DeadBolter Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 Witam ma m problem z moim 1.9Tdi silnik z oznaczeniem BKE. Silnik chodzi glosno. Efekt taki jagby cos dmuchalo w filtr powietrza. Wa lek i szklanki byly wymienione. Rok temu. Tak myslalem ze to glowica, i ze ktorys zawor niedomyka i dudni bo ms przednuch. Ale..... silnik dudni ns luzie i na kazdym biegu w momecie kiexy wzuce wsteczny lekko przygazuje i puszcze gaz obroty jalowe i silnik cichnie. Zaczyna chodzic normalnie tak jak powinien. Wzuce spowrotem luz lub 1 dalej dudni niebawem wzuce filmik z ptacy silnika. Przepustnica wymieniona. Nie pomoglo. prosze o pomoc bo ma m juz dosyc gdybania i sluchania propozycji psedo mechanikow. Moze to glowics moze przepustnica. Moze jeszcze cos innego.
nadybek Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 Głowica była robiona? Zawory wymieniane? Pytam bo są chyba 3 długości trzonków i osoby regenerujące wstawiają co mają pod ręką.
DeadBolter Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Opublikowano 28 Lutego 2021 Byl wymieniony walek i szklanki. Ale jsm sie to ma do tego ze cichnoe na wstecznym biegu?
kamil-vag Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Zdjąć pokrywę obejrzeć co się da, sprawdzić broki w ośkach dźwigienek...
Pieterb Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) 14 godzin temu, DeadBolter napisał: Ale jsm sie to ma do tego ze cichnoe na wstecznym biegu? hmm, wiesz co wczoraj u siebie usłyszałem dudnienie podczas zjeżdżania z górki - w sumie też dziwna sytuacja - hgw Było to na tyle głośnie że dość dobrze słyszalne w aucie podczas jazdy(70 km/h) i zakładam że z tego samego miejsca się wydobywało. Edytowane 1 Marca 2021 przez Pieterb
DeadBolter Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) Egr zaslepiony. Wiem ze czezto wadliws jest glowica. Ze moze niefomykac zawor jest przedmuch. Gdybyvto bylo caly czas to jak najbardziej glowica ale ten jeden dziwny szczegol ze dudnienie cichnid na wstecznym biegu... i tego niejestem w stanie zrozumiec. Gdyby zawory nie domykaly to na wstecznym tez by halasowalo przeciez silnik pracuje tak samo obraca sie w te sama strone.... i dla tego naprawde niewiem co o tym.myslec. Edytowane 1 Marca 2021 przez DeadBolter
Pieterb Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 No dobra a czy pomiar kompresy w takim razie wykluczyłby to że winne są niedomykające się zawory? i nie ważne czy z powodu wytartego wałka czy wyrobionych hydro-popychaczy.
Krzychuxp7 Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Jak wygląda plecionka obok katalizatora? Poduszki silnika/skrzyni są ok?
Pieterb Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) 58 minut temu, Krzychuxp7 napisał: Jak wygląda plecionka obok katalizatora? Wiesz co jeśli o mnie chodzi to plecionka na 100 % ok 58 minut temu, Krzychuxp7 napisał: Poduszki silnika/skrzyni są ok? tu to nie wiem, pod spód jeszcze nie zaglądałem a z góry wyglądają ok, innych objawów nie zauważyłem Edytowane 1 Marca 2021 przez Pieterb
Krzychuxp7 Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 To pisałem to autora tematu, jeśli chodzi o pomiar kompresji to poniekąd powie, jak zrobisz dodatkowo próbę olejową i nie będzie żadnej zmiany w wartości ciśnienia sprężania na poszczególnych cylindrach to można podejrzewać że puszcza w górę a nie dołem.
DeadBolter Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Opublikowano 4 Marca 2021 Siatka przy kata niby dobrze. Bo bylem u gosci ktorzy zajmuja sie wydechami ssmochod byl na kansle gosc pod nim i z wydecjem jest niby wszystko w pozadku. Bez przedmuchow na laczniku elastycznym i ukladzie wydechowym
DeadBolter Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Opublikowano 4 Marca 2021 (edytowane) poduszki silnika nadaja sie do wymiany. Edytowane 4 Marca 2021 przez DeadBolter
Krzychuxp7 Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 No to bym to zrobił w pierwszej kolejności, odpuść zamienniki bo nie będzie żadnego efektu, tylko OE używka w dobrym stanie lub nówka z salonu.
Rekomendowane odpowiedzi