Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania na kierownicy w zakresie prędkości 110-140 km/h w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sugerował bym tak jak gdzieś wspomniałem wyżej - wyważenie na samochodzie. Jednak jest to tylko wyeliminowanie objawów, ale nie przyczyny

Być może źle szukam, ale nie potrafię znaleźć takiego zakładu w okolicach Katowic, lub generalnie na śląsku...

Opublikowano

Ja wymieniłem całe zawieszenie z przodu na LIFT i dopiero temat rozwiązałem.

Opublikowano

Szukaj przez Google. Ja znalazłem pod Chełmem

Opublikowano

norma dla audi to 6kg.

Opublikowano

Chryste Panie. W końcu :)

Były dwa problemy.

Po pierwsze tuleje, a po drugie krzywa felga.

Nie wiedzieć czemu, ale tylko jeden wulkanizator to zauważył, wyprostował i w końcu spokój.

Opublikowano

Również jestem po wymianie tulei na poliuretan w audi a5 sportback , efekt zadowalający , wszystko ok , polecam zabieg.

Wszystko było w miarę ok (minimalne drgania) do momentu montażu 20 calowych kół, bicie kierownicy od 110 do 140 nie do przyjęcia... na 18 ori wszystko było nawet ok... wcześniej walczyłem z :

-koła wyważane 3 razy, w tym raz na hunterze z doważaniem na aucie,

-zbieżność robiona i sprawdzana w 2 niezależnych zakładach

- zmiana kół na inne dalej to samo

- wymiana , rezygnacja i kupno nowych dystansów , bez skutków

Dopiero wymiana tulei wyeliminowała problem.

Dzięki za temat , dzięki niemu nie szukałem dalej i nie traciłem więcej kasy a i tak sporo straciłem. :wink:

Opublikowano

ja wymieniłem na poliuretan i problem jest nadal. Wibracja nadwozia bo nawet nie kierownicy przy prędkości 80 km i potem 120. Wkurzające to jest. Zaznaczam że na zimówkach nie mam tego problemu. Jakieś sugestie?

Opublikowano

koła umyj, a potem wywaz

Opublikowano

ja wymieniłem na poliuretan i problem jest nadal. Wibracja nadwozia bo nawet nie kierownicy przy prędkości 80 km i potem 120. Wkurzające to jest. Zaznaczam że na zimówkach nie mam tego problemu. Jakieś sugestie?

Twój przypadek ewidentnie wskazuje że winę ponoszą koła. Chociaż ja walczę z problemem minimalnych wibracji nadwozia przy prędkości 65-75km . Wymieniłem tuleje i problem z wibracja 130km + zniknął . Ten w zakresie mniejszych prędkości pozostał - mimo zmiany 3 kpl kół i nawet doważania na samochodzie.

Opublikowano

Nie wiedzialem, ze to napisze.. Ale u mnie drgania byly od zle wywazonych felg... Felgi wywazalem, z reka na sercu kilkanascie razy. W dwoch roznych wulkanizacjach. Az wczoraj moj mechanik zawiozl felgi do swojego kolegi, zaplacil 30zl i drgania ustaly... :facepalm:

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie wiedzialem, ze to napisze.. Ale u mnie drgania byly od zle wywazonych felg... Felgi wywazalem, z reka na sercu kilkanascie razy. W dwoch roznych wulkanizacjach. Az wczoraj moj mechanik zawiozl felgi do swojego kolegi, zaplacil 30zl i drgania ustaly... :facepalm:

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

U mnie praktycznie to samo :)...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobrze zrozumiałem z pierwszego postu, że w moim przypadku (rok produkcji 2010) tuleje już są 75mm ? I na poliuretany nie zamienie ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tuleje poliuretanowe na pokładzie i nastała cisza :decayed:

Przed wymianą przy 120km/h to mało fajery z ręki nie wyrwało a teraz spokój :wink:

Polecam bo koszt niewielki, 190 za tuleje i 100 za robotę a satysfakcja gwarantowana, :kox:

Edytowane przez Skruszo

Opublikowano

U mnie niestety jakiś ciężki przypadek. Opony (nowe Continental) wyważane z testem drogowym na Hunterze + geometria.

Tuleje wymienione na poliuretanowe + sworznie w dolnym wachaczu + 2 małe tulejki w dolnym przednim wachaczu.

I dalej bije przy 75 i 130. Po wymianie na poliuretan nawet jakby się rozszerzył zakres prędkości w których bije.

Dwumas i sprzęgło ok, bo sprawdzałem niedawno przy wymianie łożysk.

Nie wiem już co robić. Półosie, przeguby wewnętrzne? Przebieg 152k.

Opublikowano

Sprawdź czy dobrze nasmarowali tuleje - czy samochód nie stał się bardziej sztywny / zobaczysz to dobrze na "leżącym policjancie " - taka hopka/ U mnie wsadzili tuleje na dostarczony z nimi smar i było kiepsko. Sprawdź flansze wychodzącą ze skrzyni do której jest zamocowany przegub - zwłaszcza ta z prawej strony / krótka / Poruszaj nia góra dół - pionowo

Opublikowano

Tuleje raczej ok. Jest minimalnie twardszy ale tak chyba powinno być po wymianie na poliuretan.Sprawdziłem flansze. ma lekki luz, ale sporo mniejszy niż wcześniej kiedy to wstawiałem tuleję w skrzyni i nowe łożysko (znany przypadek z innego tematu w tym dziale). W sumie od tamtego czasu mniej więcej zaczęły się te wibracje. Podejrzewam jeszcze tą kapę dociskającą bo zmieniłem tylko łożysko i dołożyłem tuleję w skrzyni, a kapa została stara. Czy sama kapa dociskająca wyeliminowała by te wibracje?

Opublikowano

Luz masz na lewej / długiej / czy prawej / krótkiej / flanszy?

Opublikowano

Jest bardzo lekki luz na lewej długiej flanszy. Kapę też sprawdzałem ale siedzi ok. Wczoraj sprawdzałem też z mechanikiem przeguby wewnętrzne i półosie. Na podnośniku (samochód stoi na kołach) jak się ciąga za półoś jest wyczuwalny luz w lewym wewnętrznym łożysku i troszkę mniejszy w prawym. Chyba od tego mogą być te wibracje. Zastanawiam się teraz jak to wymienić. Całe półosie czy da się same te wewnętrzne przeguby?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam! Niestety borykam się z tym samym problemem co większość posiadaczy b8. Chciałbym skierować pytanie do tych osób co wymieniły tuleje na poliuretan. W naszym przypadku chodzi o te tuleje http://poliuretany.olkusz.pl/pl/p/Tuleja-wahacza-przedniego-dolnego-tylnego-AUDI-SKODA-SEAT-VW-1szt./23110345??? Miły Pan stwierdził że te nie pasują do naszych perełek a jak zapytałem o wymiary to spławił mnie twierdząc że nie może mi podać bo to tajemnica handlowa.

Opublikowano

Ja dostałem taką odpowiedź (Powinny pasować, wysyłaliśmy już klientowi, u nas fi 64,7/12x80) takie zamówiłem wymieniłem i po problemie