Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Nie działa audio w drzwiach kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam mały problem, ponieważ nie mogę dojść do ładu z muzyką w moim nowym nabytku: a4 b6 avant.

Dodam że radio mam nie oryginalne (JVC).

Głośnik w drzwiach przednich od strony pasażera: ok.

Głośniki w tylnych drzwiach jak i sub w bagażniku - grają ale strasznie cicho.

(po ustawieniu fadera w radiu na 70% na tył dało się je dopiero usłyszeć

siedząc na przednich siedzeniach).

Natomiast zarówno głośnik jak i gwizdek w drzwiach kierowcy - nawet nie drgną.

Dostałem się do tylnej części radia. I tam jest rzecz która mnie zastanawia.

Mianowicie radio podłączone jest przez kostkę ISO. Tylko że z radia wychodzi w sumie 8 przewodów na głośniki.

- kostka "głośnikowa". Natomiast w złączu z samochodu w tej kostce są tylko 4 przewody.

tj. w sumie 4 przewody idące z radia nie są nigdzie podpięte. (po 2 z krańcowych części kostki)

taki mały schemat:

iso.jpg

Dodam iż w radiu podłączone są jeszcze przewody (chinch) wychodzące na wzmacniacz.

Czy może być tak, że wzmacniacz dostaje sygnał z wyjścia na wzmacniacz i napędza sub i tylne głośniki a

ten jeden nieszczęsny głośnik (tj. całe drzwi) po prostu nie są podłączone?

Macie jakieś pomysły co morze być nie tak?

A morze jakiś niedrogi zakład zajmujący się car-audio w okolicach Legionowa/Tarchomina który by to ogarnął?

Opublikowano

kup oryginalne radio ;)

albo przyjedz na spota to moze cos poradzimy bo z twojego opisu to cięzko cos zrozumiec ;)

albo podjedz do mojego kolegi

do MM w al.krakowskiej punkt montażu radii przy Media Markt :) napewno cos poradzi jest jutro w montowni :)

do 21:00

Opublikowano

Dzięki za namiar, ale w tygodniu niestety nie dam rady...

A czy ten Twój kolega, pracuje również w weekendy?

ps. chyba faktycznie trochę namotałem :)

Opublikowano

1. uzupełnij profil bo akurat przydałby się rocznik w Twoim przypadku

2. używaj przycisku "sprawdź pisownię" bo niektórych to razi :wink4:

3. Jeśli pytasz pod koniec o to czy wzmacniacz zasila sub i 2 tylne to prawda... czy głośnik może być odłączony? może bo zchrzanili wiązki wchodzące w drzwi i potrafią się kable łamać...dlatego przydałby się rocznik... bo jeśli to końcówka produkcji to mało prawdopodobne... jeśli początek to bardziej.[br]Dopisany: 09 Kwiecień 2009, 11:15_________________________________________________co do pkt. 2 - moje niedopatrzenie... tego wyrazu by Ci nie wyłapało :thumbdown:

Opublikowano

Ok, a więc tak:

1 - profil uzupełniony: auto z początkowych lat produkcji - a więc wnioskuję iż może być problem z kablami w drzwiach...

2 - poprawie się :)

3 - jeśli tył gra na wzmacniaczu, to co może być przyczyną tak cichego grania tyłu? ogólnie grają zarówno głośniki

w tylnych drzwiach jak i sub w bagażniku (czyli wzmacniacz z założenia działa - doczytałem się na forum że lubi się przypalić), jednak przy ustawianiu fader/balans na 50% - dla osoby siedzącej z tyłu są praktycznie nie słyszalne (zagłusza je głośnik z przednich drzwi pasażera).

W którym miejscu lubią się te kable łamać? pod samą gumką pomiędzy drzwiami a karoserią?

Jak myślicie, czy człowiek anty - techniczny poradzi sobie sam z wymianą/naprawą tych kabli?

Opublikowano

Czy na wzmacniaczu można coś regulować? Np. Level? Jeżeli jest to może jest ustawiony prawie na minimum?

Pytam ponieważ nie wiem jak to tam u Ciebie wygląda, u mnie nie ma wzmacniacza i wszystko gra pod radiem, zbytnio wymagający nie jestem ;)

Opublikowano

Wzmacniacz jest standardowy, i prawdę mówiąc nie widziałem tam żadnej możliwości regulacji. - o ile to co uważam za wzmacniacz rzeczywiście

nim jest (metalowa skrzynka wielkości ok. 15x15 cm. z dwoma wtyczkami wpinanymi od góry (po ok. 4 przewody każda) - całość zamontowana po

prawej stronie samochodu w bagażniku pod otwieraną zasłonką.

