rafal1730 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Witam, borykam się z problemem pisku już od dłuższego czasu Podczas załączania turbo pojawia się na chwilę pisk, na wyższych obrotach już tego nie ma, zmiana biegu i znów pisk... Turbiny nie wymieniałem, bo nie ma wyczuwalnego luzu, wymieniłem przewód smarowania turbiny, uszczelki na łączeniach dolotu, uszczelkę kolektora ssącego, olej, dodałem cerateca do oleju, egr (chociaż to akurat nie w związku z piskiem), paski Pisk jest od początku kiedy mam auto więc ciężko powiedzieć w jakich okolicznościach się pojawił, jeździłem innym a4 z tym samym silnikiem i moc jest nawet większa niż w tym drugim Zrobiłem tak około 20 tysięcy kilometrów, i żadnych zmian, auto dalej ma moc i nic mu nie brakuje tylko ten pisk... Gdzie szukać przyczyny?
Gregorski3 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 U mnie taki pisk pojawiał się właśnie z egr. Ciśnienie uciekało przez uszczelkę ośki klapy gaszącej i pojawiał się pisk jak turbo wstawało i dodatkowo przy ośce pojawił się olej.
rafal1730 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2020 Też miałem wyciek przy ośce egr dlatego został wymieniony na nowy ale z piskiem nic się nie zmieniło
lukasz51237 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Sprawdź dolot, może jest gdzieś dziura.
rafal1730 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2020 Też o tym myślałem tylko jak najłatwiej i najskuteczniej sprawdzić? Chyba nikt z moich okolic nie ma generatora dymu do sprawdzania dolotu :/
Muskel1 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) E-papierosa wsadź Edytowane 15 Czerwca 2020 przez Muskel1
lukasz51237 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 23 godziny temu, rafal1730 napisał: Też o tym myślałem tylko jak najłatwiej i najskuteczniej sprawdzić? Chyba nikt z moich okolic nie ma generatora dymu do sprawdzania dolotu :/ Jeśli widać na którymś wężu zapocenie od oleju to jest możliwość, że ten wąż jest dziurawy.
Rekomendowane odpowiedzi