Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 Avant 1.8T Quattro Lewego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Oto efekty po montażu pompy:

kERUCv.jpg

4,15 bar z odłączonym regulatorem (0,35 więcej)

qIbi5i.jpg

3,5 bar z podłączonym (0,3 więcej)

Jeszcze przejazd
https://photos.app.goo.gl/RD17H8ZmBuDs9HrX6

Cały czas trzyma sporo powyżej 4 bar przy pedale gazu w podłodze

Opublikowano
  • Autor

Na koniec sprawdzenie szczelności dolotu, po montażu turbo.

HpPYi9.jpg

Jest dobrze. Nigdzie nie syczy. Czas na strojenie.

Opublikowano
  • Autor

Wgrany nowy program do ECU. Jest duuuużo przyjemniej, ale to nie koniec. Jeszcze kilka poprawek potrzebne.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj pękła tylna sprężyna Monroe. Zamontowany komplet nowych w kwietniu 2018. Nie wytrzymała nawet dwóch lat. Co za badziew.

Edytowane przez lewmichal

Opublikowano

Co teraz montujesz? Wymieniałem u siebie w 2015 na KYB, latają do dziś. Fakt że wożę powietrze.

Opublikowano
  • Autor

Też przeważnie wożę powietrze. Niestety muszę zamontować ten sam badziew, bo auto potrzebne na już. Chętnie bym zmienił na Lesjofors, ale nie mam czasu na zabawę z dwóch stron. Żona lada dzień będzie rodzić. Lepiej zamontować to samo zło. Przynajmniej pewność, że będzie ta sama wysokość i charakterystyka pracy. Może poprostu trafiłem wadliwy egzemplarz. Zobaczymy jak rozpatrzą reklamację.

spacer.png

Opublikowano

Niedługo będzie to już auto rodzinne.

Gratuluję potomka ?

Opublikowano
  • Autor

Nowa sprężyna już na miejscu.

fZHQjP.jpg

Przy okazji wymieniony wahacz i śruba regulacyjna.

Ta idzie do reklamacji. Mam nadzieję, że to pęknięcie to kwestia danego egzemplarza, a nie ogólnej jakości.

rozwAC.jpg

Opublikowano

Fajny projekt,

Mam pytanie jak wygląda u ciebie sprawa tylnego zawieszenia w quattro, sa to jedyne elementy: wózek wahacze które u mnie są skorodowane, nie ma luzów ale słabo to  wygląda;

Opublikowano
  • Autor

Jest korozja powierzchniowa, ale materiały są tak grube, że nie ma co się przejmować. Oczywiście można by to rozebrać i oddać do piachu, a potem do zabezpieczenia i malowania, ale to aktualnie mój daily wóz i nie mam możliwości unieruchomić go na dłuższy czas. Takie rzeczy robiłem w mojej dwudziestopięcioletniej Camry, która jest weekendowym - letnim autem i nie było problemu, żeby unieruchomić ją na rok czasu odbudowy.

Opublikowano
  • Autor

Po dwóch korektach w nowym sofcie jest gitara. Doładowanie w szczycie to 1.1 bar. Sporo w porównaniu do 0,2 bar, które było pierwotnie.
Może w przyszłości wybiorę się na hamownię. Zobaczymy co wyjdzie na papierze.

Opublikowano
  • Autor

Nadeszła pora na wyeliminowanie hałasów z lewego tylnego koła.

xSiiTJ.jpg

Wymagało to nowych tulei w wahaczu górnym

T5S067.jpg

oraz nowego łożyska

KQbrjA.jpg

xec789.jpg

zg19iE.jpg

Przy okazji uzupełniłem ubytki w konserwacji

yMck6Z.jpg

i wymieniłem wahacz poprzeczny. Na starym pojawiły się luzy przy zwrotnicy.

1VPrRq.jpg

Opublikowano

Widać że wszystko dokładnie jest robione, takim ludziom jak ty chciałbym oddawać swoje auto...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Walczyłem ostatnio ze słabo zbierającą wycieraczką kierowcy. Po wymianie pióra nic się nie zmieniło. Po zgłębieniu tematu na forum, okazało się, że to rozciągnięta sprężyna ramienia. Zalecenie: wymiana ramion na zestaw z Pastucha B5 po lifcie. Jest tu już inny system mocowania wycieraczek, ale wielokliny pasują idealnie. Długość i kształt ramion też są odpowiednie.
m1W6Q7.jpg

bKFwf8.jpg

Efekt jest porażający. Szyba idealnie czysta po przejeździe wycieraczek.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 25.02.2020 o 20:28, lewmichal napisał:

Dzisiaj pękła tylna sprężyna Monroe. Zamontowany komplet nowych w kwietniu 2018. Nie wytrzymała nawet dwóch lat. Co za badziew.

Uznali gwarancję. Tyle dobrego.

Opublikowano
  • Autor

Czas na powtórkę z rozrywki - tym razem w prawym kole:
GEgB7V.jpg

Stare tuleje same wypadały

GkMOjm.jpg

mM33fu.jpg

Przy okazji uzupełnienie antykorozji

dX1Z4y.jpg

I strzelający łącznik poszedł w niepamięć. Jak widać po dacie produkcji, był to oryginał. Dawał radę przez 20 lat i 270 tys. km.

Nareszcie całkowita cisza przy pokonywaniu nierówności.

Opublikowano
Godzinę temu, lewmichal napisał:

dX1Z4y.jpg

Jak widać po dacie produkcji, był to oryginał.

Na tym zdjęciu idealnie widać kto robi na pierwszy montaż. Ta sama forma tylko logo i nr części wyrezali.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Ostatnio zabrałem się za czyszczenie układu klimatyzacji. Wyjąłem stary filtr kabinowy i podałem przez wlot preparat do dezynfekcji w sprayu (https://www.lysol.com/products/disinfectant-spray/lysol-disinfectant-spray-early-morning-breeze/). Następnie założyłem nowy filtr z węglem aktywnym. Chciałem dostać się od spodu do odpływu skroplin, ale niestety jest on umiejscowiony nad osłoną wydechu i nie ma tam dostępu spod samochodu. W takim wypadku zdjąłem schowek przed nogami pasażera i wymontowałem wentylator nawiewu, co pozwoliło dostać się do parownika. Był całkiem czysty, ale dodatkowo dostał dawkę Wurtha (ŚRODEK DEZYNFEKCYJNY DO KLIMATYZACJI W SPRAYU) bezpośrednio na ożebrowanie. Na koniec dobre ozonowanie i pozostaje cieszyć się świeżym i chłodnym powietrzem w gorące dni.

Opublikowano

Przyjemnie się czytało ten temacik. Będę śledzić :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ostatnio wreszcie udało się zrobić pomiary. Efekt całkiem zadowalający jak na poczynione zmiany.

pomiar1_PB98.png

pomiar1_PB98_nie_wygładzony.png