?ukasz33EE Opublikowano 29 Marca 2009 Opublikowano 29 Marca 2009 Witam, mam taki problem otóż dzisiaj jak jechałem samochodem i zahamowałem to po chwili zaczął się pisk z kół tak jakby klocki nie powróciły na swoje miejsce. Jak delikatnie nacisnąłem na pedał hamulca to nie było słychać i to tak na przemian raz piszczało a raz nie, co może być tego przyczyną?
ALBINEK Opublikowano 29 Marca 2009 Opublikowano 29 Marca 2009 Klocki kiedy zmieniałeś?.Spróbuj od wymiany klocków,tylko kup takie lepsze bo te tanie lubią piszczeć.
lukaszr Opublikowano 29 Marca 2009 Opublikowano 29 Marca 2009 Sprawdziłbym jeszcze czy zostały prawidłowo zamontowane (czy nie odwrotnie). Tutaj masz więcej o tym co miałem na myśli: http://www.a4-klub.pl/smf/zasady_wymiany_i_docierania_tarcz_hamulcowych_kierunkowosc_klockow_hamulcowych-t30051.0.html
rotter Opublikowano 29 Marca 2009 Opublikowano 29 Marca 2009 ja bym raczej stawiał na lipne klocki - bo te mają to do siebie że lubią piszczeć - i będzie tak jak piszesz, raz nie a raz piszczą
adadur Opublikowano 30 Marca 2009 Opublikowano 30 Marca 2009 Jak klocki były nowe lub niedawno wymianiane to smar miedziany jest nieodzownym lekarstwem na piski - smaruje sie powierzchnie prowadzące jak i tył klocka. Ostatecznie jeszcze można delikatnie papierkiem podszlifować powierzchnię cierną klocka. Jak klocki już na wykończeniu to tylko wymiana na nowe.
dario_77 Opublikowano 30 Marca 2009 Opublikowano 30 Marca 2009 Z pewnością smar miedziany jest tutaj niezbędny i uleczy twoje piszczenia , chyba że faktycznie nie masz klocków to w tedy byś miał dodatkowo szum przy naciśnięciu pedała hamulca.
rotter Opublikowano 30 Marca 2009 Opublikowano 30 Marca 2009 smar smarem ale jak klocki będą jakiejś marnej firmy lub będą miały fabryczną wadę to będą piszczeć - często się z tym spotykałem
wojtekce Opublikowano 30 Marca 2009 Opublikowano 30 Marca 2009 z tego co widzę to kolega pisze że piszczy po hamowaniu podczas dalszej jazdy więc może sprawdź czy tłoczki wracają , siedzenia klocków i prowadzenia zacisku są czyste
adadur Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 smar smarem ale jak klocki będą jakiejś marnej firmy lub będą miały fabryczną wadę to będą piszczeć - często się z tym spotykałem zakładam że na własnym bezpieczeństwie sie nie oszczędza braciak zakładał tarcze i klocki Lucasa/TRW i przez pierwsze kilkaset km mu piszczało jak cholera potem sie dotarły
mlodyy Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 ja zakladalem jurida i tez piszczaly slyszalem opinie ze jesli jest klocek twardy a tarcza mieka moga wystepowac takie objawi ja przejechalem szlifierka klocki lekko i jest cisza
Rekomendowane odpowiedzi