Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana osuszacza i dławika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam zamiar wymienić osuszacz klimatyzacji + dysze rozprężną i teraz pytanie. Nowy osuszacz trzeba założyć w przeciągu 30 minut od rozpakowania żeby nie zaciągnął dużo wilgoci dobrze wyczytałem ? I czy po zamontowaniu nowego osuszacza jest jakiś czas na napełnienie układu nowym czynnikiem żeby go nie popsuć czy po założeniu nie ma to już znaczenia ? Pytam bo chciałem podjechać żeby opróżnili mi układ z czynnika, wymienić w/w elementy i pojechać na napełnienie, aha i czy jazda 10 km nie zaszkodzi sprężarce klimy bo ona chyba jest cały czas smarowana olejem z czynnika ?  Dzięki za porady

Opublikowano

Nie rób tego sam, tylko w warsztacie gdzie odciągną czynnik, wsadzą nowe graty i napełnią to na nowo. Sam niewiele zaoszczędzisz, a kłopotu można sobie narobić...

Opublikowano
7 godzin temu, nike166 napisał:

bo ona chyba jest cały czas smarowana olejem z czynnika ?

Jak masz sprężarkę ze sprzęgłem to jak klima nie jest włączona to nie pracuje. Sprężarka bez sprzęgła pracuje cały czas, ale ma we wnętrzu "swój zapas" oleju na wypadek W.

Napisałem z telefonu, więc nie widzę jakie masz auto.

Opublikowano

Dział b6/B7 więc kompresor pracuje zawsze nawet jak klimatronik jest na OFF.

Szkoda oszczędzić 100zl na wymianie, a przez przypadek władować się w koszty rzędu 2 - 3 tysięcy zł.

Opublikowano

Dzięki za doinformowanie.

Pisząc o sytuacji W miałem na myśli jakąś negatywną akcję np. w trasie(wtedy kompresor bez sprzęgła się nie "rozleci" i można dojechać do naprawy.

Natomiast robić karkołomne ruchy stacjonarnie z tym układem to słaby pomysł.