Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i podłączenie lusterka fotochrom w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Możesz przeczyścić oba czujniki - z przodu i z tyłu lusterka. Po prostu wiem że standardowe lustro fotochromowe jak dostaje światłem po czujniku od np. jadącego z tyłu -się ściemnia. W tych z kilkoma czujnikami bardziej rozbudowanych może tu mieć też znaczenie ten drugi czujnik (np. różnica oświetlenia na zewnątrz) i może on służyć do kilku opcji.

Czujnik światła z przodu daje sygnał czy jest jasno czy ciemno aby np w dzień fotochrom się nie aktywował gdy słońce nam przyświeci od tyłu, albo aktywował w jakimś stopniu w zależności od tego czy na zewnątrz jest całkiem ciemno czy np tylko mrok.

Opublikowano

przemyłem wszystko i na razie jest dobrze :decayed: co prawda nie jeździłem za dużo wieczorem ale dało się wyczuć :decayed:

Opublikowano

O widzisz -to dobrze, może się uda że już nie będzie problemu. :wink:

Opublikowano

Witam,

Chcialem zamontowac sobie lusterko z automatem fotochrom z B5 do B6 pod "maly pierscien" czy to bedzie dzialac prawidlowo ?

chodzi mi o te cala kabloteke do modulu elektorniki

a) PIN 1 – długi przewód tak aby starczył do głównego włącznika świateł

B) PIN 2 – podłaczenie przewodu z PINem 6 w lampce podsufitowej (masa)

c) PIN 3 – długi przewód tak aby starczył do podłczenia z modułem centralnej elektryki

d) PIN 6 – podłączenie z PINem 1 w lampce podsufitowej.

e) PIN 4, PIN 5 zostawiamy wolne jako alternatywę dla rozbudowy o lusterka zewnętrzne fotochromowe ;)

czy to jest wtedy konieczne ?

Opublikowano

podłanczasz tylko pin1 +12,pin 2 - masa i pin 3 do światła wstecznego ,mostkujesz do kabelka od światłą wstecznego przy MCE lub MK

Opublikowano

to pin1 nie idzie do wlacznika swiatel ?

a pin 6 do 12v do lampki podsufitem ?

Opublikowano

jakbyś miał lustro z czujnikiem światła i robił clh to wtedy tak:wink: teraz też możesz podpiąć pod włącznik świateł pin1 lustra do pinu 1 włacznika , pin2 lustra do pinu 10 włącznika i funkcja fotochromu zacznie działać:wink:

Opublikowano

a co w przypadku kiedy wrzuce wsteczny lub wlacze swiatlo w kabinie, fotochrom powinien sie wylaczyc

tak tez bedzie ?

Opublikowano

pin 3 z lustra podłanczas do kabelka od wsteka, a pin 6 z lustra do lampki sufitu (na 1stronie masz opisane pod który pin)

Opublikowano

czyli sposob podlaczenia jest taki sam jak dla lusterek z b6 i b7 ??

i mam rozumiec ze beda dzialac tak samo jak w b6 i w b7 ?

Opublikowano

dokładnie:wink:

Opublikowano

Według mnie podłączenie czysto teoretycznie powinno wygladać tak

PIN 4 (wew lusterka) do PIN 7 w 10pinowej wtyczce sterownika w drzwiach kierowcy

PIN 5 (wew lusterka) do PIN 8 w 10pinowej wtyczce sterownika w drzwiach kierowcy

Podłaczenie dla drzwi pasażera analogiczne

A dalej to musiałbym widzieć jak wyglada płyta lusterka jakie ma PINy i zobaczymy co dalej może jakaś fotka pogladowa ;)

którędy pod kokpitem jest poprowadzona fabrycznie wiązka do wkładu pasażera??

te podłączenie nadal jest czysto teoretyczne ??

to podłączenie jest na zasadzie podania sygnału z lusterka wew. wprost do sterownika w drzwiach czy poprostu sterownik pełni tylko zwykłą funkcję przejścia 12v??

Opublikowano

u mnie cos chyba nie dziala :/

mam takie lusterko 4F0 857 511E 4PK

MCE 8E0 907 279 E

nie wiem jak to polaczyc zeby miec pelna funkcje fotochromu

czy mam kodowac MCE ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Rozkodowałem wlepke w książce serwisowej u siebie i wyszło mi, że powinienem mieć lusterko fotochrom wsteczne(mam zwykle), włącznik auto (rowniez zwykly) i CLH (mam zaślepkę). Stało się tak, ponieważ przednia szyba była wymieniana i ktoś zastąpił graty tańszymi - nie wiem czemu.

Wiecie może jak ma wyglądać oryginalna instalacja do fotochromu? We wtyczce 12pinowej lampki w podsufitce mam wszystkie przewody oprócz numeru 4 i 7. Powinna być tam jakaś dodatkowa kostka do podłączenia lusterka?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A czy lusterko wlasnie to foto bedzie pasowac do b5 przedlift na allegro znalazlem za 140 zl ma taki cienki plastik (tunel) ktory zaslania i prowadzi kable do podsufitki.

Opublikowano
A czy lusterko wlasnie to foto bedzie pasowac do b5 przedlift na allegro znalazlem za 140 zl ma taki cienki plastik (tunel) ktory zaslania i prowadzi kable do podsufitki.

będzie :kox:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, wczesniej posiadalem juz fotochoma u siebie w B6 podstawowego ale byl rozlany - efekt taki, ze lusterko bylo "normalne" ale na srodku byla plama zlota. Dzis zamontowalem takie samo lusterko kupione od kolegi z forum i to z kolei caly czas jest przyciemnione - kolor zloty. Wbijanie wstecznego nic nie zmienia. Lusterko caly czas ma ten sam wyglad. Czy to oznacza, ze lusterko jest uszkodzone czy tak ma byc? :)

Opublikowano

Zasłoń od przodu lusterka czujnik albo wjedź do garażu i zaświeć latarką w czujnik pod szybką lusterka, powinno się wtedy ściemnić (wyłączone lampki wewnątrz i wsteczny bo wtedy lusterko się nie ściemni). Moje lusterko jak padło to zrobił się lekko zielony kolor szkła.

Opublikowano

No wlasnie zaslanialem i swiecilem od przodu. Nic sie nie zmienia. Lusterko caly czas jest w kolorze jakby zlotym

Opublikowano

U mnie tak mniej więcej wyglądało padnięte lustro

DSC00087.JPG