Kristof01 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam, jestem zielony jeśli chodzi o samochody. Zakupiłem audi a4 b6 2.4 2002r. Od początku miałem check engine, powiedziano mi że powodem jest sonda lambda i że to jakaś drobnostka do zrobienia, zlekceważyłem to, nie miałem problemów tylko wrażenie że auto jest trochę mułowate. Po 2-3 miesiącach użytkowania była dziwna sytuacja, pojechałem do sklepu i po powrocie do samochodu po 5 minutach auto nie chciało się odpalić. Po kilku próbach auto odpaliło po ok. godzinie po czym obroty zaczęły falować i skakać nawet do 3 tysięcy. Ostatecznie udało się wrócić i kilka dni później podpięliśmy go pod komputer (wyskoczył błąd na zdjęciu poniżej). Został wymieniony czujnik halla ale błąd mimo kilkukrotnego kasowania nadal się pojawia. Więcej już nie było problemu z odpalaniem ale mimo wszystko check świeci i czuć że nie ma mocy . Mechanik mi mówił że najlepiej jest z tym pojechać do elektryka, miał ktoś z was może taki problem albo wie coś więcej ? (w razie czego to kod silnika mam inny, nie pamiętam jaki jest u mnie) Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Kristof01 dodatkowa informacja
przem8 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Obstawiam źle ustawiony rozrząd i można by to podejrzeć vagiem w grupach 90 i 93. Nie wiem jak w tym czymś co masz na focie. Ewentualnie czujnik położenia wału ale do sprawdzenia synchro i trzeba się przyjrzeć również napinaczom łańcucha. Nie wiem czy wiesz ale prócz paska masz tu napinacze hydrauliczne z łańcuchami. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez przem8
piti82 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Czy po zakupie samochodu wymieniałeś pasek rozrządu wraz z napinaczem?
Kristof01 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Wymieniana była tylko rolka napinacza
piti82 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 To zaczął bym od podpiecia komputera, oraz wymiany i ustawienia rozrządu. Jeśli między grupami 90 i 93 masz różnice większą niż 6 to będzie problem
Rekomendowane odpowiedzi