Ale przyznaje się że nie dokładnie się temu przyglądałem - bo jeszcze nie wiedziałem że to może w ogóle być wzmacniacz - dopiero na forum wyczytałem :)

Opublikowano

to jest wzmacniacz... ale czy ma regulację to niewiem - musisz czekać na kogoś kto grzebał bo u mnie działa więc nie ruszałem...

Opublikowano

Temat praktycznie rozwiązany. Idąc za podpowiedzią GRazny-ego dostałem się do kabli idących do drzwi -

i faktycznie, były poprzerywane (pod tą gumową osłonką pomiędzy drzwiami a karoserią.

PS. Dzięki wielkie za podpowiedzi.

PS2. Jeszcze został tylko problem z cicho grającym tyłem...

Opublikowano

:paker::polew:

no to teraz albo sam grzebnij... albo czekaj na odpowiedź w sprawie regulacji (ale szczerze - to nie wierzę w takową)

Opublikowano

mam podobny problem, też cicho grają tylne głośniki. Nawet nie wiem od kiedy, ale od pewnego czasu w momencie gdy radio przechodzi w stan uśpienia i odcina + na wzmacniacz słychać dość głośne " PYK " w głośnikach.

Opublikowano

mam podobny problem, też cicho grają tylne głośniki. Nawet nie wiem od kiedy, ale od pewnego czasu w momencie gdy radio przechodzi w stan uśpienia i odcina + na wzmacniacz słychać dość głośne " PYK " w głośnikach.

Tutaj stawiam na przepalenie się kondensatora, odpowiadającego za niwelowanie zakłuceń (dlatego masz "PYK" w głośnikach. Może też być tak że wyciszyłeś wzmacniacz i dlatego grają ciszej. Ale raczej stawiam na uszkodzenie niewielkie wzmacniacza. Przypuszczalny koszt naprawy ok 50 zl, jeżeli to jest to co mówię.

Opublikowano

Tutaj stawiam na przepalenie się kondensatora, odpowiadającego za niwelowanie zakłuceń (dlatego masz "PYK" w głośnikach. Może też być tak że wyciszyłeś wzmacniacz i dlatego grają ciszej. Ale raczej stawiam na uszkodzenie niewielkie wzmacniacza. Przypuszczalny koszt naprawy ok 50 zl, jeżeli to jest to co mówię.

jak zrobie faderem tył na max to coś tam słychać, suba wcale.

Dzisiaj na zlocie podepne inne radyjko to się zobaczy czy aby radio nieteges, i odwrotnie.

[br]Dopisany: 26 Kwiecień 2009, 11:59_________________________________________________

radyjko w innej furce gra aż miło, znaczy się jest OK

Problem tkwi we wzmaku lub kablomanii, kiedyś słyszałem coś o słabej masie, ale jak to sprawdzić :mysli:

Opublikowano

podepnę się do tematu miałem trzy różne radia w aucie i na wszystkich jest ten sam problem tył gra ciszej dosłownie muszę ustawić fader na +7 na tył żeby w miarę równo grało(na radiu concert na pionku +11 tył). Mam z tyłu oryginalne głośniki w drzwiach i suba oryginalnego w bagażniku. Co jest nie tak? Proszę o pomoc

Opublikowano

podepnę się do tematu miałem trzy różne radia w aucie i na wszystkich jest ten sam problem tył gra ciszej dosłownie muszę ustawić fader na +7 na tył żeby w miarę równo grało(na radiu concert na pionku +11 tył). Mam z tyłu oryginalne głośniki w drzwiach i suba oryginalnego w bagażniku. Co jest nie tak? Proszę o pomoc

Sprawdź co ze wzmacniaczem. Jeśli masz ORI instalację to za tylne głośniki jest odpowiedzialny wzmacniacz przy subie

Opublikowano

A co z nim może być nie tak? Bo ogólnie działa tylko cicho i trochę jest odkręcania żeby się dostać do suba no chyba że wzmacniacz jest gdzieś indziej?

Opublikowano

Taki trochę mały OT, nie wiem czy mogę, ale ap ropo tego 1 posta to no dobry "schemat" :evil:

:wink4: