Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Jak zdemontować boczki w bagażniku (avant) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jesli bylo juz to prosze o skierowanie do odpowiedniego tematu.

Przymierzam sie do wymiany amorkow z tylu w moim avancie z 97 roku i musze wyjac boczki w bagazniku. Odkrecilem te sruby ktore bylo widac, ale nie chce nic polamac szarpiac na sile. Ma ktos moze doswiadczenie w tym temacie jak sie do tego zabrac od ktorej strony zaczac demontowac?

Bede wdzieczny za kazda pomoc w tej materii.

Z groy dzieki

pzdr :hi:

Opublikowano

dołączam sie do prośby

Opublikowano

Robiłem to dosyć dawno, także mogę coś pominąc ale postaram się pomóc:)

- po pierwsze odkręcasz wszystkie kotwy do mocowania siatki w bagażniku

- następnie listwę przy krawędzi załadunku

- wyciągasz całą wykładzinę bagażnika, już nic jej nie trzyma

- odkręcasz 2 śrubki po obu stronach przy haczykach do rolety

- zdejmujesz roletę, w miejscu po niej powinna być jeszcze jedna śrubka na każdą stronę

- kładziesz oparcia i ściągasz te kawałki kanapy na bokach, które się nie kładą, z tego co pamiętam trzeba też odkręcić haki trzymające oparcie kanapy

- teraz powinny być odkręcone wszystkie śruby, boczek zdejmiesz ciągnąc DO SIEBIE nie do góry/ na boki, inaczej połamiesz zatrzaski, na pewno będzie ciężko schodził bo mniej więcej na środku tego plastikowego jest od spodu mocny zatrzask

- jeżeli chcesz wyciągnąć boczki z auta musisz odkręcić dolne mocowania pasów i wtedy uwolnisz je od pasów

To wszystko, mam nadzieję że niczego nie pominąłem :) ale z doświadczenia wiem, że cięzko zdjąc te boczki bez uszkadzania czegoś :kwasny:

Opublikowano

juz zdjalem wszystko oprocz jedengo. nie mam klucza takiego zeby odkrecic nakrętkę na hakach, które trzymaja oparcie kanapy. potrzebny jest długi nasadkowy 17. naprawde długi. przy hakach jest jeszcze jedna śruba na krzyżak.

Opublikowano

juz zdjalem wszystko oprocz jedengo. nie mam klucza takiego zeby odkrecic nakrętkę na hakach, które trzymaja oparcie kanapy. potrzebny jest długi nasadkowy 17. naprawde długi. przy hakach jest jeszcze jedna śruba na krzyżak.

cyknij jakies fotki bagaznika bo ja sie za to jeszcze nie bralem

Opublikowano

ogólnie rzecz ujmując demontaż boczków jest przejeb... Męczyłem się z tym żeby nie połamać tych zaczepów i mi się nie udało :disgust: W ogóle to helmut się musiał do tego dobierać bo kilka nie było wpiętych :kwasny:

Generalnie jest tak jak mówicie, z tym że (przynajmniej w przedlifcie) śruby są trzy po każdej stronie (i mocowanie haka od siatki), jedna przy listwie dole w bagażniku, druga pod roletą i trzecia przy tych boczkach tylnej kanapy (schodzą elegancko tylko trzeba je najpierw do góry podciągnąć i zdjąć z górnego haka później trochę na bok w stronę drzwi żeby zszedł ze środkowego haka i do dołu :decayed: )

Ja nie musiałem zdejmować wykładziny podłogowej bagażnika, a haki które trzymają oparcie kanapy w przedlifcie trzymają się na dwóch śrubach.

Opublikowano

A wystarczyło poszukać.... :gwizdanie:

a wystarczylo podrzucic linkiem :gwizdanie:

Opublikowano

A wystarczyło poszukać.... :gwizdanie:

Sprawdziłeś datę utworzenia tego tematu w linku ? :tongue4: