Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Oryginalny termometr w liczniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i widzisz sam że nie ma w tym nic trudnego.A sygnał z czujnika z kąd brałeś?

Opublikowano

Wczoraj zabrałem się za podłączenie tego wyświetlacza. Sprawa w miarę prosta, jak się poczyta trochę mądrych rad kolegów z forum. Jedynym mankamentem był fakt, że wczoraj temp. była -10 i trochę mnie wymroziło. Ale cóż to za niedogodność w obliczu tak pięknego czerwonego światełka z temperaturą.

Ja u siebie podłączałem czujnik 10 pinów. Podłączyłem do niego również sygnał z prędkościomierza. Gdzieś w niemieckiej instrukcji wyczytałem, że to trzeba podłączyć, żeby robił korekty temperatury w zależności od prędkości pojazdu. Na razie wszystko śmiga aż miło i faktycznie podczas jazdy temperatura jest inna, niż w czasie postoju. Nie wiem, czy to wynika z podłączenia pod prędkościomierz, czy z faktycznie odczytanej przez czujnik zmiany temperatury.

Przy podpinaniu do klimatronika nie miałem problemu, bo tylko jeden kabelek był koloru żółto-brązowego, więc bez problemu w niego trafiłem. Resztę kabelków podpiąłem pod wtyczkę radia, żeby nie dłubać przy liczniku.

Opublikowano
no i widzisz sam że nie ma w tym nic trudnego.A sygnał z czujnika z kąd brałeś?

Oczywiście Klima.

Kostka B Pin 1 :)

Opublikowano
Wczoraj zabrałem się za podłączenie tego wyświetlacza. Sprawa w miarę prosta, jak się poczyta trochę mądrych rad kolegów z forum. Jedynym mankamentem był fakt, że wczoraj temp. była -10 i trochę mnie wymroziło. Ale cóż to za niedogodność w obliczu tak pięknego czerwonego światełka z temperaturą.

Ja u siebie podłączałem czujnik 10 pinów. Podłączyłem do niego również sygnał z prędkościomierza. Gdzieś w niemieckiej instrukcji wyczytałem, że to trzeba podłączyć, żeby robił korekty temperatury w zależności od prędkości pojazdu. Na razie wszystko śmiga aż miło i faktycznie podczas jazdy temperatura jest inna, niż w czasie postoju. Nie wiem, czy to wynika z podłączenia pod prędkościomierz, czy z faktycznie odczytanej przez czujnik zmiany temperatury.

Przy podpinaniu do klimatronika nie miałem problemu, bo tylko jeden kabelek był koloru żółto-brązowego, więc bez problemu w niego trafiłem. Resztę kabelków podpiąłem pod wtyczkę radia, żeby nie dłubać przy liczniku.

a po co ma ci pokazywać podczas jazdy inną temperaturę niż jest rzeczywiście? ;-) chcesz poznać temperaturę odczuwalną gdybyś jechał cabrio z odkrytym dachem? :-D ?

Opublikowano

Na szczęście nie jeżdżę cabrio. A jeśli chodzi o rzeczywistą temperaturę, to mało mnie ona interesuje przy prędkości 100km/h. Wolę mieć faktyczną temperaturę, która panuje na zewnątrz, czyli skorygowaną o wskazania prędkościomierza. Zresztą nie po to skonstruowali wyświetlacz, który podpina się do prędkościomierza, żeby z tego nie skorzystać.

Opublikowano
Na szczęście nie jeżdżę cabrio. A jeśli chodzi o rzeczywistą temperaturę, to mało mnie ona interesuje przy prędkości 100km/h. Wolę mieć faktyczną temperaturę, która panuje na zewnątrz, czyli skorygowaną o wskazania prędkościomierza. Zresztą nie po to skonstruowali wyświetlacz, który podpina się do prędkościomierza, żeby z tego nie skorzystać.

czyli wg Ciebie rzeczywista temperatura rożni się od faktycznej tym ze ta druga jest skorygowana o wskazania prędkościomierza? :-D wg mnie rzeczywista i faktyczna to to samo :-D jest jeszcze temperatura odczuwalna i ta zależy od prędkości wiatru, wilgotności powietrza, odczuwalna dla kogoś kto spaceruje sobie po chodniku a nie siedzi w ciepłym aucie.

