Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ACK] Klocek nie "bierze" w dolnej części tarczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zimie i u mnie pojawił się ten problem na przodzie z prawej jak i z lewej strony :kwasny: Mechanik mówi że odda tarcze do przetoczenia i klocek przeszlifuje i będzie dobrze. Po przeczytaniu wątku do zabiegu dorzucę zestaw naprawczy jak nie pomoże to zmiana tarcz i klocków zastanawiam się nad mikodą (nacinaną i nawiercaną) plus jakieś klocki trw? co myslicie o tym zestawie

może że być, tarcze dosyc solidne, klocki jeszcze bardziej

jak chcesz mam tarcze Ferodo + klocki TRW do oddania

info na priv

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam ,

W marcu 2010 założyłem komplet tarcz i klocków.Tarcze Ori ,klocki Ate + nowy płyn , uszczelnienia zacisku, prowadnice, przewody. I znowu mam to samo. CZYLI KLOCEK NIE ZBIERA CAŁOŚCI TARCZY.

9 miesięcy bylo Ok a od listopada sie zaczelo.

Poprzedni komplet tarcz i klocków założyłem w marcu 2009 i przez to zbieranie po pól tarcz przegrzało je i zaczeły bić.

Już nie mam pomysłów. Zmieniłem przed ostatnim kompletem tarcz jarzma. Uzywane ale prawie bez śladów.

Jeździ tyle audi i VW i nie zauważam tego problem. co sie tu dzieje juz sam nie wiem, mechanicy róznież robią oczy.

A mi juz naprzykrzyło się wsadzać nowy komplet tarcz co 9 mcy.

Opublikowano

a druty wymieniłes?

Opublikowano
  • Autor

a druty wymieniłes?

wymieniałem , kupiłem ATE , na pierwszym zestawie tarcz wymieniłem je i minimalnnie moze pomogło. teraz na ten komplet

mechanik załozył stare bo stwierdził ze sa lepsze niż te nowe. Że ORI sa duzo lepsze niż te nowe ATE.

Opublikowano

ori i nowe Ate to jest to samo niczym sie nie róznia

pozostaje tylko zmiana zacisku i jarzma, moze cos jest przekoszone

w jakim stanie jest tłoczek ?

Opublikowano
  • Autor

ori i nowe Ate to jest to samo niczym sie nie róznia

pozostaje tylko zmiana zacisku i jarzma, moze cos jest przekoszone

w jakim stanie jest tłoczek ?

z zeszłym roku jak dobiłem poprzedni komplet tarcz , a przez założeniem obecnych zmieniłem jedne zacisk jako "podejrzany".

kupiłem w idealnym stanie używke , i na tej stronie to samo sie dzieje co na starym zacisku.

Jarzma przed tym ostatnim kompletem tarcz tez znalazłem inne, dosłownie idealne, w duzo lepszym stanie niz te pierwsze .

No i nic to nie pomogło.

Tłoczki w dobrym stanie , myślisz ze wina tłoczka?

przekoszone? ale co ? Zwrotnica? i to tak równo po obu stronach?

Druty ORI a obecne ATE jednak minimalnie się róznią.Koncówka drutu która zachodzi na jarzmo w Nowych jest podgięta , a w starych jest "płaska" .

Opublikowano

Powiedz jak wymieniałeś płyn, czy na tłoczku były jakiekolwiek ślady współpracy lub wżery?

Opublikowano
  • Autor

Powiedz jak wymieniałeś płyn, czy na tłoczku były jakiekolwiek ślady współpracy lub wżery?

ja sam nie wymieniałem płynu , Eurowarsztat to robił , więc chyba się znają . dobrze obejrzeli podobno tłoczki czy nie mają śladów wżerów. Tym razem miało byc juz dobrze , bo wymienione zostalo wszystko co można bylo, niestety ...

Opublikowano

:hi:

Problem wystąpił i u mnie po wymianie klocków. Domyślam się że mechanik nie wyczyścił i nie nasmarował prowadnic :mysli:

Przejechałem już 2tyś km i jest coraz gorzej ;( na początku nie dociskało tarczy przy piaście a teraz już praktycznie na połowie tarczy pojawił się rdzawy nalot. Czy czyszczenie prowadnic i smarowanie teraz pomoże? (zacisk prawy przód) :confused4:

Opublikowano

nie wiem w takich przypadkach tylko przychodzi mi skrzywienie jarzma do głowy. no chyba zę ktoś przy wymianie odwalił furzerkę i nie ponakładał smarów tak gdzie powinny być... czyli dużo dużo walić miedzienego :decayed:

Opublikowano

taka jest zj**....ana konstrukcja zacisków Ate

w BMW troche to poprawili i zamiast tych dziadowskich drutów zapodali blachy

podobne jak w zaciskach 320mm

Opublikowano

Tomik a powiedz mi te druty mają dociskać do klocków ? U mnie nie dotykają i biorą całą tarczę :mysli: Oczywiście , są wsadzone pod jarzmem

Opublikowano

a jakie masz tarcze ?

288 lub 312mm ????

jezeli tak to te druty muszą sciagac zacisk do jarzma

wówczas klocek i tarcza będa sie równomiernie scierac

Opublikowano

288 , druty są "pod jarzmami" wsadzone

Opublikowano
:wallbash: krótko mam auto i feler opisywany zauważyłem, że też nie sprawdziłem jak te druty siedzą :confused4: a klocki się zcinają...może to te druty, pamiętam że Formuła 125 też jakieś druty miała i od nich ułożenia sporo zależało, może analogicznie i tu... :mysli:
Opublikowano

tak jak na tym foto?

www.img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/81/92/76/1381927600

sorry za zdjecie ale to pierwsze które wpadło mi w rece

No tak mam , ale drut nie dotyka klocka ( na zdjęciu trudno stwierdzić czy dotyka czy nie )

Opublikowano

czyli musisz je mocno podgiąc i osadzic na nowo

albo wymienic na nowe Ate

Opublikowano

czyli musisz je mocno podgiąc i osadzic na nowo

albo wymienic na nowe Ate

Żeby dotknąć klocka brakuje im z 10 mm , ale jak na razie biorą całą tarczę

Opublikowano

jak jest ok to jest ok

ale i tak je podegnij

podczas hamowania zacisk ma mniejsze drgania[br]Dopisany: 21 Styczeń 2011, 23:44_________________________________________________

pamiętam że Formuła 125

co to jest formuła 125 ?????