Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 1.9 TDI PD] Który 1.9TDI wybrać w B7 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Moglibyście powiedzieć mi który 1.9 TDI (chodzi o oznaczenie silnika i różnice między nimi oraz o to czy 1.9 TDI PD jest lepszy czy gorszy od 1.9 TDI PD e) jest lepszy? Na co zwrócic uwagę przy zakupie takowej jednostki i co jest bolączkami tych silników, żeby wiedzieć z jakimi kosztami się oswoić.

Pozdrawiam! 

Opublikowano

Oglądaj auta (oferty) a nie silniki, potem zadawaj pytania czy to jedzie czy to łupa 

Opublikowano

Jakbyś się troszkę po forum rozejrzał to jest taki troszkę temat o silnikach pd , co prawda głównie tam mowa o spalaniu ale też między wierszami można coś znaleźć sensownego i interesującego.

Wszystkie pd mają chyba jedną wadę a mianowicie pompki a właściwie ich uszczelnienie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.11.2020 o 20:57, Kwiotek13 napisał:

Cześć, 

Moglibyście powiedzieć mi który 1.9 TDI (chodzi o oznaczenie silnika i różnice między nimi oraz o to czy 1.9 TDI PD jest lepszy czy gorszy od 1.9 TDI PD e) jest lepszy? Na co zwrócic uwagę przy zakupie takowej jednostki i co jest bolączkami tych silników, żeby wiedzieć z jakimi kosztami się oswoić.

Pozdrawiam! 

W B7 z 1,9 TDI wychodził na pewno BRB w dwóch wersjach z DPF-em i przygotowany do montażu DPF-a , być może na początku montowali jeszcze BKE ale głowy nie dam :)

BKE na pewno były fabrycznie  bez DPF-a , poza tym to praktycznie takie same silniki ( na pewno różnią się wałkiem rozrządu który musi być inny do obsługi DPF-a ).

Oczywiście jak zależy Ci na bezproblemowej eksploatacji to bierz taki co z fabryki wyjechał bez DPF-a :whistling:

Opublikowano
33 minuty temu, piotrsob1 napisał:

W B7 z 1,9 TDI wychodził na pewno BRB w dwóch wersjach z DPF-em i przygotowany do montażu DPF-a , być może na początku montowali jeszcze BKE ale głowy nie dam :)

BKE na pewno były fabrycznie  bez DPF-a , poza tym to praktycznie takie same silniki ( na pewno różnią się wałkiem rozrządu który musi być inny do obsługi DPF-a ).

Oczywiście jak zależy Ci na bezproblemowej eksploatacji to bierz taki co z fabryki wyjechał bez DPF-a :whistling:

Ja osobiście założyłem wałek od BKE i do BRB nie ma żadnej róznicy w pracy i czy z dpf czy bez niego to i tak będzie pasował.

Opublikowano
6 minut temu, marcy007 napisał:

Ja osobiście założyłem wałek od BKE i do BRB nie ma żadnej róznicy w pracy i czy z dpf czy bez niego to i tak będzie pasował.

Jak założysz wałek od BKE do BRB z DPF-em to na pewno nie będzie działała aktywna regeneracja DPF-a ( ten wałek nie obsługuje dotrysku regeneracyjnego ). Różnice w dawkowaniu paliwa muszą być , bo krzywki napędzające pompowtryskiwacze maja w tych wałkach inne profile także w pozostałych swoich częściach, ale mogą być one na tyle niewielkie że są na oko i ucho niezauważalne  :)

Opublikowano

Mierzyłem te walki i mają takie same krzywki itd jeżdże już 10 tyś i nic sie nie dzieje. Słyszałem to już z tym dotryskiem alo to ściema bke brb mają wiekszy skok na krzywce pompowtrysku niż poprzednie wersie w b6.

Opublikowano
Godzinę temu, piotrsob1 napisał:

Jak założysz wałek od BKE do BRB z DPF-em to na pewno nie będzie działała aktywna regeneracja DPF-a ( ten wałek nie obsługuje dotrysku regeneracyjnego ). Różnice w dawkowaniu paliwa muszą być , bo krzywki napędzające pompowtryskiwacze maja w tych wałkach inne profile także w pozostałych swoich częściach, ale mogą być one na tyle niewielkie że są na oko i ucho niezauważalne  :)

Mierzyłem te walki i mają takie same krzywki itd jeżdże już 10 tyś i nic sie nie dzieje. Słyszałem to już z tym dotryskiem alo to ściema bke brb mają wiekszy skok na krzywce pompowtrysku niż poprzednie wersie w b6.

Opublikowano
2 minuty temu, marcy007 napisał:

Całkowita wysokość krzywek napędzających pompki jest taka sama w obydwóch wałkach , niezależnie czy są do DPF-a czy nie :decayed:

Różnią się profilem tych krzywek , w wałkach do DPF-a krzywka jeszcze napędza pompkę po GMP tłoka , w tym zwykłym już nie ...:P

Masz silnik z DPF-em ?

Opublikowano

Tak z dpf. Dobra znajdź  mi wałek np na Kolbensmitch  do wersi BKE do wersi BRB bez DPF i do wersi z BRB  z DPF 

Opublikowano
4 minuty temu, marcy007 napisał:

Tak z dpf. Dobra znajdź  mi wałek np na Kolbensmitch  do wersi BKE do wersi BRB bez DPF i do wersi z BRB  z DPF 

Jak napisałem wcześniej BRB wychodziły w dwóch wersjach, z DPF-em i przygotowane do jego montażu , obie miały ten sam wałek przygotowany do instalacji DPF-a ...

Postaram się znaleźć numery ori wałków do BRB i BKE..

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Po sprawdzeniu muszę zwrócić honor... :notworthy:

BKE i BRB mają takie same wałki i są przystosowane do obsługi DPF-a :facepalm::whistling:

Nie przystosowane były w AWX-ie i AVF-ie i AVB...

W pierwszych BPW były takie same jak w BKE ,BRB, później coś w nich zmodyfikowano ...

Bez nazwy1.jpg

Bez nazwy2.jpg

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • 038109101AF dla BKE i BRB

• 038109101AF dla BPW

do nr 8E-6-157-478 automat

do nr 8E-6-155-522 manual

• 038109101AH dla BPW

od nr 8E-6-157-479 automat

oo nr 8E-6-155-523 manual

Opublikowano
5 minut temu, piotrsob1 napisał:

Po sprawdzeniu muszę zwrócić honor... :notworthy:

BKE i BRB mają takie same wałki i są przystosowane do obsługi DPF-a :facepalm::whistling:

Nie przystosowane były w AWX-ie i AVF-ie i AVB...

W pierwszych BPW były takie same jak w BKE ,BRB, później coś w nich zmodyfikowano ...

Bez nazwy1.jpg

Bez nazwy2.jpg

Dzięki z odpowiedź i za wytwałość pomocy na forum może to posłuży innym :) 

Opublikowano
2 minuty temu, kamil-vag napisał:
  • 038109101AF dla BKE i BRB

• 038109101AF dla BPW

do nr 8E-6-157-478 automat

do nr 8E-6-155-522 manual

• 038109101AH dla BPW

od nr 8E-6-157-479 automat

oo nr 8E-6-155-523 manual

No już strzeliłem baranka jeden post wyżej :D

Starość nie radość , wiedziałem że dzwoni tylko nie wiedziałem w którym kościele :grin:

A jeszcze pól godziny temu dał bym sobie co nieco odciąć , taki byłem pewny siebie :P

Opublikowano
2 minuty temu, marcy007 napisał:

Dzięki z odpowiedź i za wytwałość pomocy na forum może to posłuży innym :) 

No jak to mówią nie myli się ten co nic nie robi :D

Sorry że Ci podniosłem ciśnienie ... :hi::notworthy:

Opublikowano
2 minuty temu, piotrsob1 napisał:

No jak to mówią nie myli się ten co nic nie robi :D

Sorry że Ci podniosłem ciśnienie ... :hi::notworthy:

Nie podiosłś mi ciśnienia bo akurat biore leki na nadciśnienie. Pozdrawiam.;)

Opublikowano
11 minut temu, marcy007 napisał:

Nie podiosłś mi ciśnienia bo akurat biore leki na nadciśnienie. Pozdrawiam.;)

No to piona, ja też biorę na nadciśnienie, jak i garść innych cukiereczków na inne schorzenia ... :decayed::whistling: