Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Różnice w pompach paliwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie. Po wymianie filtra paliwa na oryginał z ASO, zaczęła hałasować pompa paliwa. Dostałem od kolegi używaną ale leżała chyba za długo na sucho i nie chciała ruszyć. 

Więc nie chciałem ryzykować zamówiłem nową. Hella miała całkiem spoko cenę. Dotarła do sklepu zamówiona po VIN i tu moje pytanie.

Moja pompa na 2 podłączenia zasilanie i powrót, Hella ma 3 wyjścia. Czy mozna uzyć tą pompę i zaślepić dodatkowy króciec. Czy to są różne pompy i szukać VDO która ma 2 wyjścia jak w mojej. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak to???

Zamówiona po nr VIN I piny się nie zgadzają, coś jest nie tak......

Chcesz zaślepiać jeden przewód, a wiesz jaką ma rolę pełnić, chyba nie.

Reasumując, załóż taką jak ma być, zgodną 1:1.

Opublikowano
  • Autor

Piny w każdej pompie są takie same. 2 zasilanie pompy i 2 z pływaka. 

Na mojej pompie są dwa podłączenia węży. Jeden zasilanie paliwa a drugi powrót z silnika.

Klepiąc w intercarsie pompy paliwa do a4 b6 1.8t wyskakują same takie które mają 3 przyłącza. Dodatkowe jest czarne. 

Nie widzę innych modeli. Czyżby pozostało mi ASO z ceną 2400. Maskara. 

Dlatego pytam czy ktoś się z tym spotkał i to jakieś uniwersalne zastosowanie. Albo poda numer pompy vdo jaką mogę zastosować bo przeglądając allegro i sklepy już zgłupiałem. 

Dziś spisze jeszcze numer z pompy która jest w aucie.

IMG-20210402-WA0007.jpeg

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, AndrzejK. napisał:

15 minut temu, krzys139 napisał:

Edytowane przez krzys139

Opublikowano

A trzeci kruciec nie jest czasem pod webasto? Ja osobiście bym go jakoś zaślepił i jeździł o ile tylko pompki wydajnościowo są takie same:)

Opublikowano
  • Autor
Teraz, YoGi1984 napisał:

A trzeci kruciec nie jest czasem pod webasto? Ja osobiście bym go jakoś zaślepił i jeździł o ile tylko pompki wydajnościowo są takie same:)

Właśnie zastanawiam się czy to tak nie zrobić bo praktycznie nie ma innych. Zdjęcie pożyczone z postu kolegi o wymianie pompy paliwa w fwd 1.8t widać że to miejsce jest zaślepione.

09-41-38-IMG_7391.thumb.JPG.16f310d1cfb528b86003724d581d5bc5.JPG

Opublikowano
  • Autor

Patrząc na tą pompę z dwoma podłączeniami w tym miejscu jest ibtak otworek jakby odpowietrzenie.

Opublikowano

No faktycznie jak wspomniał kolega powyżej jeżeli parametrami są zgodne to możesz spróbować, a przekonasz się sam czy będzie dobrze....

Tyle, że jak coś pójdzie nie tak to ze zwrotem może być różnie....

Cena oryginału "zacna".

Opublikowano

A to nie można przełożyć górnej pokrywki? Przeciez z pompki i tak idzie jeden króciec.

Opublikowano

Zobacz co idzie z tego 3go króćca, jak zwykły wężyk w dół do zbiornika to jest to podłączenie pod Webasto, zaślepiasz to bukowym kawałkiem węża (ślepym) nakładasz opaskę zaciskowa i tyle, reszta powinna pasować

IMG_20210330_101437.jpg

Tak wygląda Ori pompa (jej górna część) ten cienki wężyk z czarną złączka na nim to właśnie ujęcie paliwa pod Webasto.

Opublikowano
4 godziny temu, krzys139 napisał:

Nie widzę innych modeli. Czyżby pozostało mi ASO z ceną 2400. Maskara. 

Dlatego pytam czy ktoś się z tym spotkał i to jakieś uniwersalne zastosowanie. Albo poda numer pompy vdo jaką mogę zastosować...

Dlaczego chcesz wymieniać całą pompę? Wymień sam wkład. Robiłem tak 3 dni temu > https://a4-klub.pl/topic/400494-wymiana-pompy-paliwa-18t-fwd-fotostory/page/2/#elControls_5613981_menu

Uzupełnij profil.

Edytowane przez Jack0

Opublikowano
  • Autor

Profil postaram się uzupełnić wieczorem jak będzie chwila. 

Zastanawiałem się nad wymianą samego wkładu. Jaki jest koszt wkładu i jak po wymianie?

Pompa Hella kosztuje 400PLN więc cena spoko. 

Ten węzyk to spokojnie zwisa sobie w dól.

IMG-20210402-WA0009.jpeg

Opublikowano

Możesz szukać sam wkład, a jak już masz całą pompę a się martwisz czy podejdzie to możesz rozpiąć ją na 2 części i górę wsadzić ze swojej pompy a dół dać nowy.

Ale jak pisałem to 3cie podejście jest od Webasto. Wystarczy zaślepić i będzie dobrze.

Tu się rozpina dekiel od reszty pompy

IMG_20210403_152252.jpg

Opublikowano
  • Autor

Boję się rozpinać samej góry, bo trzeba rozpinać węże i przelożyć przewody. Boje się, poźniejszych problemów ze szczelnością. 

A co do pomp patrząc po zamiennikach to nie jest tak, że wszystkie mają te same parametry? 4 bary cisnienia roboczego? Bo w sumie bex ma swoją pompę ale patrząc po katalogach wychodzi ze BFB ma na bank taką samą pompę i ALT chyba teź. 

Opublikowano

Nie ma się czego bać. Skrecasz potem na opaski slimakowe. Większość osób wymienia same wkłady i więcej rzeczy trzeba rozpinac. Już dawno byś to złożył... 

Opublikowano

Ja jako totalny amator zmieniłem sam wkład de facto posiłkowałem się instrukcjami z neta i dałem rade wszystko wsio dziala.Wklad kupiłem skv pasuje idealne względem oryginału vdo zapłaciłem około 90 zl,póki co odpukać jeżdżę juz troche ponad rok i zadnych problemów. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 4.04.2021 o 11:20, Kali 4444 napisał:

Ja jako totalny amator zmieniłem sam wkład de facto posiłkowałem się instrukcjami z neta i dałem rade wszystko wsio dziala.Wklad kupiłem skv pasuje idealne względem oryginału vdo zapłaciłem około 90 zl,póki co odpukać jeżdżę juz troche ponad rok i zadnych problemów. 

Nie jestem lewy, więc myslę, że temat wymiany ogarnę. Naczytałem się różnych opinii o wkładach SKV jedni zadowoleniu u innych 3 miesiące i padaka. 

Ale za 90 zł jestem w stanie zaryzykowac, zwłaszcza, że dostałem używaną pompę z BFB ale za długo leżała i wirnik stoii. rozruszałem ją ale jest głośniejsza po tym zabiegu niż moja:)

Czy możesz mi podrzucić nawet link do sprzedawcy jeśli kupowałeś w necie? 

Bo patrząc na opinie na allegro. To loteria. Uszkodzone, buczą od początku lub całkiem niesprawne:)

Edytowane przez krzys139

Opublikowano

Zakładałem u siebie skv w środę przed świętami i tylko dlatego że nie było pasującego lepszego zamiennika, a nie pogieło mnie żeby kupować cały kosz z pompą za chore pieniądze. Jest cichsza niż ori i trzyma ciśnienie do odciny, a jest auto po sofcie. Mam gaz więc pompa służy tylko do odpalania i tylko dlatego pozwoliłem sobie na ten tani wynalazek. W a3 też mialem skv i służyła ponad 4 lata póki nie sprzedałem auta ale tam też był gaz więc miała lekko :P

Kupowałem najtanszą na allegro i wyszło 92 z przesyłką. 

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, przem8 napisał:

Zakładałem u siebie skv w środę przed świętami i tylko dlatego że nie było pasującego lepszego zamiennika, a nie pogieło mnie żeby kupować cały kosz z pompą za chore pieniądze. Jest cichsza niż ori i trzyma ciśnienie do odciny, a jest auto po sofcie. Mam gaz więc pompa służy tylko do odpalania i tylko dlatego pozwoliłem sobie na ten tani wynalazek. W a3 też mialem skv i służyła ponad 4 lata póki nie sprzedałem auta ale tam też był gaz więc miała lekko :P

Kupowałem najtanszą na allegro i wyszło 92 z przesyłką. 

Nie mam u siebie gazu. Więc mam obawy co do aż tak taniego wynalazku. Zwlaszcza, że ludzie narzekają,że już nowe hałasują. Zobaczę zanim się zdecyduje co będzie dostępne w sklepie. Przynajmniej łatwiej będzie zareklamować. 

Opublikowano
Godzinę temu, krzys139 napisał:

Nie jestem lewy, więc myslę, że temat wymiany ogarnę. Naczytałem się różnych opinii o wkładach SKV jedni zadowoleniu u innych 3 miesiące i padaka. 

Ale za 90 zł jestem w stanie zaryzykowac, zwłaszcza, że dostałem używaną pompę z BFB ale za długo leżała i wirnik stoii. rozruszałem ją ale jest głośniejsza po tym zabiegu niż moja:)

Czy możesz mi podrzucić nawet link do sprzedawcy jeśli kupowałeś w necie? 

Bo patrząc na opinie na allegro. To loteria. Uszkodzone, buczą od początku lub całkiem niesprawne:)

Niestety nie kupowałem z neta a w moim mieście w sklepie w którym zawsze kupuje części,również nie polecali mi tej pompy ale tak jak piszesz za 90 zl zaryzykowałem i kupiłem.