ferdek77 Opublikowano 20 Lutego 2021 Opublikowano 20 Lutego 2021 (edytowane) Po wbiciu jedynki, wstecznego, bądź włączeniem przyciskiem jest sygnał dźwiękowy, który po chwili milknie, podczas parkowania czujki nie działają, czasem na sekundę załapią, a po chwili znowu pisk. Vag pokazuje takie błędy Address 56 01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285) 49-10 - No Communications - Intermittent Address 76 01627 - Sensor for Parking-Aid: Front Mid-Right (G253) 37-00 - Faulty Jak sprawdzić co padło? Czujnik, a może uszkodzony przewód? Znalazłem kość kurczaka w komorze silnika, może jaki zwierz przegryzł. Edytowane 21 Lutego 2021 przez ferdek77
Robero321 Opublikowano 20 Lutego 2021 Opublikowano 20 Lutego 2021 (edytowane) Witaj. Jak nie umiesz sobie przetłumaczyć sam to użyj tłumacza Google masz wyraźnie napisane co padło ... Sensor for Parking-Aid: Front Mid-Right (G253) Przedni prawy ale nie skrajnie prawy Jak masz obawy że to instalacja to podmień czujniki i zobacz czy błąd zmieni położenia czy nie. Edytowane 20 Lutego 2021 przez Robero321
Skiera0306 Opublikowano 20 Lutego 2021 Opublikowano 20 Lutego 2021 (edytowane) W B6 jest tak, że jak przestanie Ci działać chociaż JEDEN czujnik, to nie działa cały system, zarówno przód jak i tył (mam więc wiem). Uszkodzony czujnik charakteryzuje się kilku sekundowym dźwiękiem parkotronica w kabinie przy wrzuceniu wstrzecznego lub manualnego włączenia czujników. Pierwszy sposób na sprawdzenie czujników, to nasłuchiwanie ich (w przypadku ORYGINALNYCH). Słychać lekkie "cykanie", gdy czujnik jest sprawny. Druga opcja, to podłączenie komputera. W Twoim przypadku masz do wymiany przedni, prawy, środkowy. Od razu uprzedzam, że musisz ściągnąć zderzak, a potem metalową belkę znajdującą się na zderzaku. Istnieje jeszcze trzecia opcja (stosowałem u siebie), czyli obficie opryskać uszkodzony czujnik sprejem do styków. Może to sprawić, że obwód się zamknie i system będzie widział uszkodzony czujnik, jako sprawny, ale nie będziesz otrzymywał sygnałów dźwiękowych od tego czujnika. Mam tak zrobione tylny, skrajny prawy i parkotronic działa normalnie, ale jak podjeżdżam pod ścianę prawym rogiem samochodu, to zazwyczaj nie otrzymuję sygnałów, że się zbliżam. Kiedyś go wymienię, ale na razie zostawiam tak, aby nie piszczało. Na allegro z jakiegoś powodu są dwa rodzaje czujnik, kostka pod kątem prostym i pod kątem rozwartym. U mnie zarówno z przodu, jak i z tyłu jest czujnik z kostką pod kątem rozwartym. 2002 rok Edytowane 20 Lutego 2021 przez Skiera0306 1
ferdek77 Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Opublikowano 21 Lutego 2021 (edytowane) Dzięki za obszerne wyjaśnienie tematu i za propozycje rozwiązania problemu Zrobię jak radzisz, a jak będę miał warunki, to wymienię czujnik. Edytowane 21 Lutego 2021 przez ferdek77
ferdek77 Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Opublikowano 23 Lutego 2021 Od trzech tygodni czujniki nie działały, pojechałem wczoraj do sklepu po sprej do styków i ni stąd ni zowąd, okazało się że parktronik działa, bez żadnej ingerencji z mojej strony
Langista Opublikowano 23 Lutego 2021 Opublikowano 23 Lutego 2021 W dniu 20.02.2021 o 13:28, Skiera0306 napisał: W B6 jest tak, że jak przestanie Ci działać chociaż JEDEN czujnik, to nie działa cały system, zarówno przód jak i tył (mam więc wiem). Uszkodzony czujnik charakteryzuje się kilku sekundowym dźwiękiem parkotronica w kabinie przy wrzuceniu wstrzecznego lub manualnego włączenia czujników. 15 minut temu, ferdek77 napisał: Od trzech tygodni czujniki nie działały, pojechałem wczoraj do sklepu po sprej do styków i ni stąd ni zowąd, okazało się że parktronik działa, bez żadnej ingerencji z mojej strony
ferdek77 Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Opublikowano 23 Lutego 2021 Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Tak właśnie było jak w zacytowanym zdaniu, jeden nie działał( prawy środkowy) i w raz z nim cała reszta, był tylko pisk. Teraz działa normalnie, jak przed usterką. Przy najbliższej okazji zobaczę co mówi vag.
Skiera0306 Opublikowano 23 Lutego 2021 Opublikowano 23 Lutego 2021 5 godzin temu, ferdek77 napisał: Od trzech tygodni czujniki nie działały, pojechałem wczoraj do sklepu po sprej do styków i ni stąd ni zowąd, okazało się że parktronik działa, bez żadnej ingerencji z mojej strony Nie ciesz się przedwcześnie. Też miałem takie objawy, aż w końcu czujnik przestał działać całkowicie.
ferdek77 Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Opublikowano 23 Lutego 2021 17 minut temu, Skiera0306 napisał: Nie ciesz się przedwcześnie. Też miałem takie objawy, aż w końcu czujnik przestał działać całkowicie. Dlatego mimo "samo naprawy" kupiłem ten sprej w razie awarii, a jak będą warunki , to wymienię. Na razie jest ok.
Tomek suli Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 Nie posiadam czujników parkowania w b6 może ktoś doradzi jak to zamontować..i jakie koszta są.i czy muszę zmieniać zderzak
GreGoriO Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 (edytowane) tutaj masz wszystko, wystarczy użyć szukajki... Edytowane 29 Marca 2021 przez GreGoriO
Langista Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 Godzinę temu, Tomek suli napisał: Nie posiadam czujników parkowania w b6 może ktoś doradzi jak to zamontować..i jakie koszta są.i czy muszę zmieniać zderzak https://a4-klub.pl/manuale/manuale-a4-b6b7-2000-2008/upgrade-systemu-pdc-parktronic-czujniki-z-przodu-oraz-zdalne-załączanie-audi-a4-b6b7-r39/
ferdek77 Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Opublikowano 17 Maja 2021 (edytowane) Rok 2003 model na 2004 czujnik z kostką pod kątem prostym. Edit Jednak 45 stopni, kupiłem ten allegro.pl ALLEGRO.PL i działa bez problemu, tylko nie pamiętam, czy wcześniej na ori zestawie, aktywował się parktronik po wrzuceniu jedynki? Teraz załącza się po wbiciu wstecznego, albo przyciskiem. Na pierwszy bieg nie reaguje. Edytowane 20 Maja 2021 przez ferdek77
Rekomendowane odpowiedzi