Bartello Opublikowano 4 Stycznia 2021 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Witam. Wczoraj wracając na trasie, zjeżdżając na stację usłyszałem dziwny dźwięk. Jest on słyszalny w obrotach 800-1600 obr/m Po przekroczeniu 1600 ucicha , dźwięk dochodzi z tylu silnika, właśnie tak jak by spod obudowy napinacza łańcuszka rozrządu. Pompa oleju wymieniana 2 lata temu (firmy Vaico ) Napinacz wraz z łańcuszkiem również 2 lata temu ( Febi ) Obie wymiany miały miejsce w jednym czasie. Wrzucam filmik z tym co u mnie słychać.https://youtu.be/EH-QrBIedDs
przem8 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Wychodzi na to, że napinacz. Sprawdź jeszcze ciśnienie oleju z ciekawości.
Bartello Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2021 32 minuty temu, przem8 napisał: Wychodzi na to, że napinacz. Sprawdź jeszcze ciśnienie oleju z ciekawości. Jutro po 15 zmierzę ciśnienie oleju + kompresję odrazu. I dam znać.
Bartello Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2021 Ciśnienie zamierzone Zimny motor: -wolne obroty najlepiej 4-5bar u mnie 5 bar. -przy 3k Rpm najlepiej 5-7bar: u mnie zabrakło skali przebijało dużo ponad 7bar aż zatrzymala się na tej blokadzie co iglica opada. ciepły motor: -wolne obroty najlepiej 1.5-2bar 2 bary -przy 3k Rpm 4-5bar : to samo wyżej. Mocno rozgrzany: -wolne obroty 1.0-1.5bar : 1.5 bar -przy 3k Rpm 3-4bar : również to co wyżej.
przem8 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Jak cisnienie ok to napinacz do wymiany, bo rozumiem że cisnienie przy 3tys wyższe niż wymagane, tak? Edytowane 6 Stycznia 2021 przez przem8
Bartello Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2021 30 minut temu, przem8 napisał: Jak cisnienie ok to napinacz do wymiany, bo rozumiem że cisnienie przy 3tys wyższe niż wymagane, tak? Tak skala była to 7 bar a przechodziło grubo po za nią.
Bartello Opublikowano 7 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Czy wszystko w porządku z tym napinaczem? Dość lekko się wciska. Z tłoczyska pryka olej oraz ma ruch osiowy na boki. https://youtu.be/x3Q_pvE7-7I VID20210107160700.mp4 Edytowane 7 Stycznia 2021 przez Bartello
Rekomendowane odpowiedzi