Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Gdzie jest MAP Sensor w ALT? Co odpowiada za sterowanie elektro-zaworem przy gruszce?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakładam osobny temat bo ten w którym pytałem chyba jest nie czynny. 

Czy ktoś podpowie gdzie w ALT jest czujnik podciśnienia (map sensor)? Mam u siebie brak sterowania gruszką, napięcie na kostce w momencie wciśnięcia gazu tylko na ułamek sekundy podaje około 13V, a tak tylko 8V stale podaje bez względu na że tak powiem gazowanie i elektrozawór się nie otwiera. Membrana jak i dźwigienka są całe, gruszka szczelna.  Sam map sensor znalazłem jako część zamienną w etce więc w tym silniku on powinien gdzieś być. Jedynie gdzieś pod kolektorem bo tylko tam nie jestem w stanie bez jego demontażu zajrzeć.  

Dodam jeszcze, że od czasu do czasu pokaże mi się błąd czujnika sprzęgła - niewiarygodny sygnał czy cos takiego. Czy to może mieć związek? 

Edytowane przez Maxiiiii

Opublikowano

Nie ma MAP w Altku

Opublikowano
  • Autor
25 minut temu, Banan napisał:

Nie ma MAP w Altku

ALLEGRO.PL

Kup teraz z Charłupia Wielka - CZUJNIK CIŚNIENIA MAP SENSOR AUDI A4 B6 2.0 ALT, na Allegro.pl, za 59 zł w kategorii...

Opublikowano

To jest czujnik podciśnienia ale stosowany tylko w automacie i służy tylko do sterowania elektryczną pompą podciśnienia. Nie ma wpływu na mieszankę paliwowo-powietrzna.

W manualu go nie ma.

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, Banan napisał:

To jest czujnik podciśnienia ale stosowany tylko w automacie i służy tylko do sterowania elektryczną pompą podciśnienia. Nie ma wpływu na mieszankę paliwowo-powietrzna.

W manualu go nie ma.

To gdzie szukać braku sterowania elektrozaworem przy gruszce?

Opublikowano

jeżeli próbowałeś tylko na postoju to ona się nie uruchomi nawet przy przegazówkach , dopiero po obciążeniem - spróbuj wywołać uruchomienie VCDSem w silniku i output test ( test el. wykonawczych ) 

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Banan napisał:

jeżeli próbowałeś tylko na postoju to ona się nie uruchomi nawet przy przegazówkach , dopiero po obciążeniem - spróbuj wywołać uruchomienie VCDSem w silniku i output test ( test el. wykonawczych ) 

Nie mam vcds, mam urządzenie Viaken vscan multi its, gdzie tego szukać? Mam różne opcje testów wykonawczych

Opublikowano

w 01-silniku gdzieś będzie ale nie pomogę bo nie obsługiwałem tego nigdy 

Opublikowano
  • Autor
15 minut temu, Banan napisał:

w 01-silniku gdzieś będzie ale nie pomogę bo nie obsługiwałem tego nigdy 

Niestety opcja nie obsługiwana przez moje urządzenie. A w blokach pomiarowych gdzieś tego nie będzie?

Dobra, jednak obsługuje, tylko przy zgaszonym silniku i wszystko działa. Pytanie czy test wykonawczy daje 100% pewności że to działa podczas jazdy? Wielkie dzięki za pomoc.

Edytowane przez Maxiiiii

Opublikowano

gdzieś w blokach pomiarowych powinno być - wtedy podejrzysz kiedy chce ECU wysterować 

Opublikowano

Blok 65 albo 95 jak dobrze pamiętam. Chyba w poprzednim Twoim poście pisałem o tym. Jedziesz w drogę i patrzysz w czasie jazdy jak ten blok sie zmienia wtedy wiesz czy sterownik w ogóle żąda aby zmienić klapy kolektora czy nie.

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, MaTeo85 napisał:

Blok 65 albo 95 jak dobrze pamiętam. Chyba w poprzednim Twoim poście pisałem o tym. Jedziesz w drogę i patrzysz w czasie jazdy jak ten blok sie zmienia wtedy wiesz czy sterownik w ogóle żąda aby zmienić klapy kolektora czy nie.

Dzięki, dzisiaj sprawdzę jak to działa.

Opublikowano
  • Autor

No więc tak, grupa 95 i pozycja IMC-V OFF, która pod obciążeniem zmienia się na IMC-V ON. Jeżeli to jest to, no to działa u mnie bez zarzutu. Do tej pory bez waszej pomocy myślałem, że na postoju podczas gwałtownego dodawania gazu też powinna dźwignia pracować, przynajmniej tak to wyglądało na filmiku w necie. Ale nie ważne. Ważne że po wymianie wężyków podciśnienia przy gruszce (były bardzo miękkie i niedrożne przez to) wszystko działa jak należy. Dzięki za pomoc. Teraz walka z gazownikami i zbyt ubogą mieszanką oraz błędem P0420. Jutro wymiana czujnika sprzęgła, błąd 17947. 
W załączeniu foto z vscan multi its grupa 95 oraz błąd czujnika sprzęgła.

Wielkie dzięki za pomoc.

C47E3D18-674C-4006-980A-216744B57D11.jpeg

397195B2-477F-48B8-89C5-16291751F533.jpeg

Edytowane przez Maxiiiii

Opublikowano

P0420 moze wywalać przy okazji błędów mieszanki także jak ogarniesz to to wtedy sprawdź

Opublikowano
  • Autor
49 minut temu, Banan napisał:

P0420 moze wywalać przy okazji błędów mieszanki także jak ogarniesz to to wtedy sprawdź

Na LPG mam korekty długoterminowe około +15% a na benzynie oscyluje w okolicach 0, plus minus 2-3%.

Opublikowano
15 minut temu, Maxiiiii napisał:

Na LPG mam korekty długoterminowe około +15% a na benzynie oscyluje w okolicach 0, plus minus 2-3%.

Gaz do regulacji bo jest za ubogo. Najlepiej jakbyś zbliżył się do tego co masz na benzynie,

Opublikowano
  • Autor
23 godziny temu, pelonek1 napisał:

Gaz do regulacji bo jest za ubogo. Najlepiej jakbyś zbliżył się do tego co masz na benzynie,

Wiem że za ubogo, pisałem to wcześniej. Dziwna sprawa jest z tymi korektami. Na benzynie krótkoterminowe pokrywają się mniej więcej z długoterminowymi, ale na lpg długoterminowe są 15-17% a krótkoterminowe wyglądają jak na benzynie czyli w okolicach 0%. Do tego krótkoterminowe na postoju skaczą do 20-25%. Nie wiem o co chodzi. Tak samo zastanawia mnie kąt wyprzedzenia zapłonu, który u mnie podczas jazdy z prędkością jednostajną 100-120km/h wynosi +30 stopni. Tak powinno być? 

Opublikowano

Wyreguluj gaz jak kolega wyżej pisał i nie kombinuj, ewentualnie poczytaj jak działają stft i ltft. Bo ja nie widzę tu nic dziwnego.