Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kamera cofania w Audi A4 B9 nie reaguje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Teraz kodowanie jest ok. Zarygluj auto pilotem na 15 min, poczym sprawdź, czy działa.

Wciąż nie działa. Jeszcze chciałem się upewnić czy dobrze połączyłem się z kanałami kominikacji, tzn ja odsloniłem trochę izolacji z kabla 12 szarego i 30 pomaranczowego i do tej odslonietej części przylutowałem odpowiednio pomarańczowo/fioletowy i pomarańczowo/brązowy. Nie przecinałem tych poprzednich kabli. Czy tutaj nie popełniłem błąd w sztuce?

Opublikowano

Kolory i pny się zgadzają. 

Nie wiem w jakim stopniu połączenie/miejsce lutowania przeprowadzone są prawidłowo.

Może tam gdzieś nie łączy lub w adaptacjach coś źle zmieniłeś.

Opublikowano

Na ostatnim auto-scanie masz widoczny błąd "Kamera wsteczna -- Stan: Niezarejestrowany" Jesteś pewny, że dodałeś w sterowniku Gateway kamerę do listy urządzeń?

Screenshot(423).png.f4ae953cada4b38ace1e80c0298216a5.png

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
3 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Na ostatnim auto-scanie masz widoczny błąd "Kamera wsteczna -- Stan: Niezarejestrowany" Jesteś pewny, że dodałeś w sterowniku Gateway kamerę do listy urządzeń?

Screenshot(423).png.f4ae953cada4b38ace1e80c0298216a5.png

Niee. Z wcześniejszych Twoich wpisów w tym wątku rozumiałem że to jest konieczne tylko w przypadku systemu z kamerami 360. Dodać 19 6c kamera wsteczna

Opublikowano

Zaznacz. 

Opublikowano
59 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Zaznacz. 

Zaznaczyłem. Wchodziłem do modułu kamery cofania. Zero błędów. Zresetowałem MMI, wciaz nie działało. Czekam te 15 min 

IMG_20240818_154003.jpg

Opublikowano

Albo adaptacje albo wiązka.

Opublikowano
28 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Albo adaptacje albo wiązka.

Jak sprawdzić czy kamera ma zasilanie?

Opublikowano

Na przewodzie zasilającym kamerę.

Opublikowano
3 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Na przewodzie zasilającym kamerę.

Mam już to w klapie poskładane. A czy to ma sens skoro łączę się do modułu kamery bez żadnych błędów?

Opublikowano

Skoro jest na scanie to raczej dostaje zasilanie.

Opublikowano
15 godzin temu, MTBXC napisał(a):

Mam już to w klapie poskładane. A czy to ma sens skoro łączę się do modułu kamery bez żadnych błędów?

no jezeli robiles zgodnie z instrukcja to dziwne ze nie dziala. Patrzyles tez na filmik yt bogdana?

Zasilanie brales z lewej strony bagaznika? przewodami szedles pod tylnym siedzeniem (tam tez wpiecie z tego co pamietam) i potem do schowka nad nogami pasazera tak?

Opublikowano
2 godziny temu, Koalakm napisał(a):

no jezeli robiles zgodnie z instrukcja to dziwne ze nie dziala. Patrzyles tez na filmik yt bogdana?

Zasilanie brales z lewej strony bagaznika? przewodami szedles pod tylnym siedzeniem (tam tez wpiecie z tego co pamietam) i potem do schowka nad nogami pasazera tak?

Tak. Kable już wszystkie posprawdzałem. Moduł kamery odpowiada w VCDSie bez błędów. Błąd zaś wyrzuca w module Asystenta parkowania. Ja mam wyłącznie parktronic tył i hak elektryczny. Może tam trzeba jakaś adaptację bądź kodowanie przeprowadzić? @Muskel1

Opublikowano
2 minuty temu, MTBXC napisał(a):

Tak. Kable już wszystkie posprawdzałem. Moduł kamery odpowiada w VCDSie bez błędów. Błąd zaś wyrzuca w module Asystenta parkowania. Ja mam wyłącznie parktronic tył i hak elektryczny. Może tam trzeba jakaś adaptację bądź kodowanie przeprowadzić?

no ja akurat mam parktronic przod i tyl ale haka nie mam, natomiast zadnych problemow z tym nie mialem - zrobilem zgodnie z instrukcja i tyle.

Niestety w takich przypadkach pozostaje sprawdzenie kazdego z kabelkow czy aby na pewno sa wpiete we wlasciwie miejsca, wlasnie koniecznie zweryfikowanie ponownie zasilania (wiele mielismy juz tu na forum przypadkow ze na pewno dobrze a na koncu sie okazywalo ze pomylony kabel, albo nie docisniety itp).

Opublikowano
11 minut temu, MTBXC napisał(a):

Błąd zaś wyrzuca w module Asystenta parkowania. J

B9 nie ma osobnego sterownika do asystenta parkowania. Co masz na myśli? Jakie błędy i gdzie?

Wrzuć mapę adaptacji sterownika 5F.

Opublikowano
26 minut temu, Muskel1 napisał(a):

B9 nie ma osobnego sterownika do asystenta parkowania. Co masz na myśli? Jakie błędy i gdzie?

Wrzuć mapę adaptacji sterownika 5F.

Jak tą mapę adaptacji wygenerować? Przesyłam autoscan z błędami i logi od adaptacji. Niedawno zmieniłem z terminala 15 na modul komfortu ale to wciąż nie pomogło. 

IMG_20240819_105130.jpg

Log-PONIEDZIALEK-WAUZZZF41HA134773-163371km.txt Log-ADAPTACJE-WAUZ1777772373323.txt Log-ADAPTACJE2-WAUZZZF41HA134773-163371km.txt

Opublikowano

Na zdjęciu masz błąd niepoprawnego kodowania w kamerze na przedniej szybie, a nie asystenta parkowania. Co tam zmieniałeś?

Wrzuć pełną mapę adaptacji sterownika 5F (tzw. adpmap) - tak jak na poniższym filmiku, tylko że mapę samych adaptacji, a nie wartości mierzonych.

https://www.youtube.com/watch?v=XEeYdj7yyRk

Dodatkowo w sterowniku kamery 6C musisz deaktywować bit 1 w bajcie 4, bo masz tam zakodowane pod 8 czujników, a masz tylko 4.

Opublikowano
24 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Na zdjęciu masz błąd niepoprawnego kodowania w kamerze na przedniej szybie, a nie asystenta parkowania. Co tam zmieniałeś?

Wrzuć pełną mapę adaptacji sterownika 5F (tzw. adpmap) - tak jak na poniższym filmiku, tylko że mapę samych adaptacji, a nie wartości mierzonych.

https://www.youtube.com/watch?v=XEeYdj7yyRk

Dodatkowo w sterowniku kamery 6C musisz deaktywować bit 1 w bajcie 4, bo masz tam zakodowane pod 8 czujników, a masz tylko 4.

Hurra. Działa. Wystarczyło odznaczyć ten BIT w sterowniku Kamery

Opublikowano
12 minut temu, MTBXC napisał(a):

Hurra. Działa. Wystarczyło odznaczyć ten BIT w sterowniku Kamery

no teraz biegnij po flaszke dla Muskela w podziekowaniu za jego pomoc i cierpliwosc... bo zes widac tam pokodowal...

Opublikowano

Myślę, że z takimi kodowaniami już kupił tę kamerkę.

Edytowane przez Muskel1