonalnie czułość mikrofonu - jeśli damy zbyt dużo (a co niech na tylnej kanapie dobrze słyszą :decayed:) najprawdopodobniej dochodzi do przesterowania mica i odczyt jest niezrozumiały dla algorytmu analizującego głos. Spróbujcie skręcić głośność i potestujcie czy nie jest lepiej...

Za tydzień rezam wiązkę do RNS-E :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Oczywiście standardowo pojawiło się troszkę problemów z "komunikacją" (podając numer mówię np. three a tu odczyt eight :wallbash:).

Niestety wschodnioeuropejska wymowa języka angielskiego sprawia, że pani z Audi źle interpretuje między innymi cyfrę 3 :)

Niektórym do tej pory nie udało się załapać poprawnego akcentu i skarżą się, że "pani ich nie rozumie" :polew:

Opublikowano

No własnie jak staram się wymawiać poprawnie to są problemy (np. store//star) - jak zaczynam napierdzielać z rosyjskim akcentem to dopiero zaczynamy się dogadywać :)

Opublikowano
  • Autor

Zawsze można spróbować pogadać z panią po niemiecku, hiszpańsku, portugalsku, włosku lub francusku :naughty:

Opublikowano

Witam,

Zrobiłem zgodnie z opisem i wszystko pięknie działa, nawet nic w VAGu zmieniać nie musiałem, ciężkawo się odginało tapicerkę, jednak z tego co widzę

na zdjęciu w opisie autor odkręcił fotel z podłogi :) ciężko wyciągnąć bluetooth'a odginając tapicerkę ale się udało.

Szkoda, że nie ma obsługi mp3 z kart pamięci - albo do tego nie doszedłem jeszcze... Ogólnie koszt kabelka, wtyczek i zrobienie płytki - oby więcej takich modów! :D

pozdrawiam,

Okon

Opublikowano
  • Autor

Niestety, jest tylko obsługa zmieniarki. Może z kolejnymi wersjami oprogramowania dojdzie obsługa MP3.

Opublikowano

No i po rezaniu mica :) Przekodowałem sterowanie przez RNS-E i... po odpaleniu systemu szprecha do mnie HELGA :wallbash: Komunikaty odnośnie obsługi głosowej na wyśwetlaczu navi są także w języku niemieckim. Zadzwoniłem do malika i okazało się że język mogę zmienić w menu RNS-E. Wszystko ładnie pięknie tylko że opcja zmiany języka jest niedostępna (zdjęcie poniżej). Teraz nie wiem czy to kwestia softu (wrzuciłem wersję z linków AndyNa - soft zaktualizował się ładnie do 660) czy może coś innego. Czy da rade pominąć RNS-E i ustawić język "dialogspeachsystem" przy pomocy VAGa? HEEEELP :decayed:

speech.JPG

Opublikowano

Bart-S, tak z ciekawości, jakie masz w tym momencie kodowanie BT i RNS?

Opublikowano

Musiałbym zejść do garażu i zrobić printscreena ale... komfort (1), sterowanie przez RNS-E (0) i język wyświetlacza english (2) - reszta po staremu.

0010802

RNS-E zaraz sprawdzę - Andy puść mi głuchacza to odzwonię.[br]Dopisany: 07 Listopad 2009, 20:59_________________________________________________OK, już działa. Włączyłem navi i (zwis - na wyświetlaczu cały czas logo MMI, brak reakcji na przyciski). Wyjąłem główną wtyczkę - ponowny montaż, włączyłem navi i zatrybiła. Wchodzę w zmianę języka - jest dostępna. Zmieniłem na ENGLISH i działa - z tym że po zmianie języka funkcja zmiany zrób zrobiła się nieaktywna (szary font).

Wstępne testy wypadły średnio - nie wiem co dokładnie teraz steruje interpretacją komend głosowych ale obecnie ciężko sie dogadać. Nie wiem czy fakt że mic idzie teraz przez RNS-E powoduje dodatkowe zakłócenia w pracy w/w modułu? Głowne komendy (telephone, navigation, CD, radio) działają bez problemu ale np. chcę zadzwonić w trybie telefonu - mówię call a pani przełącza mnie do navi. Średnio mi się to podoba bo przy poprzedniej konfiguracji praktycznie nie było żadnych problemów. No nic - będe testował dalej. Andy - dzięki za pomoc :)