jankes82 Opublikowano 24 Marca 2009 Opublikowano 24 Marca 2009 jest na forum mnóstwo posiadaczy quattro a wątki poruszające tematy różnych bieżników bądź różnego stopnia zużycia są raczej biedne. Mam na lato Micheliny o różnym stopniu zużycia( na takich kupiłem i parę miechów przejeździłem) Myślałem już na jednej osi zmienić, stąd pytanie o bieżnik i jego wpływ na torsena. Jak będzie trzeba zmienie wszystkie a te puszczę dalej. Rozumiem że różne profile czy szer. sa niedopuszczalne ale bieżnik wydaję się, że nie powinien mieć aż takiego znaczenia. Proszę o rady zaznajomionych z tematem.
domjenick Opublikowano 24 Marca 2009 Opublikowano 24 Marca 2009 zuzycie bieznika powinno byc jak najbardziej zblizone do siebie na osiach(tak samo przod i tak samo tyl) niedopuszczalne jest rozne zuzycie opon na tej samej osi,a takze rozny wzor bieznika na tej samej osi-ryzyko utraty dowodu,ewentualnie niedopuszczenie do ruchu na przegladzie...
konradzed Opublikowano 24 Marca 2009 Opublikowano 24 Marca 2009 Mój znajomy miał problem z oponami w 90 . Z tego co pamiętam, to chodziło chyba o różny wzór bieżnika, ale głowy nie dam sobie uciąć.
Dibo Opublikowano 25 Marca 2009 Opublikowano 25 Marca 2009 Jeżeli chodzi o różny stopień zużycia bieżnika to powinien on być minimalny. Jezeli teraz kupisz dwie nowe opony a dwie zostawisz stare to będzie to miało wpływ na torsena. W końcu te nowe inaczej będą reagowały z podłożem i inaczej pracowały niż te trochę zużyte. Dlatego lepiej odrazu wymienić wszystkie. Chyba że te co zostawiasz będą prawie jak nówki.
Flyer Opublikowano 25 Marca 2009 Opublikowano 25 Marca 2009 Zasada jest jedna - rozmiar i bieznik musi byc ten sam na wszystkich kolach. Zuzycie musi byc mniej wiecej taki same w obu oponach na jednej osi. Na przodzie mozesz miec 7mm, z tylu mozesz 5mm i nic sie nie stanie.
variocustoms Opublikowano 25 Marca 2009 Opublikowano 25 Marca 2009 Nie polecam, o mało coś bym skasował S6 klienta bo miał inne opony na tyle i na przodzie i na mokrej nawierzchny tył nagle stracił przyczepność i bokiem jechałem, masakra !!!!
Rekomendowane odpowiedzi