Ale OK Ty masz temp. faktyczną skorygowaną... ;-)

Opublikowano

czyli wg Ciebie rzeczywista temperatura rożni się od faktycznej tym ze ta druga jest skorygowana o wskazania prędkościomierza? :-D wg mnie rzeczywista i faktyczna to to samo :-D jest jeszcze temperatura odczuwalna i ta zależy od prędkości wiatru, wilgotności powietrza, odczuwalna dla kogoś kto spaceruje sobie po chodniku a nie siedzi w ciepłym aucie.

Ale OK Ty masz temp. faktyczną skorygowaną... ;-)

Ogólnie dyskusja jest bez sensu. Czepiasz się semantyki, ale niech Ci będzie. Rzeczywista temp. i faktyczna to jest to samo. A mi oczywiście chodziło o temp. odczuwalną, tylko zabrakło mi tego słowa. W każdym bądź razie na wyświetlaczu chcę mieć temp. rzeczywistą, a nie odczuwalną. I taką też mam.

Opublikowano

a Ty chyba nie rozumiesz co piszesz.... odczuwalna ma związek z prędkością itd, a Ty żeby mieć rzeczywistą podłączasz czujnik prędkości?

dla człowieka temperatura odczuwalna jest niższa niż rzeczywista im większy wiatr i wilgotność a to dlatego ze trudniej mu utrzymać jego stałą temperaturę 36,6 stC, czujnik temperatury po prostu przyjmuje temperaturę otoczenia i już :), jemu jest prawie bez znaczenia (troszkę szybciej lub wolniej reaguje na zmiany temp) czy jest duża czy mała wilgotność i jaką prędkością jedziesz.

dobra - kto władny może moje wypociny usunąć.... zaśmiecam wątek a kolega i tak nie zrozumie ;-)

Opublikowano

Człowieku poczytaj sobie troszkę ten wątek i znajdź tam odnośniki do plików w języku niemieckim. Poczytaj i wtedy zrozumiesz co piszę. Bo jak na razie to chyba Ty nie do końca rozumiesz co piszesz. Gdyby było tak jak piszesz, że czujnik prawie nie odczuwa prędkości i innych warunków otoczenia, to żaden konstruktor nie zadawałby sobie trudu konstrukcji wyświetlacza podłączanego do czujnika prędkości. No chyba, że jesteś jednym z konstruktorów VW/Audi i podsuwasz coraz to nowsze rozwiązania, to wtedy przepraszam, że ośmieliłem się w ogóle odezwać.

Opublikowano

Witam.

Tez chcialbym miec termometr.Widze ze na poscie nie ma fotek i mam pytanie czy ten term jest jakis z allegro czy orginalny na liczniku?

Opublikowano

foty były chyba na 8 stronie ponowne

Opublikowano

jakby ktoś miał namiary na taki wyświetlacz, dajcie namiary

Opublikowano

Bede mial termometr i posiadam u siebie klimatronik.jak mam podlaczyc to razem z czujnikiem?Gdzie szukac kostki od czujnika?

Opublikowano
Dzisiaj przeprowadziłem montaż wyświetlacza model 8-pinowy dokładnie taki sam jak kolega w pierwszym wątku pokazał na zdjęciach. Zastosowałem się do rad kolegów, którzy podpinali sygnał temperatury z klimatronika kostka B pin 1 (przewód brązowo żółty), zasilanie z niebieskiej kostki licznika (przewód czarno czerwony) i masa z czarnej kostki od radia (brązowy przewód).

Nie obyło się bez komplikacji tzn. po podłączeniu wszystkich kabelków i podłączeniu kostek włączam zapłon a na wyświetlaczu temperatury pojawia się wartość -11...zacząłem sprawdzać na klimatroniku jaka temperaturę podaje a tam + 21 czyli prawidłowo no to zmieniłem na klimatroniku stopnie C na F i na klimie się zmieniły a na wyświetlaczu nic to już wiedziałem, że coś nie tak podłączyłem. Tak więc wyciągnąłem panel klimatronika i sprawdziłem czy przewód do którego się podpiąłem to rzeczywiście idzie do pin 1 kostka B (a jak podłączałem nie sprawdziłem miernikiem przejścia między kostką a miejscem w któym rozizolowałem kabel). Okazało się, że wpiąłem się w nie ten przewód ponieważ w tej kostce są dwa przewody brązowo żółte i wpiąłem się w nieodpowiedni, po zmianie przewodu i sprawdzeniu przejścia podłączyłem panel klimatronika i tym razem temperatura na wyświetlaczu była właściwa tzn. pokazało się + 20 i urosła do + 21 tak jak na panelu klimatronika. Kabelki do podłączenia wyciełem ze starego komputera tak jak koledzy też przoponowali.

