Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i podłączenie lusterka fotochrom w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany przez moduły drzwi low czyli w moim przypadku z końcówką B fotochrom nie przechodzi ??

przybliżę ze słupka wychodzi fotochrom w 10 pinową kostkę pod pin 7 i 8 a w lusterku instalacji piny od fotochromu są pod 11 i 12 pinem

i przez moduł mi fotochrom nie przechodzi ??

pewnie dlatego że moduł low ?

Opublikowano
Może, sprawdź też czy nie wycieka płyn z lusterka. Czy na powierzchni lusterka u góry nie ma czasem zaznaczonego poziomu płynu.

---------- Post dopisany at 18:22 ---------- Poprzedni post napisany at 18:12 ----------

Lusterka wewnętrzne popodłączane, a co z zewnętrznymi?

Wiadomo, że z lusterka wewnętrznego idą dwa przewody po jednym na stronę lewą i prawą. We wkładzie lusterka zewnętrznego, fotochrom jest dwa piny do podłączenia.

Jeden na pewno z lusterka wewnętrznego a drugi?

Pewnie masa ale gdzie podłączana?

Obydwa przewody przechodzą przez sterownik drzwi przednich ale w jakie nr pinów?

A jak się popsuje to idzie to jakoś zrobić?? Czy podmianka tylko??

Tylko i wyłącznie wymiana na sprawne, niestety. Nie sądzę, żeby ktoś sprzedawał samo szkło.

---------- Post dopisany at 23:08 ---------- Poprzedni post napisany at 22:43 ----------

Pany przez moduły drzwi low czyli w moim przypadku z końcówką B fotochrom nie przechodzi ??

przybliżę ze słupka wychodzi fotochrom w 10 pinową kostkę pod pin 7 i 8 a w lusterku instalacji piny od fotochromu są pod 11 i 12 pinem

i przez moduł mi fotochrom nie przechodzi ??

pewnie dlatego że moduł low ?

Dokładnie, dobrze kombinujesz. W sterowniku z literką B poprostu nie ma pinów 7 i 8. Do wymiany sterownik drzwi. Potrzebny Ci sterownik HIGH czyli nr 8E1 959 801 lub 8E1 959 801E lub 8E1 959 801F lub 8E1 959 801G strona kierowcy i 8E1 959 802 lub 8E1 959 802E lub 8E1 959 802F lub 8E1 959 802G strona pasażera.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ważne żeby lusterko było do mocowania na "mały pierścień" - foto poniżej - lusterka o dużym otworze montażowym są przeznaczone pod montaż pod czujnik deszczu.

Czyli nieistotne jaką wersję MCE się posiada, jeżeli komuś zależy tylko na automatycznym ściemnianiu się?

Rozumiem, że lusterko dla MCE w wersji HIGH było z wyłącznikiem a dla wersji LOW bez, ale oby dwa na mały uchwyt?

Opublikowano
Ważne żeby lusterko było do mocowania na "mały pierścień" - foto poniżej - lusterka o dużym otworze montażowym są przeznaczone pod montaż pod czujnik deszczu.

Czyli nieistotne jaką wersję MCE się posiada, jeżeli komuś zależy tylko na automatycznym ściemnianiu się?

Wg opisu Barta http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b6-b7-modul-centralnej-elektryki-wlacznik-swiatel-czujnik-swiatla-clh-138327/ to ORI fotochrom był tylko z HIGH ale oczywiście da się go zrobić przy LOW podciągając zasilanie inaczej tylko że nie będzie się fotochrom wyłączał przy włączeniu wstecznego.

Rozumiem, że lusterko dla MCE w wersji HIGH było z wyłącznikiem a dla wersji LOW bez, ale oby dwa na mały uchwyt?

Nie, ja mam MCE HIGH i lusterko było bez wyłącznika. Te z wyłącznikiem były montowane dopiero pod koniec produkcji B6 i generalnie jest ich bardzo mało (używka nie do kupienia)

Opublikowano

chłopaki co może być z lustrem nie halo...mam lustro z b6 sam fotochrom.jest podłączone raczej dobrze i okazuje sie że od dłuższego czasu jak nie od załozenia bo to tez mozliwe nie działa.nie sciemnia sie.a wogóle nie widać żeby sie w środku rozlało.poprzednie przestało działać bo pod światłem było widać że w środku cos sie rozlało a w tym nawet plamki nie widać ani na krawędziach.i całe jest jak sie na nie spojrzy lekko brązowe a to raczej norma.nie wiem co jest grane

Opublikowano

Moje jak padło to też nie było nic po nim widać, żadnych plam itp, natomiast całe szkło zrobiło się trochę zielonawe.

Opublikowano

no u mnie nie wiem czy jest zielonawe...chyba bardziej brązowe...cholera jak i te padło to juz drugie lusterko:kwasny:

Opublikowano

Koledzy chcę jutro montować u siebie lusterko Fotochromatyczne.

Kupiłem lusterko czarne bez włącznika AUTO. Powiedzcie mi takie rzeczy:

1.Które piny muszę podpiąć i gdzie je podpiąć jeśli interesuje mnie tylko ściemniające się lusterko?

Opublikowano

w lusterku pi 1 zasilanie (podłącz z pinu 1 włącznika świateł ) pin2 masa (podłącz z pinu 10 włącznika świateł):wink:

Opublikowano

Panowie a co może być nie tak jak lustro raz mi się ściemnia, raz rozjaśnia i tak cały czas ?

Opublikowano

Prawdopodobnie masz coś z czujnikiem nie tak. Spróbuj go przeczyścić np. spirytusem, choć raczej to nic nie da jak czujnik zbzikował.

Opublikowano
Prawdopodobnie masz coś z czujnikiem nie tak. Spróbuj go przeczyścić np. spirytusem, choć raczej to nic nie da jak czujnik zbzikował.

a gdzie dokładnie ten czujnik się znajduje ? muszę odczepić lusterko ?

może głupie pytanie ale nie miałem z tym wcześniej styczności :kwasny:

Opublikowano

Nie musisz odczepiać. Czujnik masz z przodu lusterka, zależy jakie posiadasz, jak zwykłe od B6 to jest na środku. A jak z wyłącznikiem to czujnik jest obok wyłącznika, z tego co się orientuję to drugie okienko analogiczne jak dioda. Fotochrom działa na zasadzie dostania mocnego światła na czujnik, który to powoduje ściemnienie lustra.

Opublikowano

mam takie :

img6193ir.jpg

to zacznę od przeczyszczenia tych 2 okienek :decayed: może faktycznie jest zabrudzone bo wcześniej było wszystko ok :whistling: myślałem że on działa na trochę innej zasadzie ale już wyprowadziłeś :wink:mnie z błędu

Opublikowano

Wystarczy jedno okienko przeczyścić to z czujnikiem (nie pamiętam czy po prawej czy lewej, bo ja nie mam tego-ale to w którym nie świeci się dioda), jeszcze w tym jest czujnik światła z przodu-a właściwie z tyłu lusterka(przeważnie pod CLH/DRL), może i jego też przeczyść.

Lecz jeśli czujnik by padł to nic nie da, tylko jakiś elektronik pomoże.

Opublikowano

świeci się dioda po lewej stronie :wink: u mnie jest CLH :wink: tylko z przodu wyczyścić to jak ?

zobaczę jutro co pomoże przeczyszczenie tych diod.

Opublikowano

Możesz przeczyścić oba czujniki - z przodu i z tyłu lusterka. Po prostu wiem że standardowe lustro fotochromowe jak dostaje światłem po czujniku od np. jadącego z tyłu -się ściemnia. W tych z kilkoma czujnikami bardziej rozbudowanych może tu mieć też znaczenie ten drugi czujnik (np. różnica oświetlenia na zewnątrz) i może on służyć do kilku opcji.

Opublikowano

ja osobiście jestem w tym zielony więc pytam znawców :decayed:

Opublikowano

Raczej fanatyków :grin: Przeczyść, zobacz -może coś pomoże. A jak nie, to może inni będą mieli jakieś rozwiązanie tego problemu ściemniania i rozjaśniania przez cały czas.

Opublikowano

jutro zerknę czy czyszczenie coś da :wink: dzięki za pomoc :hi: