Muskel1 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Opublikowano 27 Stycznia 2021 (edytowane) Zabraniam wykorzystywania moich zdjęć lub opisów w celach komercyjnych lub publikacyjnych oraz dystrybucyjnych na innych stronach czy portalach internetowych Trochę brakowało mi do kompletu dynamicznych kierunkowskazów w lusterkach. Przód i tył jest fabrycznie na dynamicznych kierunkach więc postanowiłem, że do lusterek także takie wpadną. Wybór padł na kierunkowskazy firmy Osram w wersji black edition, ponieważ po przeczytaniu recenzji różnych innych producentów okazało się, że nie wszystkie mają homologację oraz nie wszystkie podświetlają diodę w lusterku od wewnętrznej strony. Tą, którą widzimy spoglądając jako kierowca w lusterko wsteczne. Zaczynamy od wyjęcia szkła za pomocą przyssawki. Odłączamy przewody ogrzewania lekko je podważając. Z uwagi na to, że przy wypinaniu przewodów ogrzewania można łatwo urwać elektrody ponieważ przewody dość ciasno siedzą, postanowiłem drugiego lusterka nie wypinać. Przewody są na tyle długie, że lusterko może swobodnie wisieć nie przeszkadzając. Wystarczy je tylko owinąć szmatką by nie rysowało lakieru. Górna obudowa lusterka powinna być przykręcona dwoma wkrętami TX 10 ale u mnie w obu lusterkach brakowało tych wkrętów. Miejsca na nie przewidziane wyglądają dziewiczo, więc raczej ich tam nie zamontowali. Plastikowym narzędziem podważamy lekko w zaznaczonym miejscu i luzujemy zaczepy obudowy. Wypinamy kostkę do asystenta martwego pola Wypinamy kostkę od kierunkowskazu Odkręcamy kierunkowskaz. Trzy wkręty TX 10. Kierunkowskaz trzyma się jeszcze na 2 zaczepach, które należy odhaczyć. Podmieniamy kierunkowskaz. Próba działania. Składamy wszystko w odwrotnej kolejności. Przy okazji montując brakujące wkręty trzymające obudowy lusterek. Oto efekty. Przed… 20210127_170049.mp4 I po.. 20210127_175111.mp4 Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Muskel1 7 2
sowiq Opublikowano 28 Stycznia 2021 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Dobre! Nie wiedziałem, że OSRAM sprzedaje takie rzeczy.
Muskel1 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2021 Osram ma dużo sortymentu, włącznie z całymi lampami ksenonowymi do niektórych modeli, nie wymagających sprysków i samopoziomowania
Muskel1 Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor Opublikowano 5 Lutego 2021 14 minut temu, damekA4 napisał: Też mam u siebie, prosty i fajny mod. Dokładnie
Muskel1 Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor Opublikowano 6 Lutego 2021 7 minut temu, gsa napisał: Elegancko
Koalakm Opublikowano 6 Czerwca 2023 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Brawo Muskel - dzieki za instrukcje Szkoda ze cena wysoka za ten komplet - no ale coz
Muskel1 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2023 Są też tańsze np. na ali ale nie posiadają homologacji, tak więc jak dla mnie odpadają
simon__75 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Siedzą w lusterkach od piątku i powiem, że dużo lepiej od oryginalnych kierunków. Jestem z nich mega zadowolony.
wuPiotrek Opublikowano 26 Lipca 2023 Opublikowano 26 Lipca 2023 To okienko od wewnętrznej strony lusterka ('kontrolka' dla kierowcy) jest dobrze oświetlone w przypadku tych Osram? Mam kierunki dynamiczne Ali i o ile z zewnątrz działają super, tak od wewnątrz nie świeci to zbyt dobrze (w dzień nie widać), trochę mnie to drażni.
Muskel1 Opublikowano 26 Lipca 2023 Autor Opublikowano 26 Lipca 2023 1 godzinę temu, wuPiotrek napisał(a): jest dobrze oświetlone w przypadku tych Osram Jest dobrze widoczne.
simon__75 Opublikowano 28 Lipca 2023 Opublikowano 28 Lipca 2023 W dniu 26.07.2023 o 15:12, Muskel1 napisał(a): Jest dobrze widoczne. Wydaje się być wystarczające. W słoneczny dzień dobrze widać.
Owca007 Opublikowano 12 Października 2023 Opublikowano 12 Października 2023 Dziękuję za instrukcję montażu, ja też już mam i w końcu kropka nad "i" jest i wszystkie kierunki są dynamiczne :). Z 10 koni więcej i udało mi się je kupić za 199 na all..o lokalnie :).
sopel1916 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia hej odswieze troche temat, Mam audi a4 b9 ale swiatla sa xenony, czy mozna zamontowac dynamiczne kierunki w lusterkach??
Muskel1 Opublikowano 18 Kwietnia Autor Opublikowano 18 Kwietnia Można. Kierunkowskazy w lusterkach nie mają nic wspólnego z lampami czy ich rodzajem.
wuPiotrek Opublikowano 19 Kwietnia Opublikowano 19 Kwietnia nie ma kierunków dynamicznych w lusterkach w audi, te które są (np osram) działają samodzielnie bez żadnego wsparcia ze strony pojazdu, można je montować w dowolnym egzemplarzu
sopel1916 Opublikowano 19 Kwietnia Opublikowano 19 Kwietnia Ok czyli te z osram sa polecane czy mozna jakies tansze zamienniki wlozyc?? Ogarne sam wymiane czy lepiej udac sie do mechanika??
Muskel1 Opublikowano 19 Kwietnia Autor Opublikowano 19 Kwietnia Zamienniki najczęściej nie mają homologacji. Kup osram.
wuPiotrek Opublikowano 19 Kwietnia Opublikowano 19 Kwietnia w praktyce to nie ma najmniejszego znaczenia, mam zamienniki i są ok ale chyba kupił bym osramy. są po wew części lusterka takie okienka wskaźnik włączenia kierunkowskazu i to słabo świeci w zamienniku, podobno w osramach jest dobrze. wymienisz sam są na yt wideo jak to robic napewno, ogólnie trzeba wyszarpać szkło a pozniej zobaczysz śrubki.
Rekomendowane odpowiedzi