Sadek_WLG Opublikowano 25 Marca 2009 Opublikowano 25 Marca 2009 Mam maly dylemat bo nie wiem jak wyczyscic odme? Wie ktos jak to zrobic? Czym ja czyscic?
Ronin Opublikowano 25 Marca 2009 Opublikowano 25 Marca 2009 Te rurki nalezy kupić nowe, koszt żadny chyba 120 złotych. A wymyć można takim środkiem do piekarnika, nalezy zostawić tą pianę na 1/2 godziny. Efekt mierny.
CoLo Opublikowano 26 Marca 2009 Opublikowano 26 Marca 2009 Ja do swojego płaciłem ok. 90zł, nie pamiętam dokładnie ale 100zł nie przekreczało. Mówię o części, która najczęściej pęka bo ta druga to chyba 170zł... Najlepiej zadzwonić do ASO i się dowiedzieć.
Adriano007 Opublikowano 26 Marca 2009 Opublikowano 26 Marca 2009 A ja odmę wyjmuje i czyszcze ją sam. Fakt że niestety w jednym miejscu mam pękniętą ale od czego jest taśma izolacyjna. Ją stosuje i jest oki. Oczywiście raz za czas taśmę zmieniam.
Sadek_WLG Opublikowano 26 Marca 2009 Autor Opublikowano 26 Marca 2009 A ja odmę wyjmuje i czyszcze ją sam. Fakt że niestety w jednym miejscu mam pękniętą ale od czego jest taśma izolacyjna. Ją stosuje i jest oki. Oczywiście raz za czas taśmę zmieniam. a mogl bys powiedziec jak to wyczyscic?
Ronin Opublikowano 26 Marca 2009 Opublikowano 26 Marca 2009 To nie oto zupenie chodzi. Jak odma jest niezbyt szczelna to faluja obroty i nie spadają jak należy. Także żadne mycie nic nie daje bo po 10 latach użytkowania jest popękana i od oleju zmienia sztywność, także całość po prostu zurzyta i nadaje się tylko do wymiany. Nie ma co kombinować bo potem niby wszystko naprawiane, tylko silnik niezbyt sprawny. A taśma ciśnienia nie trzyma , znaczy doraźnie na trasie można się poratować. :gwizdanie:
Adriano007 Opublikowano 27 Marca 2009 Opublikowano 27 Marca 2009 Jak wyczyscić- bardzo prosto. Wujmuję i czystą szmatką czyszczę jej wnętrze do momentu aż na tejże szmatce nie będzie pozostawał brud. Nie używam do tego żadnych płynów. Na jakiś czas mam spokój. Poza tym nie dawno pytałem na forum czy w naszych slnikach tzn 1.6 ADP odma wyposażona jest w filterek. Ktos napisał że odma nie posiada zadnego filtra ale za to pokrywa zaworów w miejscu gdzie ta odma wchodzi do niej powinna miec sitko czy coś w tym stylu. Z uwagi na fakt że u mnie nie mam czegoś takiego po konsultacji z mechanikiem zakupiłem za 2,60 zł szczotkę aluminiową do mycia garnków odciąłem jej niewilki kawałek i wepchnąłem w kolanko przy pokrywie zaworów. Powietrze przepuszcza idealnie a przy okazji ogranicza wydobywanie się oleju odmą. Ale się rozpisałem masakra. Pozdro.
Infermus Opublikowano 29 Marca 2009 Opublikowano 29 Marca 2009 Cześć podpinam się do tematu czy w ADP w odmie ten filtr jest montowany fabrycznie.
Adriano007 Opublikowano 29 Marca 2009 Opublikowano 29 Marca 2009 Ja też o to pytałem i uzyskałę taką odpowiedź: http://www.a4-klub.pl/smf/b5_adp_pytanie_o_odme_silnikowa-t72079.0.html
Infermus Opublikowano 30 Marca 2009 Opublikowano 30 Marca 2009 A jeśli nie mam filtra to morze to wpływać na falowanie obrotów ?
Adriano007 Opublikowano 30 Marca 2009 Opublikowano 30 Marca 2009 Witam. Według moich informacji brak filtra nie wywołuje falowania obrotów. Moze je wywołać np nieszczelność odmy tzn pękniecia, dziury na odmie. Oczywiście należy też przyjrzeć się przepustnicy tzn czy jest czysta. Jeśli jest brudna to nalezy ją wyczyścić i zaadaptować Vag-iem, albo ,,ręcznie" ale o tym było sporo na forum. Pozdro
rebeliant26 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 przyczyna falowania obrotow tez nie musi byc nieszczelna odma, u mnie przykladowo przyczyna bylo zuzycie zaworow, byly nieszczelne tak jak powinny, po zregenerowaniu wszystko sie uspokoilo i jak narazie nie narzekam... ale to sprawdzalbym juz w ostatecznosci, bo jednak troche roboty jest i kosztow przy zdejmowaniu czapki.... najpierw pokombinujcie z odma moze to tylko od tego....[br]Dopisany: 02 Kwiecień 2009, 06:57_________________________________________________proponowalbym tez sprawdzic silniczek krokowy... jesli odma jest ok .
86cichytomek Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Kochani czy mi ktos wytłumaczy łopatologicznie na zdjeciach i opisowo gdzie w moim audi a4b5 1.6 benz 1995 znajduje sie odma i silniczek krokowy aby to wyczyscic xD pozdrawiam i stawiam piwko
Rekomendowane odpowiedzi