oto efekt końcowy

cały temat masz o tym jak gdzie co podłączyć :decayed:

Opublikowano

Już tyle o tym było w tym temacie.

Najpierw sprawdzasz, jaki masz wyświetlacz - 8 pinów czy 10. Później szukasz sobie rozpiski pinów tego wyświetlacza. Jak już to wiesz, to szukasz sobie kostki B przy climatronic. Tam szukasz pinu nr 1 (kolor żółto-brązowy). Wpinasz się w ten kabelek - to jest sygnał temperatury. Później podpinasz się do zasilania po zapłonie - najlepiej kabelek od radia (bodajże czerwony, albo czerwono-czarny). Później kabelek do masy, też od radia - brązowy. Na końcu już tylko kabelek od regulacji podświetlenia. Też szukasz go sobie przy kostce radia (koloru nie pamiętam). I już...

Jeśli chcesz zrobić tak, jak w ori, to możesz też podpiąć się do sygnału prędkościomierza. Ten kabelek również znajdziesz przy radiu (koloru nie pamiętam, ale oznaczony jest jako GALA - chyba, że nie masz radia z opcją GALA, to wtedy tego kabelka musisz szukać przy liczniku).

Po tych zabiegach już masz full wypas.

Ważne jest, żebyś nie pomylił pinów przy kostce B w climatronicu. Najlepiej podpiąć się do niego przy samym wtyku, bo wtedy na pewno nie pomylisz kabelków.

Opublikowano
jeśli ktoś poszukuje kostki z pinami do wyświetlacza to super się nadaje do tego taśma od dysku twardego do komputera koszt 4 zł ładnie dociąć i po problemie

ta szeroka tasma??jak w wyswietlaczu jest tylko 8 pinów

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Już tyle o tym było w tym temacie.

Najpierw sprawdzasz, jaki masz wyświetlacz - 8 pinów czy 10. Później szukasz sobie rozpiski pinów tego wyświetlacza. Jak już to wiesz, to szukasz sobie kostki B przy climatronic. Tam szukasz pinu nr 1 (kolor żółto-brązowy). Wpinasz się w ten kabelek - to jest sygnał temperatury. Później podpinasz się do zasilania po zapłonie - najlepiej kabelek od radia (bodajże czerwony, albo czerwono-czarny). Później kabelek do masy, też od radia - brązowy. Na końcu już tylko kabelek od regulacji podświetlenia. Też szukasz go sobie przy kostce radia (koloru nie pamiętam). I już...

zgadzam się z kolegą !!! sprawa może wygląda skomplikowanie ale w realu jest banalna!!!:wink:

Jeśli nie chce ci się szukać kabli w kostkach przy radiu to skorzystaj z podłączenia zapalniczki tam masz ( plus, mase i regulację podświetlenia )

Ważne jest, żebyś nie pomylił pinów przy kostce B w climatronicu. Najlepiej podpiąć się do niego przy samym wtyku, bo wtedy na pewno nie pomylisz kabelków.

Fakt !!! wtyczka jest na 100 % rozbieralna (z tyłu panela climatronika jest kolejność pinów i nie sposób się pomylić )

pozdrawiam

szkodnik

Ps. służę pomocą

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W sumie to nie dzial SRZEDAM ale ejsli ktos jest zainteresowany to posiadam do sprzedania 2 wyswietlacze z kostka . Montaz jest banalnie prosty jak koledzy wyzej zaznaczyli , dzieki za fotostory ...

Opublikowano

Podłączyłem dzisiaj wyświetlacz. Działa bez zarzutów. Informacje bardzo przydatne. POZDRAWIAM