Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Problem przy odpalaniu i ze spalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zaczynając od początku to zrobiłem spory remont w mojej audi. Z ważniejszych rzeczy :
- regeneracja głowicy ( kompletna wymieniony także wałek)
- regeneracja turbo

-regeneracja wtrysków
- nowy egr
- regenerowana pompa vacum ( z wkręcanym króćcem)
Problem mam taki, że przy odpalaniu samochód sie zachowuje jakby był zapowietrzony, a jak juz odpali to puszcza chmurę dymu i przez chwilę nie równo pracuje. Pompa Vacum została wymienona dlatego ze stara ciekła i myslalem ze to jest przyczyna, uszczelki na wtryskach 2 razy były zmieniane i wtryski były też 2 razy ustawiane. Ponadto samochód więcej pali, przed remontem przy jeździe do 110 km/h auto palilo ok 5,5l. teraz to ok 6.7l. Po krótkiej inspekcji nigdzie nie ma wycieków paliwa. Rozrząd też bym wykluczył bo nawet go postanowiłem zmienic i ustawić na nowo ( bez rezultatów). Jakieś pomysły ?

Dziekuję i pozdrawiam !

Edytowane przez Kamiiil02

Opublikowano

sprawdź pompki a właściwie ich uszczelnienie na zimnym czy jest oki, bo tematu tu na forum się wala dużo i często tam lezy problem z tego co zauważyłem, zresztą sam też tak miałem

Edytowane przez Pieterb

Opublikowano
  • Autor

Nie chce być nie grzeczny, ale napisałem ze sprawdzałem 2 razy, uszczelki też były dawane dwa razy nowe, nie są przekręcone poprostu są na równo tak jak ma być.

Edytowane przez Kamiiil02

Opublikowano
21 minut temu, Kamiiil02 napisał:

Nie chce być nie grzeczny,

ok , aj się nie gniewam :P

Forum jest po to by podyskutować i udzielać rad wzajemnie, dlatego grzecznie zasugerowałem sprawdzenia na zimno.

21 minut temu, Kamiiil02 napisał:

ale napisałem ze sprawdzałem 2 razy, uszczelki też były dawane dwa razy nowe, nie są przekręcone poprostu są na równo tak jak ma być.

oki, skoro tak. U mnie oringi też oki ale nie uszczelniało się na podkładce antyogniowej i efekt był dość podobny, który opisujesz. No ale skoro oki to oki.

Edytowane przez Pieterb

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Pieterb napisał:

oki, skoro tak. U mnie oringi też oki ale nie uszczelniało się na podkładce antyogniowej i efekt był dość podobny, który opisujesz. No ale skoro oki to oki.

Możesz powiedzieć jak to wyczaiłeś, że akurat tam nie uszczelniało ?

Opublikowano
13 minut temu, Kamiiil02 napisał:

że akurat tam nie uszczelniało ?

korekty w grupie 13 uciekają poza skalę na danej pompce, u mnie akurat tylko na zimnym przez parę sekund po zapaleniu  - później już oki (pewnie się jakoś doszczelnia) przy temp wyższej albo nie wiem.
a po wyjęciu tejże pompki było na tej podkładce widać - gdzieś tu zresztą jest mój temat i tam mi koledzy doradzali i fotki nawet wrzucałem

Edytowane przez Pieterb

Opublikowano
  • Autor

czyli logi z grupy 13 muszę zrobić, któreś jeszcze polecasz?

Opublikowano

i 23

Opublikowano
  • Autor

okej dziekuje, dopiero za tydzień będę mógł je zrobić, wrzucę wtedy logi

Opublikowano

a i jeszcze gr 18  tyle że to sprawdzasz dodając gazu i przy dodawaniu i pracy na jałowym mają być zera a przy puszczeniu gazu mają na chwilę się  4 pojawić

Opublikowano

Możesz tez wylac zawartość filtra paliwa- jak podkładka termiczna puszcza spaliny to paliwo bedzie czarne.

Kontrolując korekcje spróbuj podnieść obroty do 3000 i po puszczeniu gazu zobacz czy mieszczą sie w granicy

Opublikowano

Podwyższone spalanie może być wynikiem innego kąta synchronizacji wałka po wymianie rozrządu. Przed wymianą mogłeś mieć wartości dodatnie a teraz po wymianie są ujemne i spalanie będzie wyższe, potwierdzone na własnym przykładzie.

Oleju ci nie przybywa?

Opublikowano
  • Autor

Oleju mi nie przybywa, a rozrząd wymieniałem 2 tygodnie temu, wszystko bez. Większych zmian. Dzisiaj sie postaram zrobić logi, niestety czasu brakuje. Co do tego paliwa to faktycznie nie pomyślałem o tym ale to dopiero za tydzień bede mógł zrobić

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Kamiiil02 napisał:

Oleju mi nie przybywa, a rozrząd wymieniałem 2 tygodnie temu, wszystko bez. Większych zmian. Dzisiaj sie postaram zrobić logi, niestety czasu brakuje. Co do tego paliwa to faktycznie nie pomyślałem o tym ale to dopiero za tydzień bede mógł zrobić

Natomiast zauważyłem, ze jak jest teraz ciepłej na dworze to auto odpala względnie normalnie, lekko rzuca przez 2 sek po odpaleniu ale efektu zapowietrzenia brak. 

Opublikowano

Ogólnie pytanie, dlaczego robiłeś regenerację wtrysków? Były sprawdzane przed i wyszło, że należy zregenerować? Ogólnie to w dieslu regeneracja wtrysków to średni pomysł. Nawet doświadczony serwis daje d*py i później umywa ręce od źle wykonanej roboty..

Opublikowano
  • Autor

regeneracji dokonałem w serwisie Bosha, u gościa, który zna się na rzeczy ( buduje auta do driftu). Uznałem, że jak już robię tyle rzeczy to wypadałoby dać do sprawdzenia wtryski i wyszło, że jeden 2 wtryski lały, jeden troszke mocniej.
zrobiłem logi, w grupie 18 wszystko jest ok, jednak go tez wrzuce.

grupa 13:

VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum

grupa :23

VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum

grupa 18:

VAGLOGI.PL

Opublikowano

Kamil sprawdź proszę korekcje po chwilowym przegazowaniu. 

Auto ciepłe> kontrola korekcji> 3000rpm na 10s> noga z gazu> kontrola korekcji.

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, nadybek napisał:

Kamil sprawdź proszę korekcje po chwilowym przegazowaniu. 

Auto ciepłe> kontrola korekcji> 3000rpm na 10s> noga z gazu> kontrola korekcji.

To grupa 18? 

Opublikowano

13.

Sekundę po puszczeniu gazu powinny sie ustabilizować na podobnym poziomie co przed przegazowaniem.

Edytowane przez nadybek

Opublikowano

Korekcje masz w miare spoko nie powinno się nic nadzwyczajnego dziać. Może ten trzeci wtrysk lekko podwyższony ale jak akurat on był regenerowany to tak będzie i nie jest źle. Sprawdź w grupie 004 synchronizację. I w grupie 015 na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach jakie masz chwilowe spalanie.