Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 Avant 1.8T Quattro Lewego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Z blacharki, to jeszcze tylna klapa zaczyna o sobie dawać znać naokoło tej listwy z zamkiem. Widzę, że to standardowy temat w A4. Może w tym sezonie to zrobię, chociaż teraz skupiam siły na nowym nabytku - S8 D2

Opublikowano
  • Autor

Jak na złość w sobotę przytrafiła się pierwsza awaria. Chłodnica puściła płyn. Najlepsze jest to, że była kupiona w lipcu i przejechała niecałe 10000 km. Nie ma nawet roku. Nissens ma u mnie dużego minusa.

Teraz zamówiłem chłodnice z pierwszego montażu (Behr-Hella). Czekam aż przyślą. W międzyczasie będzie sporo czyszczenia, bo płyn był zwiewany na wentylator, który rozbryzgał go wszędzie pod maską i pod samochodem.

EWcr8q.jpg
AzOaEe.jpg
OPDyBY.jpg

Edytowane przez lewmichal

Opublikowano
  • Autor

A4 znowu jeździ. W ramach wymiany chłodnicy dostał nowy wężyk chłodzenia turbo, pasek klinowy wspomaganie-woda, czujnik temp./włącznik wentylatorów wkręcany w chłodnicę oraz oczywiście nową chłodnicę. Poprzednia zostanie odesłana do reklamacji. Dodatkowo odbyło się czyszczenie pod maską z wszędzie zalegającego G12.

m96GGY.jpg
wzdWzt.jpg
j4AP7q.jpg
5sR5dK.jpg
XSZ0Iw.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Koniec z przekładaniem opon 2 razy w roku. Znalazłem felgi w idealnym stanie. Będą na lato.

WpVxQF.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No to masz dwa identyczne komplety felg :) Gratulacje zakupu w idealnym stanie, niech służą równie dobrze jak te zimowe.

Opublikowano
  • Autor

Przy okazji zmiany kół i pozimowego płukania podwozia i nadkoli wyszły luzy w dwóch górnych wahaczach z przodu. Zamówiłem od razu komplet na górę Lemfordera.

Kupiłem też komplet oryginalnych chlapaczy.

Zrr7Xa.jpg

Opublikowano
  • Autor

Nowe wahacze górne

BfWbyo.jpg

już na swoim miejscu z lewej

av9ugz.jpg

i z prawej strony

OIgNpm.jpg

Z prawej siedziały jeszcze Lemfordery (z logo Audi) z 2005 roku

YHIdl8.jpg

A z lewej były Meyle
4kN5EH.jpg

Po wymianie geometria ustawiona. Trzeba było wprowadzić lekkie poprawki w zbieżności przedniej osi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trzeba przyznać, że Lemforder daje radę - ja u siebie wymieniałem komplet z przodu 5 lat temu, od tego czasu tłukę kilometry i odpukać nic nie puka :)

Opublikowano
Godzinę temu, longer_xd napisał:

Trzeba przyznać, że Lemforder daje radę - ja u siebie wymieniałem komplet z przodu 5 lat temu, od tego czasu tłukę kilometry i odpukać nic nie puka :)

Ile przejechałeś km?

Opublikowano

@pelonek1mam komplet Lemfordera na którym przeskoczyłem już 100k, pewnie jakieś 120/130 będzie zrobione, musiałbym szukać w notatkach :)

Opublikowano
  • Autor
W dniu 19.05.2022 o 07:31, staniek napisał:

@pelonek1mam komplet Lemfordera na którym przeskoczyłem już 100k, pewnie jakieś 120/130 będzie zrobione, musiałbym szukać w notatkach :)

To bardzo dobra informacja.

Nareszcie doczekałem się okrągłej sumki.

QcNxcl.jpg 

Opublikowano

U mnie wskoczyło wczoraj, nie zwracać uwagi na kontrolkę airbag, brak płynu i syf  ;) 

BE16BDC4-3268-4C89-A819-39B189E5EDF6.jpeg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Osłona przegubu zewnątrznego, przedniego z lewej strony poddała się. Wymiana szybka i przyjemna, chociaż trzeba było znowu ustawić geometrię, co jest bardzo dziwne, bo odpinałem tylko górne wahacze i końcówkę drążka kierowniczego od zwrotnicy.

orclME.jpg
TpTLdK.jpg
fN0Sbj.jpg

Opublikowano
  • Autor

Minęło 50000km w moich rękach. Zrobiłem ponownie wymianę oleju w skrzyni i dyfrze.

RW4VXx.jpg
6VMZFM.jpg 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ostatnio z tyłu zaczęły dochodzić stuki przy pokonywaniu nierówności. Pierwsza myśl - to znowu zawieszenie, które było zrobione całkiem niedawno. Okazało się jednak, że to wydech uderza w tylny wahacz dolny, gdy buja się na boki. Winowajcy takiej sytuacji to wieszaki tłumika tylnego. 23 lata zrobiło swoje i zrobiły się luźne, chociaż na pierwszy rzut oka, nie wyglądały źle. Jednak porównując do nowych, widać różnicę. Stare są już mocno wyciągnięte i pozwalają wydechowi na ruchy na boki. Wymieniłem obydwa. Teraz wydech prawie nie rusza się na boki i stukanie ustąpiło. Niestety zrobiłem tylko zdjęcie jednego wieszaka, który ma mniejsze znaczenie przy ruchach na boki.

1APStx.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Szykuje się trasa do Czarnogóry, więc sprawdzam co mogę. Wyszła jeszcze poduszka skrzyni do wymiany. Najlepiej widać, że jest uszkodzona w momencie rozruchu silnika.

5ZmIgr.jpg
QFGZnF.jpg
5rB05x.jpg

Opublikowano
  • Autor

Oczy były już trochę zamglone, ale papiery ścierne, pasta polerska i pady przywróciły je do pierwotnej przezroczystości. Na koniec zabezpieczyłem ceramiką przed promieniowaniem UV.

BRam4W.jpg
IjbzYR.jpg

ThZQEq.jpg
Pw1kPH.jpg

Opublikowano

Za dwa lata będzie to samo :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Może ceramika spowolni ten proces.

Opublikowano

Najlepiej pomalować bezbarwnym dwuskładnikowym. Jak dobry lakier to nie ma mowy o odpryskach i innych śmiesznych historiach, którymi straszą spece od polerowania :grin: