Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zamiana radia na nie-ori. Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

@Yarokot, jak ogarnę temat z radiem to zacznę przygodę z tylnymi głośnikami. Na razie nie wiedziałbym za co tam się zabrać i gdzie te wtyczki włożyć :grin::guma:

Opublikowano

Jak nie ogarniesz tematu to mam dekoder magistrali CAN do podłączenia niefabrycznych jednostek. Leży to w ofertach. Miałem chinola w poprzedniej B6.

https://a4-klub.pl/offers/offer/21478-adapter-can-bus-do-audi-a2-a3-a4-a6/

Mogę Ci to za 100 PLN oddać.

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1w kostce D nie mam czarno-czerwonego kabla. Jedynie czerwono-niebieski, to ten? Jest grubszy niż reszta raczem z kablem obok, brązowym-równie grubym.

spacer.png

/edit. 

Podłączyłem do tego czerwono-niebieskiego i działa :banan:Stawiam piwo ? @Muskel1

Aczkolwiek radio nie wyłącza się po wyciągnięciu kluczyka ? jak sobie z tym poradzić? 

Edytowane przez altruistic

Opublikowano
  • Autor

@Yarokot o jakim adapterze mówisz do tych głośników? ? 

Opublikowano

Wpiąłeś do stałego plusa, dlatego nie gaśnie po wyłączeniu stacyjki. Masz miernik?

Wypnij kostkę C z panelu klimy i tam na pinie nr.13 (kabel żółto-czarny) powinno być też napięcie po stacyjce. Sprawdź miernikiem zanim się wepniesz. 

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 okej, jutro sprawdzę czy jest napięcie w tym pinie 13 z kostki C. To żeby radio było uzależnione od kluczyka - to nie może być stały + , dobrze rozumiem?

Opublikowano

Radio potrzebuje 2 źródła napięcia. Pierwsze jest stały plus 12V, który jest głównym źródłem napięcia i jednocześnie służy do podtrzymywania pamięci radia (ustawień, zapisanych stacji radiowych, daty, godz.itp). Drugie źródło napięcia to te 12V po stacyjce, służy to tylko do załączania i wyłączania radia. Dopuki jest na tym przewodzie napięcie radio pozostaje włączone. Gdy go nie ma radio wyłącza się. 

W elektryce pojazdowej mówimy o zacisku 30 gdy jest stałe napięcie 12V z akumulatora.

Napięcie po stacyjce to zacisk 15 (też S-Kontakt) 

Radio musi być podpięte pod oba zaciski i masę (zacisk 31) by ruszyło. 

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 rozumiem. W moim przypadku ISO A1 to stały plus 12V, a drugie - 12V po stacyjce myślałem, że podłączyłem je właśnie dziś pod ACC z kostki D z klimy jak radziłeś. Czyli zacisk 15 rozumiem jest w innym miejscu. 

Jutro sprawdzę tak jak mówisz kostkę C i pin nr 13, może tam będzie 12V po stacyjce :thumbup1:

Opublikowano

Dokładnie, pomyliłem roczniki:facepalm: Nie masz w kostce D tak jak pisałem tego zacisku 15. W kostce C powinien być zgodnie ze schematem na pinie 13 (jeżeli tym razem dobrze widziałem). Przepraszam za zmylenie:hi:

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 spoko luz, nie ma problemu, jutro to ogarnę. I tak jesteś szefem za wzorową pomoc :drinks: ukłony i do usłyszenia jutro :cool1:

Opublikowano

No działaj, jak nie to podciągniemy z zegarów ale powinno działać. Podświetlenie radia możesz tak jak kolega @pila24 wyżej pisał podciągnąć z (podświetlania) zapalniczki przy okazji i dać je na pin opisany A2 ill w nowym radiu.:hi:

Opublikowano
  • Autor

Witaj. Zdaje się, że wszystko gra. Radio się uruchamia i wyłącza wraz z kluczykiem. Dzisiaj 4h przerabiałem z 1 din -> 2 din :heat: ale w końcu się udało :yeee: Podświetlanie przycisków nie wiem skąd ale mam i działa jak należy :grin:

W niedalekiej przyszłości pozostaje mi ogarnąć kwestię tylnych głośników wraz z subwooferem. Do tego potrzebna mi taka przejściówka zgadza się?:

ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro za 39,99 zł - Audi A3 A4 A6 A8 TT tylne głośniki NAJLEPSZY m001 (7681835527). Allegro.pl - Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących!

Opublikowano

No ale masz w ogóle głośniki z tyłu, wzmacniacz i tubę?

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 tak, wszystko jest lecz nie działa 

Opublikowano

No to tak, potrzeba ten adapter żeby tył uruchomić. 

Tak w ogóle wystarczyłaby Tobie taka przejściówka bo nowe radio ma już chinch (RCA) z tyłu.

Ten Adapter, który wrzuciłeś ma dodatkowo High/low konwerter, który ma dodatkowo funkcję wzmocnienia sygnału, idącego na wzmacniacz z tyłu. Bez tego konwertera też będzie działało bo sygnał wychodzący z radia przez chinch jest już dostosowany do wzmacniaczy.

WWW.EBAY.DE

Finden Sie tolle Angebote für AUDI Aktivsystem Adapter MINI-ISO Stecker 20-polig 4...

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Ok. To zamawiam i odezwę się jak przyjdzie :wink: Dzięki bardzo!

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 ta przejściówka, którą wrzuciłeś to... w niej główna kostka to moja ORI czarna ta szeroka? 

Opublikowano

Tak, ta szeroka czarna. To jest mini-iso sterująca wzmakiem. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 rozumiem, że na naszym Polskim odpowiedniku to ten produkt? :grin:

ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro za 14,99 zł - Adapter Audi VW Skoda Mini ISO 4x RCA BOSE NOKIA (6715087257). Allegro.pl - Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących!

Opublikowano

Tak, ten sam tylko końcówki chinch ma 90°

Jedynie co trzeba się z tym liczyć, że bez tego modułu z Twojego linka nie będziesz miał ewentualnie regulacji poziomu głośności tylnych głośników bo z tego co widzę, Twoje nowe radio ma tylko 2 wyjścia chinch (prawa i lewa strona) czyli najprawdopodobniej tylko przód. Możliwe, że gdziesz w ustawieniach radia jest regulacja głośności sygnału line-out. Musisz sprawdzić zanim kupisz. Jeżeli nie ma w radiu regulacji poziomu głośności line-out to lepiej kup ten, który Ty wstawiłeś, będziesz mógł lepiej dostroić.