Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kopci po rozgrzaniu i smierdzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A4 b6 1.8t 163km Witam, audi od momentu wycięcia kąta ,wstawiony DP zaczęło puszczać śmierdzące spaliny. Z wydechu tak jakby czarna woda. W dolocie sporo oleju po odpięciu węża od IC wylało się jakies 50mm . Co to może być ? Czyżby turbo puszcza ? Dodam że po odkręceniu down pipe sucho. Na zimnym czuć tylko ładne spaliny benzynki. Najważniejsza chmura w obrotach 2.5 i wyżej tak jak słychać turbo. Miał ktoś coś takiego , proszę o pomoc. 

Opublikowano

Smród po wycięciu kata to norma. Ja nie mam jeszcze środkowego i jak wyczyszcze końcówki na myjni to przejadę z 20km i czarne w środku. Trochę oleju w dolocie to raczej norma. Jak nie musisz dolewać co chwila to śpij spokojnie. 

Opublikowano
  • Autor

Tak na jakieś 10000tys to 2 litry dolewam. 

Opublikowano

Zależy od stylu jazdy ale ogólnie jak poganiam po mieście to też weźmie trochę oleju. Delikatnie mi się poci uszczelka pod miska i przy czujniku od stanu oleju. Przy wymianie oleju muszę miskę zrzucać i uszczelnić. Zobacz czy silnik suchy masz przy uszczelkach. Pod pokrywą i od miski. 

Opublikowano

Tu mały wyciek,tam mały wyciek i litr od wymiany do wymiany wykapie. 

Opublikowano

Jaki kolor spalin po rozgrzaniu? jak szaro-biały i duszące spaliny to turbo puszcza olej

Opublikowano
  • Autor

No dokładnie szaro biały i strasznie śmierdzi. Trochę się poci z pod podstawy filtra oleju. I tak będę zdejmował teraz miskę to uszczelnie przy okazji. 

Opublikowano
  • Autor

Ostatnio dolalem litr bo było minimum, bardzo szybko ubyło od ostatniego dolewania. Zdejmuje rurę od IC a tu leje się jak z miski. Wydaję mi się że za dużo jak na dolot. Zdejmę miskę , ogarnę wycieki , chyba założę oil catch tank. Pokręcę się trochę i jak nie pomoże to turbo leci do sprawdzenia. 

Opublikowano

Jeśli turbo nigdy nie ruszane to może już jego czas. Moje 2 lata po regeneracji i wg do wyjebki. Ciekawe ile nowy wytrzyma?

Opublikowano

Niestety może się tak zdarzyć, że po wywaleniu kata takie rzeczy mają miejsce. Było kilka przypadków na forum.

Opublikowano
21 minut temu, bastiv40 napisał:

Niestety może się tak zdarzyć, że po wywaleniu kata takie rzeczy mają miejsce. Było kilka przypadków na forum.

Śmierdzi bo jest coś nie tak z silnikiem lub osprzętem. Dopóki był katalizator to maskował ten problem :)

Opublikowano

Śmierdzieć będzie nawet w stosunkowo nowym aucie bez kata. Duże ilości oleju w dolocie to problem. Smród spalin to norma w aucie bez kata i tyle w temacie

Opublikowano
  • Autor

Ostatnio dolalem litr bo było minimum, bardzo szybko ubyło od ostatniego dolewania. Zdejmuje rurę od IC a tu leje się jak z miski. Wydaję mi się że za dużo jak na dolot. Zdejmę miskę , ogarnę wycieki , chyba założę oil catch tank. Pokręcę się trochę i jak nie pomoże to turbo leci do sprawdzenia. 

Opublikowano
  • Autor

Zamówiłem turbo , zdejme miskę, zrobię oil catch tank, wyczyszcze IC i wszystkie rury , wywalę zawór pompy pow wtórnego zmierzę ciśnienie oleju i dam znać. Jak wszystko będzie hulać to IC centralny wtryski od bexa i jadę na program. Jak zmienię turbo dam znać co i jak.

Opublikowano

Turbo z bfb  czy jakaś hybryda? 

Opublikowano
36 minut temu, Mati97532 napisał:

Zamówiłem turbo , zdejme miskę, zrobię oil catch tank, wyczyszcze IC i wszystkie rury , wywalę zawór pompy pow wtórnego zmierzę ciśnienie oleju i dam znać. Jak wszystko będzie hulać to IC centralny wtryski od bexa i jadę na program. Jak zmienię turbo dam znać co i jak.

Sprawdź odmę, oil catch tank sobie odpuść. Wyczyść tylko rury od dolotu i czekaj na turbo. Ciśnienie oleju możesz profilaktycznie sprawdzić.

Opublikowano
  • Autor

Turbo z bfb. Silnik ma 300tys myślę że coś większego go dobije po mocnym programie. A po za tym 200km mi wystarczy. Ewentualnie IC dam wiekszy i da radę. I tak jeżdżę na LPG więc nie chce więcej bo muszę zmieniać instalacje LPG. A szkoda hybrydy marnować na 200km. 

Opublikowano

Na seryjnych wtryskach i turbinie k03 raczej realne pod 190 i to z optymizmem. 

Opublikowano
  • Autor

I tyle mi wystarczy. ?

Opublikowano

Na krótko :P