Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4B6 temperatura rośnie do 90 stopni i spada

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zimie zauważyłem problem ze swoją A4B6 1.9 TDI 130KM AWX. Mianowicie wolno łapie temperaturę ale jeśli jadę na wyższych obrotach to w końcu łapie 90 stopni. Ale jeśli zaraz po tym będę jechał lżej na niższych obrotach to temperatura spada. Ostatnio na przykład jechałem nią na wyższych obrotach i w końcu złapała 90 stopni, potem zatrzymałem się, nie wyłączałem silnika, postałem z 5 min na włączonym silniku i temperatura na wskaźniku spadła poniżej 70 stopni, w okolice 60 stopni prawie. Potem zacząłem nią jechać ostrzej i spowrotem złapała 90 stopni. Co to może być? Termostat do wymiany? Bo ostatnio zauważyłem że troszkę płynu chłodniczego musiałem dolać bo troszke brakowało (nie żaden stan krytyczny tylko troszke brakowało), a ostatnią dolewkę robiłem 6 miesięcy temu i nie wiem czy to nie dzieje się przez jakąś nieszczelność układu chłodniczego.

Edytowane przez Arsanit

Opublikowano

albo termostat albo czujnik siadł

Opublikowano

Pochyl się nad termostatem i czujnikiem temperatury cieczy ja kolega wyżej napisał. Ostatnio wymieniałem w AVF'ie komplet, bo siadły oba na raz :decayed:

Opublikowano

Termostat na bank, do tego sprawdź czy nie ma wycieku na króćcu wychodzącym z głowicy od tyłu silnika, te plastikowe króćce pękają a aluminiowe się utleniają i rozszczelniają. Jak wycieku nie masz to zrób test na obecność spalin w płynie chłodniczym.

Opublikowano
  • Autor

Termostat wymieniony na nowy ORI a sytuacja niestety dalej jest ta sama którą opisałem w pierwszym poście, dosłownie nic się nie zmieniło i dalej dzieje się to samo.

W dniu 11.03.2021 o 12:30, Arsanit napisał:

W zimie zauważyłem problem ze swoją A4B6 1.9 TDI 130KM AWX. Mianowicie wolno łapie temperaturę ale jeśli jadę na wyższych obrotach to w końcu łapie 90 stopni. Ale jeśli zaraz po tym będę jechał lżej na niższych obrotach to temperatura spada. Ostatnio na przykład jechałem nią na wyższych obrotach i w końcu złapała 90 stopni, potem zatrzymałem się, nie wyłączałem silnika, postałem z 5 min na włączonym silniku i temperatura na wskaźniku spadła poniżej 70 stopni, w okolice 60 stopni prawie. Potem zacząłem nią jechać ostrzej i spowrotem złapała 90 stopni. Co to może być? Termostat do wymiany? Bo ostatnio zauważyłem że troszkę płynu chłodniczego musiałem dolać bo troszke brakowało (nie żaden stan krytyczny tylko troszke brakowało), a ostatnią dolewkę robiłem 6 miesięcy temu i nie wiem czy to nie dzieje się przez jakąś nieszczelność układu chłodniczego.

Opublikowano
12 godzin temu, Arsanit napisał:

Termostat wymieniony na nowy ORI a sytuacja niestety dalej jest ta sama którą opisałem w pierwszym poście, dosłownie nic się nie zmieniło i dalej dzieje się to samo.

Dostałeś więcej możliwych przyczyn pojawiania się Twojego problemu. Szukaj dalej. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Czujnik sprawdziłem i jest sprawny. Zauważyłem też że jak auto zagrzeje się do 90 stopni i stoi na włączonym silniku z włączonym ogrzewaniem to temperatura dalej spada. Natomiast jeśli stoi na włączonym silniku i z wyłączonym ogrzewaniem to trzyma bez problemu te 90 stopni cały czas. Ktoś może mi powiedzieć gdzie tu tkwi problem?

Opublikowano
5 godzin temu, Arsanit napisał:

Czujnik sprawdziłem i jest sprawny. 

Jak to sprawdziłeś? 

Opublikowano

Typowy objaw termostatu, jesteś pewien, że nie jest założony na odwrót? Z tego co wiem zdarzały się przypadki, że ktoś go właśnie na odwrót zakładał.. skąd brałeś termostat?

Opublikowano
  • Autor

Czujnik sprawdziłem tak że podpiąłem auto pod komputer i pokazało temperature na VAGu. I temperatura była taka sama na komputerze jak na wskaźniku. 

Termostat założyłem węższą częścią do środka a szerszą do zewnątrz, do wężyka. Ma znaczenie jak go obkręcałem w otworze już po włożeniu go do otworu? 

Termostat był kupiony oryginalny. 

Opublikowano

Czujnik sprawdza się inaczej. Wchodzisz w kanał 004 lub 001, lub 134 w silniku i porównujesz wartości z tym, co jest w instruments (17) w kanale 003.

Ori czyli z ASO? Jak z allegro to poka aukcję.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor

Termostat ORI jest. To może być jakiś czujnik? Bo sam już nie wiem co z tym robić. 

Opublikowano

Ty rozumiesz co się do Ciebie pisze? 

Opublikowano

Skąd masz ten oryginalny termostat? 

Czujnik składa się z dwóch czujników. Sprawdź je tak jak pisał @Langista.

Czytaj, wszystko masz jak na tacy. 

Opublikowano
  • Autor

No ze sklepu z częściami samochodowymi a nie kupiony z ASO

Opublikowano

To jak kupiłeś oryginalny w sklepie z częściami, miał nabite logo VW i :audi: ?

Opublikowano

pewnie dali mu toprana w cenie ori jak z aso :)

Tu w prezencie masz informację jak zamontować termostat prawidłowo.

AWX - termostat - wymiana.pdf

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, Langista napisał:

To jak kupiłeś oryginalny w sklepie z częściami, miał nabite logo VW i :audi: ?

Tak miał oba loga 

9 godzin temu, MaTeo85 napisał:

pewnie dali mu toprana w cenie ori jak z aso :)

Tu w prezencie masz informację jak zamontować termostat prawidłowo.

AWX - termostat - wymiana.pdf 643 kB · 3 pobrania

Rozumiem że kolega taki bogaty że w części tylko w ASO się wyposaża? 

Opublikowano
21 minut temu, Arsanit napisał:

Tak miał oba loga 

Rozumiem że kolega taki bogaty że w części tylko w ASO się wyposaża? 

Przejrzyj wątek o moim B6 to będziesz wiedział w co się zaopatrzam i gdzie.

A poważnie to nie zaglądam nikomu do portfela, chodzi raczej o rozsądek w kupowaniu części. Od najtańszych na rynku części typu topran itp. nie można zbyt wiele wymagać, ale jak kogoś stać na robienie czegoś 2 lub 3 razy zamiast raz a dobrze to czemu nie

Opublikowano

Ja tak kupiłem ori czujnik w sklepie motoryzacyjnym za 35zł,miał logo itp,problem w tym że był o 1mm większy i nieszło go wcisnąć,kupiłem drugi w aso ,po rozmowie w aso gość powiedział że nie wie skąd oni biorą ori części w takich cenach ,skoro w aso bez marży kosztują 90zł,ja zapłaciłem 120zł i pasował bez problemu,tak samo z termostatami, w sklepie niby ori po 40zł (większość nie działa),aso ok 100zł, niektóre rzeczy poprostu trzeba brać w aso