Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kupiłem kradzione auto od autoryzowanego dealera?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów.Zwracam się o pomoc,być może jest tu ktoś kto mógłby mi podpowiedzieć co najlepiej w mojej sytuacji zrobić
Opiszę po krótce jak wygląda sprawa.
Ok.2miesiące temu kupiłem wymarzoną A6.Zakupu dokonałem u autoryzowanego dealera jako auto używane z programu das welt auto.Dziś do drzwi zapukała Policja z wiadomością,że zabierają auto bo widnieje one od 2019r.w Niemczech jako "utracone".Dodam,że auto było już zarejestrowane w Pl przez poprzedniego właściciela(od 2018r.) jak i następnie przezemnie.
Przed kupnem wykupiłem raport DNA i wszystko ok.Auto posiada komplet dokumentów i kluczyków jak również było sprawdzane przed zakupem przez dealera.
O co tu chodzi??
Pozdrawiam i liczę na pomoc

Opublikowano

Co Ci dealer odpowiedział ?

Opublikowano
  • Autor

Póki co sprawa jest świeża więc zgłębiają temat.Odpowiedział tylko żebym się nie martwił bo jestem stroną trzecią,że oni to auto też sprawdzali i było ok i że na to jest ścieżka żeby to załatwić jutro mają się odezwać.Masakra nigdy bym się tego nie spodziewał.

Opublikowano

Dealer to salon Audi? Czy jakiś wolny komis/handlarz?

Opublikowano
  • Autor

To autoryzowany dealer vw.Po prostu wziąłem od nich auto,które poprzedni właścicel zostawił w rozliczeniu.

Opublikowano

25 lat temu miałem taka sama sytuacje, po 1.5 roku oddali auto :facepalm:

Opublikowano

Więc dali ciała przy kupnie. Nic się nie martw. Będzie im zależało na tym żebyś nie poniósł strat przy tym. Będzie to leżało w ich interesie żeby sprawa nie była nagłośniona. Jak centrala VW w De się o tym dowie, że w ich imieniu sprzedają skradzione pojazdy z miejsca licencje stracą. Będą więc łożyli starań by sprawę załatwić polubownie. Szoda, że musiałeś czegoś takiego doświadczyć. Głowa do góry i czekaj jak się rozwinie. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
13 minut temu, Dev napisał:

25 lat temu miałem taka sama sytuacje, po 1.5 roku oddali auto :facepalm:

Też u oficjalnego dealera?

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
5 minut temu, Muskel1 napisał:

Też u ofizjalnego dealera?

tak w Hamburgu, audi 80 tdi 

Opublikowano

Ja pierdykam:doh:

Opublikowano
  • Autor

Pocieszyłeś mnie,mam nadzieje,że tak się to potoczy.Najgorsze jest to,że oboje z żoną pracujemy,mamy dwójke małych dzieci a zostaliśmy bez auta.Nikogo to oczywiście nie interesuje jakby to nasza wina była.

Opublikowano
6 minut temu, prostacz napisał:

Pocieszyłeś mnie,mam nadzieje,że tak się to potoczy.Najgorsze jest to,że oboje z żoną pracujemy,mamy dwójke małych dzieci a zostaliśmy bez auta.Nikogo to oczywiście nie interesuje jakby to nasza wina była.

masz dokumenty, policja zna scieżkę jaką auto trafiło w Twoje rece wiec nie ma co sie tutaj przejmowac

gorzej ze bez auta człowiek jest

Opublikowano
Teraz, prostacz napisał:

No współczuje. Jak jutro do Ciebie oddzwonią poproś grzecznie o samochód zastępczy. Może Ci coś dadzą. 

Opublikowano

Bierz prawnika, bo bedziesz dlugo czekac

Opublikowano
7 minut temu, audiaudi napisał:

najpierw trzeba sie dowiedziec jaki status ma to auto

w jaki sposób zostało utracone, kto wziął kase z ubezpieczenia itd itp

Opublikowano

Prawnika w każdym razie można zatrudnić ale najpierw odczekałbym co tamta strona powie. Jak wywalisz im od razu z prawnikiem mogą powiedzieć proszę bardzo i w tedy może to dopiero potrwać. Jestem zdania, że na początek nie ma co szumu robić. Zawsze można go później aktywować. 

Opublikowano
1 minutę temu, audiaudi napisał:

Nareszcie rozsądna rada. 

Też tak myślę.

Nie liczyłbym, no właśnie na co...? Tu w grę wchodzić może zbyt wiele scenariuszy.

Wizyta u adwokata(z innego miasta, niż tam gdzie dokonałeś zakupu) jest w tej sytuacji jak najbardziej wskazana (niezbędna).

Opublikowano

Hej.

Problem jest niestety duży. Oczywiście jesteś na wygranej pozycji, ale rozwiązanie sprawy poprzez sąd zajmie dużo czasu. Wczytaj się dokładnie w szczegółowe warunki DWA, a jeśli ich nie dostałeś, to poproś na maila.

Spróbuj "dogadać się" z dilerem, żeby między tobą a dilerem było wyjaśnione jak najszybciej, a dalej niech sobie diler w sądzie walczy o swoje.

Jak chcesz, wyślij mi swój numer na priv, przechodziłem podobny temat niedawno.

Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał:

Jak wywalisz im od razu z prawnikiem mogą powiedzieć proszę bardzo i w tedy może to dopiero potrwać.

Prawnik przedstawi pokrzywdzonemu (prostacz) jego sytuację w świetle prawa, podpowie ewentualne działania.

Myślę, że właśnie wiedza dealera, co do tego, że pokrzywdzony nie jest/nie działa sam, byłaby wskazana. Telefon/wizyta prawnika u delera "w celu zasięgnięcia info"  da, według mnie, same pozytywy. Oczywiście nie można od razu wyciągać szabelki. 

Opublikowano
  • Autor

No póki co poczekam co jutro powie dealer oraz policja bo mam złożyć zeznania.Żeby nie było,że jeszcze mnie o pasertwo oskarżą??? Z tego co mówił policjant mojej żonie bo ja byłem w pracy to chyba sami nie wiedzą.Podejrzewa,że ktoś mógł w DE nie spłacać leasingu i je sprzedać.