Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Montaż głośnika podszybia i wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podłączam właśnie głośnik podszybia i wzmacniacz, bo u mnie w aucie tego nie było. Wyczytalem, że w nie bose ten mały głośnik jest podłączany między głośniki przednie(plus lewy przedni i minus prawy przedni) i chciałem się zapytać:

1.Czy ma ktoś numer kostki i pinów które wchodzą do tego głośniczka

IMG_20200831_194741.jpg

2.Jaki jest przekrój kabli które muszę z niego wyprowadzić

3.Które kable to minus, a które plus z tych przednich głośników

A co do wzmacniacza to kupiłem wiązkę oryginalna i wszystko ładnie wchodzi tylko nie wiem gdzie wejść z kablem od plusa.

1.Czy podpiąć go tam pod listwę nad pedałami? 

2.Czy muszę dokładać bezpiecznik? Nigdzie w rozpisce bezpieczników nie widzę żeby było coś takiego, więc czy wzmacniacz ma bezpiecznik wbudowany? Czy w ogóle działa to inaczej i czegoś nie rozumiem.

Edytowane przez ama11deus
Opublikowano

Wie ktoś chociaż jak podłączyć ten plus od wzmacniacza?

Opublikowano

O jaki wzmacniacz Ci chodzi?

Jakie masz teraz głośniki z przodu? System pasywny zasilany z radia?

Jakie radio masz?

Opublikowano (edytowane)

Wzmacniacz do tylnych głośników i subwoofera:

IMG_20200902_130733.jpg

Kupiłem wiązkę która szła od radia do tylnych głośników, subwoofera i wzmacniacza i został mi tylko taki kabelek do podłączenia:

IMG_20200902_130757.jpg

Radio Concert 8E0 035 186 dołożone przez poprzedniego wlasciciela, bo było Pioneer i zmienił na to

Dodam jeszcze że to moje kostki od radia i tą po lewo to na "nowa":

IMG_20200902_131307.jpgIMG_20200902_131251.jpg

Opublikowano

Wzmazniacz jest podpięty do bezpiecznika nr. 39 (razem z radiem).

Czyli z bezpiecznika nr. 39 idzie +12V na kostkę wzmacniacza pin nr. 23

20200902_132440.jpg

20200902_131605.jpg

Opublikowano

Oo teraz rozumiem dziękuję bardzo

Opublikowano

Z tego co widze, center był tylko podłączony do wzmacniacza a nie tak jak piszesz do przednich głośników. 

Z kostki wzmacniacza zielony kabel z pin 1 i czarny kabel z pin2 idą na center. 

20200902_134155.jpg

Opublikowano (edytowane)

Wyczytalem tak w tym temacie 

A jeśli chodzi o moją kostkę wzmacniacza to w pinie 1 już siedzi kabel żółty z w pinie 2 dwa brazowe. Czyli mówisz żeby wyciągnąć te dwa piny i dołożyć po jednym kabelku?

Kostka:

IMG_20200902_135352.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie nie wyciągaj ich. To sa sygnał z radia i masa (patrząc na rozpiskę pinów u góry). Trochę sprzeczne te informacje. Jaką masz kostkę we wzmacniaczu? Ile ma pinów?

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano

Kostkę wysłałem wyżej niebieska 23 pionowa

Opublikowano

Ok. Czyli musisz podłączyć tak jak w tym wątku co znalazłeś. Tamtem schemat z pinami 1 i 2 dotyczył tylko wzmacniacza Bose. 

Opublikowano

Dobra rozumiem dzięki wielkie, a możesz tam sprawdzić u siebie jaki przekrój kabli? Czy takich info nie ma raczen

Opublikowano

Na tym schemacie pod system Bose jest 1,0mm². Innego schematu nie mam. 

20200902_142532.jpg

Opublikowano

Dobra to takie użyję dziękuję bardzo 

Opublikowano (edytowane)

Wypnij z czarnej kostki kabel szaro-niebieski (to jest podświetlenie wykorzystywane przy niefabrycznych radiach). Musisz natomiast podpiąć kabel zielono-niebieski na pin 3 i podłączyć to pod linię K we wtyczce OBD lub 23 pinie zielonej wtyczki licznika (i tak prowadzisz CANY do licznika) - bez może być problem z diagnozą po CAN.

Zasilanie wzmacniacza możesz wziąć z za radia ( tak jest chyba w ori). Do głośnika centralnego idą cienkie przewody, 1,0 mm2 będzie w zupełności wystarczający.

Do concerta należałoby też dołożyć odpowiedni wzmacniacz antenowy i antenę divesity 

Przy takiej zabawie z kablami trzeba było iść już w BOSE.

Edytowane przez bobikos
  • Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Bardzo słuszne uwagi dziękuję 

A co do Bose to masz rację. Mogłem go kupić ale już teraz za późno, wszystkie kable już ładnie pozwijane, może w przyszłości zabiorę się za bose jak to nie będzie wystarczające, chociaż audiofilem nie jestem więc raczej będzie ok :decayed: