Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zamiana radia na nie-ori. Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym prosić o pomoc w podłączeniu nie oryginalnego radia, ponieważ mam problem z kabelkami. 

>Chcę przejść z tego(stare radio):

spacer.pngspacer.png

>Na to (z takimi kabelkami):

spacer.pngspacer.png

Szukajka nie pomaga, poradniki na yt też :co: Czy jest jakaś przejściówka, którą muszę coś złączyć? Proszę o pomoc.

Jedyne co znalazłem to numery pinów. Według nich jak podłączyłem to i tak nie działało. Stąd mój problem. Pozdrawiam

Opublikowano

Jaki to model radia? Często można kupić gotowe adaptery,lub samemu zrobić. Pamiętaj że grzechem jest ruszanie oryginalnej wiązki radia ?

Opublikowano
  • Autor

@pila24 oryginalne to ori chorus jeszcze na kasety :kox: a nowe to vordon ht877bt

Opublikowano

Pokaż rozpiske zasilania. Standardowo trzeba dać zasilanie po włączonym zapłonie i stałe +12v dla pamięci. A masz pewnie stale tam gdzie ma być po zapłonie  i brak + 12v stałego.

Opublikowano
  • Autor

@pila24 Próbowałem sam to ogarnąć po rozpisce ale nie zadziałało. Pomyślałem że właśnie może jest jakaś przejściówka, którą muszę mieć :co:

spacer.png

Opublikowano

Można zrobić przejściówkę pod zasilanie (pin 5 z ori wtyczki pod pin 1),do tego +12v po zapłonie pod pin 5. Pod pin 2 można się wpiąć  iluminacją z zapalniczki. Więc nie będzie p&p,jakąś małą rzeźbę trzeba zrobić ale ważne by nie ruszać ori wtyczek tylko wszelkie zmiany w adapterze zrobić.  

Opublikowano
  • Autor

@pila24 czyli gotowej wtyczki nie ma rozumiem? Ok. Powiedz mi proszę jeszcze co z resztą kabli np. Głośnikowe bo pasować w to samo miejsce w nowym radiu nie będą na 100%. Mają też inne kolory niż te przy nowym adapterze więc skąd mam widzieć, który ori to który ?

Opublikowano

Masz system aktywny czyli wzmacniacz i tubę w bagażniku? Myślę, że raczej nie.

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 nie mam aktywnego. 

Opublikowano

Masz tylne głośniki? Chyba raczej nie bo brakuje w brązowej wtyczce kabli.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 również nie mam. A chciałbym 

Opublikowano

To musisz głośniki dołożyć, podciągnąć kable do radia i wpiąć w oryginalną brązową kostkę na puste piny zgodnie ze standardem ISO. Kup sobie taką przejściówkę i wepnij do niej oryginalne kostki tą czarną i brązową żeby nie niszczyć ori wiązki. Drugi koniec wepnij  do nowego radia.

ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro za 11,71 zł - Kostka ISO rozłączane plus VW SKODA OPEL AUDI SEAT...

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 dobra, zamówiłem tę kostkę ISO. Jak przyjdzie, podłączę, spróbuję to ogarnąć i napisze. Dzięki bardzo za pomoc! Wielki plusik dla Was za pomoc!

Opublikowano

Możliwe, że będziesz musiał w tej przejściówce zamienić miejscami kabel czerwony z żółtym miejscami (mają rozpinane złącza więc to nie problem) żeby radio zapamiętywało stacje radiowe i godzinie po wyłączeniu zapłonu ale to zobaczysz jak podłączysz. Jaką masz oryginalną wtyczkę antenową? Potrzeba bedzię do niej ewentualnie też przejściówkę i dodatkowo separator antenowy bo nowe radio nie wyszuka żadnej stacji radiowej.  Należy też dodać, że nawet z separatorem jakość odbioru radia na nie OEM odbiorniku będzie zawsze gorsza niż z oryginalnym radiem, to tak dla informacji. 

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 co do anteny to sprawę ogarnąłem, tj. zamówiłem przejściówkę razem z separatorem. Wiedziałbym czy łapie zasięg jakby mi się włączyło chociaż to nowe radyjko :grin: Jak przyjdzie mi ta przejściówka ISO to ogarnę akcję, sprawdzę, pokombinuję i dam znak czy działa wszystko czy też nie :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Aktualizacja tematu. Po podłączeniu przejściówki ISO radio się nie uruchamia. 

Sprawa wygląda tak, że:

> ORI brązowy(8) (masa) -> podłączam go z czarnym (masa)

pod spodem jest kabel:

> ORI czerwono-niebieski(7) -> podłączam go z czerwonym 

i wychodzi jeszcze z ORI radia kabel jasno-zielony(?), też dwu kolorowy, z pin nr 3 a w nowym radiu nie mam wejścia na tego pina.

concertcd_wpqsaeh.gif(na obrazku to pin A3)

Z opisu wynika, że jest to K-Bus, czyli łączenie komputera z radiem ale to chyba nie powinno mieć znaczenia do włączenia radia :co:

Z kostki ISO idzie jeszcze kabel żółty, który powinien być podłączony a nie jest, ponieważ w ORI radio nie wychodzi żaden pin z tego miejsca :eusathink:

Co zauważyłem jeszcze. Chciałem sprawdzić czy ORI radio odpali się przez ISO - nie odpaliło się. ORI radio nie odpala się bez kostki C, tak powinno być? Czy to może mieć jakieś znaczenie, dlaczego nie chce mi się włączyć nowe radio?

Opublikowano

W ori kostce brakuje po prostu +12V po stacyjce (ACC) dlatego się nie załącza. Oryginalne radio dostawało sygnał po szynie Can do załączaniania sie (ori kostka C). K-Bus (A3) to kabel do diagnozowania radia. 

Pozostają 3 wyjścia:

1. Najprostsze ale takie sobie, zmostkowanie stałego 12V z ACC. Radio wtedy trzęba za każdym razem przyciskiem manualnie włączać i wyłączać. Po wyciągnięciu kluczyka nie gaśnie.

2. Dociągnięcie do kostki +12V po zapłonie (ACC) np: ze stacyjki 

3. Dokupienie emulatora Can-Bus i wpięcie go między kostki. Generuje on na podstawie sygnału can-bus napięcie +12V ACC. 

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 dzięki za odpowiedź.

W takim razie 1 sposób odpada, 2 - mógłbym spróbować jeśli wytłumaczysz dokładnie jak to najlepiej zrobić. A 3 sposób zostaje na samym końcu jak sobie nie poradzę z 2 :facepalm::lol:

Opublikowano

Najprościej i najmniej rozbierania będzie podciągnięcie ACC z zegarów, lub panelu klimy.

Kluczyk oczywiście wyciągnięty ze stacyjki zanim cokolwiek zaczniesz przy tym działać. 

Zegary:

Masz tam 2 kostki zielona i niebieska. W kostce niebieskiej na pinie nr. 22 jest tzw. S-Kontakt czyli 12V po stacyjce. Żeby wyciągnąć zegary musisz najpierw opuścić kierownice na max w dół, wyszarpnąć energicznym ruchem do siebie dolną plastikową listwę pod zegarami (ta ze skają zachodzącą na kolumne kierownicy). Pod listwą są 2 śruby mocujące zegary. Następnie wypinasz najpierw jedną później drugą kostkę. Sa zaryglowane klamrą, którą należy podważyć i odchylić do góry). Wpinasz się w ten kabel na pinie 22 i puszczasz ho do radia na kontakt oznaczony ACC na naklejce nowego radia. 

Ten gruby niebiesko-czerwony (stałę  +12V) musi zgodnie ze schematem nowego radia być podpięte na pin A1 nowego radia więc musisz w tym adapterze co dokupiłeś przepiąć czerwony z żółtym z tego co widzę. Sprawdź dokładnie. 

Panel klimy:

Wypinasz panel klimy lub jak dasz radę kostkę z tyłu,  wypinasz 16 pinową kostkę opisaną jako D. Tam siedzi w niej na pinie nr. 9 czarno-czerwony kabel (też S-Kontakt), wpinasz się w niego i ciągniesz do radia na ACC. 

20201017_143336.jpg

20201017_144105.jpg

20201017_150734.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Z tego co widzę po twoich zdjęciach to posiadasz oryginalnego suba i wzmacniacz w bagażniku, poszukaj dobrze. Więc jeśli chodzi o głośniki to potrzebny adapter i będzie grać. Jeśli chodzi o uruchomienie radia to jak już kolega napisał taniej podciągnąć plus po stacyjce z klimy niż kupować dekoder CAN.